Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Προσθήκη του συστήματος FerryBox στη Μεσόγειο θάλασσα

Αναβάθμιση του επιχειρησιακού συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

Τατιάνα Ρόκου - 08 Αύγουστος 2012, 09:42

Το σύστημα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την επιστημονική κοινότητα ενώ δίνει στον απλό χρήστη μια άμεση εικόνα των περιβαλλοντολογικών συνθηκών που επικρατούν στο Νότιο Αιγαίο

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών  πρωτοπόρος στην παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, αναβαθμίζει το επιχειρησιακό σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ με την εγκατάσταση ενός συστήματος FerryBox συνεχούς καταγραφής φυσικοχημικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων στο F/B Olympic Champion της ΑΝΕΚ Lines στην γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς.
 
Το FerryBox καταγράφει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τη θερμοκρασία, αλατότητα, περιεκτικότητα σε διαλυμένο οξυγόνο, θολερότητα, φθορισμό σαν απόρροια της συγκέντρωσης χλωροφύλλης και το pH του θαλασσινού νερού. Τα δεδομένα μεταδίδονται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε πραγματικό χρόνο και καταχωρούνται στη βάση δεδομένων του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ παρέχοντας στην επιστημονική κοινότητα ένα χρήσιμο εργαλείο και στους χρήστες μία άμεση εικόνα των περιβαλλοντολογικών συνθηκών που επικρατούν στο Νότιο Αιγαίο. Μελλοντικά προβλέπεται η προσθήκη περαιτέρω αισθητήριων για μετρήσεις όπως η συγκέντρωση του CO2 συμβάλλοντας στην παρατήρηση της κλιματικής αλλαγής.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο των συστημάτων FerryBox κάλυπτε μέχρι πρόσφατα κυρίως τις βόρειες θάλασσες και τις Ευρωπαϊκές ακτές στον Ατλαντικό ωκεανό. Η προσθήκη στο δίκτυο του μοναδικού για την Μεσόγειο συστήματος FerryBox αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε που πλέον διαθέτει μέσω του ΠΟΣΕΙΔΩΝ ένα από τα πιο ολοκληρωμένα δίκτυα παρατήρησης θαλασσών σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Γεγονός που μπορεί να συνδράμει θετικά στις υπάρχουσες ερευνητικές συνεργασίες αλλά και να αποτελέσει αφετηρία για νέες. Ιδιαίτερα σε μία δύσκολη εποχή που ο προϋπολογισμός και οι ερευνητικές υποδομές της χώρας ολοένα και συρρικνώνονται. 

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top