Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ τουρισμός συνεισφέρει στο ρωσικό ΑΕΠ περισσότερο και από την αυτοκινητοβιομηχανία
Έρευνα

Ο τουρισμός συνεισφέρει στο ρωσικό ΑΕΠ περισσότερο και από την αυτοκινητοβιομηχανία

Η τουριστική βιομηχανία στη Ρωσία είναι μεγαλύτερη από αυτήν της αυτοκινητοβιομηχανίας και υποστηρίζει άμεσα σχεδόν τόσες θέσεις εργασίας όσες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Αυτό είναι το συμπέρασμα της νέας έρευνας από το World Travel & Tourism Council (WTTC).

Η έρευνα για τη ρωσική τουριστική αγορά, που διεξήχθη από την Oxford Economics  και χρηματοδοτείται από την American Express και την TUI AG, καταδεικνύει ότι η συνολική συνεισφορά του τουριστικού τομέα στο ΑΕΠ της Ρωσίας ήταν 3,4 τρισ. ρούβλια (106 δισ. ευρώ) το 2011, ή 5,9% του συνολικού ΑΕΠ, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό της βιομηχανίας αυτοκινήτων (4,8%), των τηλεπικοινωνιών (2,9%) ή της βιομηχανίας χημικών (3,3%).

Υποστηρίζοντας 4 εκατ. -άμεσες και έμμεσες- θέσεις εργασίας, η τουριστική βιομηχανία στη Ρωσία δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι η χημική βιομηχανία και σχεδόν τόσες θέσεις εργασίας όσες ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η νέα έρευνα έδειξε επίσης ότι η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι οι περισσότεροι άλλοι τομείς, με αύξηση κατά μέσο όρο 4% ετησίως τα επόμενα δέκα χρόνια, ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας. Τονίζεται, επίσης, ότι ο τουρισμός αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων προς τη Ρωσία.

Το 2011, τα έσοδα από τους τουρίστες έφτασαν τα 517,2 δισ. ρούβλια (16 δισ. δολ.). Το ποσό αυτό είναι το 30% του συνόλου των εξαγωγικών υπηρεσιών και το 3% του συνόλου των εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων των αγαθών και των υπηρεσιών).

Στη Ρωσία, δαπάνες στον τουριστικό τομέα ύψους 32 εκατ. ρουβλίων (1 εκατ. δολ.):

  • παράγουν 48 εκατ. ρούβλια (1,5 εκα. δολ.) του ΑΕΠ, ποσό μεγαλύτερο από όλους τους εξεταζόμενους βιομηχανικούς τομείς
  • παράγουν 6 εκατ. ρούβλια 187.000 ευρώ) στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο
  • υποστηρίζουν 53 θέσεις εργασίας, νούμερο μεγαλύτερο από το μέσο όρο στην οικονομία (38 θέσεις), στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (35 θέσεις), στη μεταποίηση (29 θέσεις) και στα χημικά προϊόντα (26 θέσεις).

Ο David Scowsill, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Οι αριθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά σημαντικοί. Ως κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης σε μια πολύ ταραγμένη εποχή, ο τουριστικός κλάδος ξεχωρίζει για την τεράστια κλίμακα της ικανότητά του να δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη σε κάθε μέρος του κόσμου -και ειδικά στη Ρωσία, όπως φαίνεται από τη μελέτη αυτή.

Το 2013 θα είναι μια σημαντική χρονιά για την τουριστική βιομηχανία της Ρωσίας, με τη χώρα να φιλοξενεί την προσεχή συνεδρίαση των Υπουργών Τουρισμού T20, ακολούθως τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Sochi το 2014 και, φυσικά, το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA το 2018. Είναι μια σημαντική στιγμή για τη Ρωσία για να συνειδητοποιήσει τη δυναμική της τουριστικής βιομηχανίας ως “παραγωγού” θέσεων εργασίας και ανάπτυξης και να διασφαλίσει ότι γίνονται επαρκείς επενδύσεις και υποστήριξη, ώστε να εξασφαλιστει η επιτυχία των σημαντικών αυτών γεγονότων”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024