Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΟλοκλήρωση του Θερινού Σχολείου 'Θαλάσσιος Τουρισμός και Ανάπτυξη Νησιωτικών Προορισμών'
Εκπαίδευση

Ολοκλήρωση του Θερινού Σχολείου 'Θαλάσσιος Τουρισμός και Ανάπτυξη Νησιωτικών Προορισμών'

Όλοι οι κλάδοι του θαλασσίου τουρισμού έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, οικονομικών εισροών για τη χώρα και τις επιχειρήσεις του χώρου και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του θερινού σχολείου Θαλασσίου Τουρισμού και Ανάπτυξης Νησιωτικών περιοχών, που έγινε στη Χίο.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το θερινό σχολείο με θέμα “Θαλάσσιος Τουρισμός και Ανάπτυξη Νησιωτικών Προορισμών: από τη θεωρία στη πράξη”, που πραγματοποιήθηκε στη Χίο και διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το Θερινό Σχολείο περιελάμβανε μια σειρά δίωρων διαλέξεων, οι οποίες απευθύνονταν σε συμμετέχοντες από περιφερειακές διοικήσεις, λιμενικά ταμεία, οργανισμούς λιμένων, ιδιώτες και φοιτητές και κινήθηκαν πάνω σε τρείς βασικούς πυλώνες. Τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού, την ελκυστικότητα προορισμών και τη διαχείριση και την ανάπτυξη λιμένων. Παράλληλα οργανώθηκαν στρογγυλές τράπεζες ανταλλαγής απόψεων με θέματα τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε νησιωτικούς προορισμούς. Την τελευταία ημέρα του Θερινού Σχολείου οι συμμετέχοντες κατέστρωσαν Business Plan για την υπό παραχώρηση  Μαρίνα της Χίου και πλάνο ανάπτυξης και προβολή της μαρίνας.

Επιστημονική Υπεύθυνη του Θερινού Σχολείου ήταν η κα Μαρία Λεκάκου, με συνεργάτες την Ευαγγελία Στεφανιδάκη και τον κ. Γιώργο Βαγγέλα.

Οι εισηγητές, οι οποίοι ανέπτυξαν τις ενότητες του Θερινού Σχολείου ήταν οι καθηγητές: Α. Παπαθανάσης – Dean of Study Affairs, Bremerhaven University of Applied Sciences, Α. Παπαθεοδώρου – Παν. Αιγαίου, Ross Dowling – Chair of Cruise Committee in Western Australia, Μ. ΔιακομιχάληςΤΕΙ Ηπείρου, Γ. Σπιλάνης – Γ. Γ.  Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Μ. Λεκάκου – Παν. Αιγαίου, Α. Πάλλης – Παν. Αιγαίου, Ι. Τσαμουργκέλης – Παν. Αιγαίου ο Δρ. Γ. Βαγγέλας – Παν. Αιγαίου και η Ε. Στεφανιδάκη – Παν. Αιγαίου, και οι εμπειρογνώμονες: Γ. ΒερνίκοςVernicos Yachts και αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ, Σ. Καρνάκης – γενικός δ/ντής Μαρίνας Αθηνών, Γ. Στεργιόπουλος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Η. Μπίσιας – εκδότης Ναυτικών Χρονικών, Β. ΓκάζικαςLouis Cruise Lines, Ι. Μπράς – διευθύνων σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος ΗρακλείουA. Στελλιάτος – πρόεδρος Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Τουριστικών Σκαφών, Π. Λουτριώτης – πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιστιοπλοϊκών  Τουριστικών Σκαφών και Τ. ΠολέμηΑ1 Yachting.

Μεγάλο μέρος των συζητήσεων αναλώθηκε στους τρόπους επίλυσης και αντιμετώπισης γραφειοκρατικών αντιλήψεων που δυσκολεύουν την ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού, είτε πρόκειται για λιμάνια, είτε για μαρίνες, είτε τον κλάδο της κρουαζιέρας του Yachting και της Ιστιοπλοίας. Στα πλαίσια ενός ελεύθερου διαλόγου και με παραδείγματα άλλων χωρών, οι εκπρόσωποι του χώρου (ακαδημαϊκοί – επαγγελματίες) έδωσαν πρακτικές προτάσεις για λύσεις.

Ως γενικό συμπέρασμα της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων υπήρξε η θέση ότι όλοι οι κλάδοι του θαλασσίου τουρισμού έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, οικονομικών εισροών για τη χώρα και τις επιχειρήσεις του χώρου και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, έγινε σαφές με συγκεκριμένα στοιχεία και οικονομικά μεγέθη ότι ο κλάδος του θαλαασίου τουρισμού δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά στο επίπεδο που οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας έχουν επηρεαστεί λόγω της κρίσης.

Χορηγοί ήταν η Ένωση Λιμένων Ελλάδος και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024