Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Eurostat: Αύξηση στις διεθνείς πτήσεις από και προς την Ελλάδα

Θοδωρής Κουμέλης - 08 Αύγουστος 2001, 00:00

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των επιβατών διεθνών πτήσεων από και προς την Ελλάδα παρουσίασε η χώρα μας μεταξύ των 15 κρατών-μελών της ΕΕ<...> κατά το 1999 σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat<.>

), που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, το 1999, μετακινήθηκαν αεροπορικώς από και προς την Ελλάδα 22,4 εκατ. άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 13,7%, σε σχέση με το 1998. Εξ αυτών, τα 17,8 εκατ. μετακινήθηκαν εντός των 15 κρατών-μελών της ΕΕ (15,7% αύξηση σε σχέση με το 1998), ενώ 4,6 εκατ. άτομα μετέβησαν εκτός της ΕΕ (αύξηση 6,8% σε σχέση με το 1998).

Συνολικά, ο αριθμός των επιβατών στις 15 χώρες της ΕΕ ανήλθε σε 374,8 εκατ. επιβάτες, εκ των οποίων τα 183,6 εκατ. αφορούσαν την κίνηση στο εσωτερικό της ΕΕ και τα 191,2 εκατ. την κίνηση εκτός των συνόρων της ΕΕ. Εξ αυτών, 133,5 εκατ. συνολικά, πέρασαν από τη Βρετανία ενώ τα 79,4 εκατ. μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της ΕΕ και τα 54,1 εκατ. μετακινήθηκαν εκτός της ΕΕ.

Το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη κίνηση επιβατών ήταν το Heathrow στο Λονδίνο, από το οποίο το 1999 πέρασαν 54,8 εκατ. επιβάτες. Ακολουθούν του Παρισιού, της Φραγκφούρτης και του Άμστερνταμ, ενώ

<Β>το αεροδρόμιο των Αθηνών (Ελληνικό) έρχεται στη 21η θέση

μεταξύ των αεροδρομίων της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, από το αεροδρόμιο των Αθηνών πέρασαν συνολικά το 1999 επτά εκατ. επιβάτες εκ των οποίων τα 4,4 εκατ. μετακινήθηκαν εντός της ΕΕ και τα 2,6 εκατ. εκτός της ΕΕ.

Δεύτερο σημαντικό αεροδρόμιο της Ελλάδας, από την άποψη των διεθνών αερομεταφορών, είναι το Νίκος Καζαντζάκης, του Ηρακλείου. Το αεροδρόμιο αυτό είναι το 31ο στην Ευρώπη, από την άποψη του αριθμού των επιβατών.
Συγκεκριμένα, το 1999 πέρασαν 4 εκατ. επιβάτες εκ των οποίων περίπου 3,6 εκατ. αφορούσαν την ΕΕ, ενώ περίπου 400.000 αφορούσαν το εξωτερικό της ΕΕ.

Σε ότι αφορά την κίνηση επιβατών από και προς την Ελλάδα ο μεγαλύτερος αριθμός επιβατών αφορά τις πτήσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Ελλάδα και στη συνέχεια ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα. Η σύνδεση Βρετανίας-Ελλάδας είναι η 8η στην Ευρώπη, από πλευράς αριθμού επιβατών και η σύνδεση Γερμανίας-Ελλάδας η 9η στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η αεροπορική σύνδεση Βρετανίας-Ισπανίας είναι η πρώτη στην Ευρώπη και η αεροπορική σύνδεση Γερμανίας-Ισπανίας η δεύτερη στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των πόλεων της ΕΕ αυτή που το 1999 σε σχέση με το 1998, σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο ήταν η σύνδεση Εδιμβούργου-Παρισιού (+93%). Αξιοσημείωτο είναι ότι στη 10η θέση έρχεται η σύνδεση Ελσίνκι-Χανίων όπου σημειώθηκε το 1999 αύξηση της κίνησης των επιβατών κατά 42%. Αντίθετα η σύνδεση Αθηνών-Βαρκελώνης ήταν η σύνδεση όπου το 1999 σημειώθηκε σημαντική πτώση (-19%). Η μεγαλύτερη μείωση εμφανίστηκε στη σύνδεση Μαδρίτης-Μάντσεστερ (-37%).

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top