Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ Λέσβος κατέθεσε αίτημα στην UNESCO για να αναγνωριστεί ως Γεωπάρκο
Προορισμοί

Η Λέσβος κατέθεσε αίτημα στην UNESCO για να αναγνωριστεί ως Γεωπάρκο

Επιτόπια αξιολόγηση από κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της UNESCO του φακέλου υποψηφιότητας αναγνώρισης ολόκληρου του νησιού της Λέσβου ως Γεωπάρκου και την ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποίησε κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της UNESCO, προκειμένου να αξιολογήσει επιτόπου τον φάκελο υποψηφιότητας, τον οποίο κατέθεσε ο Δήμος Λέσβου, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, ζητώντας την αναγνώριση ολόκληρου του νησιού ως Γεωπάρκου και την ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

Οι αξιολογητές θα υποβάλουν την έκθεσή τους, η οποία θα συζητηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, που θα συνεδριάσουν στο πλαίσιο του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου στο Γεωπάρκο Arouca, στην Πορτογαλία.

Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων από το 2000, ενώ από το 2004  έχει ενταχθεί από την UNESCO στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, μέσω του οποίου έχει γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί τέσσερα Γεωπάρκα, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη στην Κρήτη, το Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο, καθώς και ο Βίκος-Αώος στην Ήπειρο.

Η διαδικασία αξιολόγησης πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια με σκοπό την αξιολόγηση της τήρησης των υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών στη λειτουργία, τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες των Γεωπάρκων ώστε να ελεγχθεί αν πληρούν τα κριτήρια ποιότητας λειτουργίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων υπό την αιγίδα της UNESCO. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα ευρωπαϊκά γεωπάρκα και η διαδικασία αξιολόγησης τελεί υπό την εποπτεία της UNESCO.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024