Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΟι σταρ του Χόλιγουντ προτείνουν την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού
Ισχυρό τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα, διαπιστώνει άρθρο της Guardian

Οι σταρ του Χόλιγουντ προτείνουν την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού

Ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Ζολί επιστρέφουν στην Ελλάδα καθώς η ελληνική οικονομία τονώνεται απο την αύξηση των κρατήσεων

Με μια μικρή βοήθεια από διάσημους ηθοποιούς και -αναπάντεχα- από Γερμανούς πολιτικούς η Ελλάδα επιστρέφει στον τουριστικό χάρτη και απολαμβάνει μια αναπάντεχη ώθηση στην πληγείσα οικονομία, που ξαφνιάζει ευχάριστα ακόμα και τους ειδικούς.

Πρόσφατα ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Τζον Τραβόλτα εθεάθησαν να θαυμάζουν τα μοναδικής ομορφιάς εκθέματα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Τομ Χανκς να απολαμβάνει τις βουτιές του στα ανοιχτά της Αντιπάρου ενώ ο Ίθαν Χοκ εντοπίστηκε στο Κόστα Ναβαρίνο, το πολυτελές ξενοδοχείο της Πελοποννήσου. Εάν η υπουργός Τουρισμού αποζητούσε πιστοποίηση αναβάθμισης την πήρε όταν ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Ζολί νοικιασαν μια παραθαλάσσια βίλα στο ελληνικό θέρετρο που σκοπεύουν να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους μαζί με τα έξι παιδιά τους.

Οι ‘κοινοί θνητοί’ που ακύρωσαν τις διακοπές τους όταν η οικονομία της χώρας έμοιαζε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, πριν 2 μήνες, τώρα φαίνεται ότι το έχουν μετανοιώσει. Τις τελευταίες εβδομάδες οι κρατήσεις φαίνεται ότι ξαναγυρνούν σε φυσιολογικό ρυθμό, σε βαθμό που οι ανθρωποι του τουρισμού εκτιμούν ότι οι αναμενόμενες αφιξεις θα είναι στο ίδιο επίπεδο με τα προηγούμενα χρόνια, φτάνοντας τα 16 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2012.

“Οι αριθμοί έχουν ανακάμψει. Μολονότι υπήρξε έντονη αρνητική δημοσιότητα, έχουν γίνει πολλές κρατήσεις και όπως φαίνεται η άφιξη 16 εκατομμύριων, ίσως και περισσοτέρων, επισκεπτών ειναι μια ρεαλιστική προοπτικη”, δηλώνει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Παραδεχόμενος ότι αιφνιδιάστηκε ο Ανδρεάδης προσθέτει ότι προέβλεπε ο τομέας να συγκεντρώνει περίπου 32 δις ευρώ από άμεσες και έμμεσες αποδείξεις -ποσό που ισοδυναμεί με το 16,5%  της ελληνικής οικονομίας. Μία στις πέντε θέσεις εργασίας καλύπτονται από τον τουρισμό, το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλο τομέα στη χώρα.

Στην Αθήνα, που χτυπήθηκε περισσότερο από την κρίση, τα ξενοδοχεία ξαφνικά γεμίζουν καθώς η καλοκαιρινή σεζόν είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Το Athens Hilton παρουσίασε πληρότητα που πλησίαζε το 100% κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο καθώς οι τουρίστες εκμεταλλεύτηκαν μια σειρά ειδικών προσφορών, όπως για παράδειγμα ένα πολιτιστικό σαββατοκύριακο με μια σειρά δωρεάν επισκέψεων στα μουσεία της πρωτεύουσας. “Η αισιοδοξία επιστρέφει. Ελπίζουμε ότι αυτό το θετικό ρεύμα θα συνεχιστεί”, αναφέρει η Τίνα Τορίμπαμπα, υπεύθυνη επικοινωνίας του ξενοδοχείου.

Στο αποκορύφωμα της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, που ακολούθησε τις εκλογές του Μαϊου, περίπου 50.000 κρατήσεις -οι μισές από αυτές που συνήθως πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση αυτή την περίοδο του έτους- ακυρώθηκαν. Πρωτοπόροι στη βουτιά ήταν οι Γερμανοί, που είχαν το φόβο ότι θα αντιμετωπισθούν ως η πηγή της επίμονης πίεσης του Βερολίνου προς την Αθήνα για την τήρηση ενός αυστηρού πλαισίου λιτότητας. Μέχρι το τέλος του Μαίου είχε σημειωθεί πτώση 30% για τους επισκέπτες από τη Γερμανία -πρωτοφανές για μια χώρα στην οποία πρώτοι στον πίνακα των αφίξεων φιγουράρουν οι Γερμανοί, ακόμα πιο πάνω κι από τους Βρετανούς. Οι αρμόδιοι του τουρισμού παραπονέθηκαν ότι οι Γερμανοί τουρίστες φοβόντουσαν μήπως αποτελέσουν στόχους επίθεσης -ή ακόμα μήπως “οι σερβιτόροι φτύνουν στο φαγητο τους”– καθώς σε κάποια από τις δυναμικές διαδηλωσεις του Φεβρουαρίου, άγνωστοι είχαν κάψει τη γερμανική σημαία μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Αλλά”, προσθέτει ο Ανδρεάδης, “δεν υπήρξε ούτε ένα τέτοιο περιστατικό, διαφορετικά θα το είχαμε μάθει”. Η αντίληψη ότι οι Γερμανοί τουρίστες δεν θα ήταν καλοδεχούμενοι αποδείχτηκε λάθος καθώς τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα. Αν και αναμέναμε πτώση περίπου 30% φαίνεται ότι το πραγματικο ποσοστο΄θα ειναι 10% μέχρι το τέλος του χρονου”.

Ειρωνικά, είναι κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί που έκαναν την αρχή. Αν και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν συγκαταλέγεται ανάμεσά τους τα τοπικά μέσα έχουν εντοπισει αρκετούς Γερμανους βουλευτές να παραθερίζουν φέτος στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ειναι ο Ρίκαρντ Πίτερλε, η Μπέτε Μίλερ – Γκεμέκε και ο  Έρικ Ζβένκερτ.

Οι μισές από τις νέες θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν στην Ελλάδα μέχρι το 2021 θα αφορούν τον τουριστικό τομέα.

“Επισκέπτες από τη Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη, την Τουρκία, το Ισραήλ, και τη Μέση Ανατολή έχουν σταματήσει τις ακυρώσεις και αυξάνονται εντυπωσιακά”, υπογραμμίζει ο Ανδρεάδης. “Η πολύ υψηλή ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού τη φετινή χρονιά δείχνει τις δυνατότητες του κλάδου και πόσα ακόμα μπορούν να γινουν ώστε η ελληνική οικονομία να ξεφύγει από την ύφεση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024