Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτα 400 εκατ. ευρώ η εισφορά του ιατρικού τουρισμού στην οικονομία τα επόμενα 2-3 χρόνια
Ιατρικός τουρισμός

Στα 400 εκατ. ευρώ η εισφορά του ιατρικού τουρισμού στην οικονομία τα επόμενα 2-3 χρόνια

Στα 400 εκατ. ευρώ μπορεί να εισφέρει στην οικονομία της χώρας τα επόμενα 2-3 έτη ο κλάδος του ιατρικού τουρισμού. Το Σχέδιο Νόμου για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του 2012.

To ποσό των 400 εκατ.  ευρώ μπορεί να εισφέρει στην οικονομία της χώρας τα επόμενα 2-3 έτη ο κλάδος του ιατρικού τουρισμού. Το Σχέδιο Νόμου για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του 2012. Τα παραπάνω μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης “Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα”, που διοργανώθηκε χθες από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο. Υπογραμμίζεται ότι η αναφερόμενη εκδήλωση εντάσσεται στην ανάλυση και άσκηση πολιτικών στα κύρια ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό τουρισμό, η οποία εγκαινιάστηκε πέρυσι από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Στα κύρια συμπεράσματα της αναφερόμενης μελέτης καταγράφεται ότι τα έσοδα που προκύπτουν ετησίως από 5 εκατ. περίπου ασθενείς του ιατρικού τουρισμού προσεγγίζουν τα 20 εκατ. δολάρια με μέσο όρο ιατρικής δαπάνης 3.000 ως 4.000 δολάρια. Επισημαίνεται ότι το μέγεθος αναφέρεται μόνο στον ιατρικό τουρισμό επιλογής, και μόνο στις δαπάνες ιατρικών υπηρεσιών (όχι ταξίδι και διαμονή εκτός νοσοκομείων). Όπως τονίζεται οι χώρες με τα περισσότερα έσοδα από ιατρικό τουρισμό είναι οι: Ινδία, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Βραζιλία, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Ουγγαρία, Τουρκία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν σχετικά λιγότερο για ιατρικούς σκοπούς, ίσως επειδή οι ανάγκες υγείας τους καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό από δημόσια συστήματα υγείας ή ασφάλισης. Αντίθετα η μεσαία τάξη στην Ασία και στην Αμερική τείνει να πληρώνει ιδιωτικά, και ίσως αυτό εξηγεί την μεγαλύτερη ανάπτυξη προορισμών στην Ασία και την Νότιο Αμερική. Σημειωτέον όμως ότι μια νέα Οδηγία για τη Διασυνοριακή Φροντίδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει αργά ή γρήγορα στους Ευρωπαίους να λαμβάνουν υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ με κάλυψη από τα ασφαλιστικά τους συστήματα.

Στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης τόνισε: “Το απόθεμα νοσοκομειακών υποδομών της χώρας μας, το επαρκές  και άξιο ιατρικό δυναμικό σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και σε σύμπραξη με την ξενοδοχειακή υποδομή της, μπορούν να συνθέσουν ένα ανταγωνιστικότατο προϊόν ιατρικού τουρισμού”. Όπως πρόσθεσε, “εμείς οι επαγγελματίες της διαμονής, θεωρούμε τον Ιατρικό τουρισμό σε συνδυασμό με τον Τουρισμό τρίτης ηλικίας, εξαιρετικά σημαντικούς παράγοντες για την άμβλυνση της μεγαλύτερης παθογένειας του ελληνικού τουρισμού που είναι  η εξαιρετικά  υψηλή εποχικότητα που χαρακτηρίζει την τουριστική μας λειτουργία. Και αναφέρομαι στην εποχικότητα του 52% το 3ο τρίμηνο που χαρακτηρίζει την τουριστική λειτουργία μας, σε σχέση με την Τουρκία που καταγράφει  39 %, ίδιο ποσοστό με την Ιταλία ή ακόμη και την Αίγυπτο που είναι στο 25%”.

Σημειώνεται ότι η μελέτη του ΞΕΕ, στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Ιωάννη Τούντα και τον οικονομολόγο κ. Αρίστο Δοξιάδη, οι οποίοι ανέλαβαν, τον περασμένο Φεβρουάριο, την εκπόνηση της μελέτης για λογαριασμό του Επιμελητηρίου. Καταλήγοντας ο κ. Τσακίρης ανέφερε: “Στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος συνεργαστήκαμε για την εκπόνηση της μελέτης με ανθρώπους αποδεδειγμένα ικανούς και προσανατολισμένους στους όρους λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, εντάξαμε 2 στάδια ενδιάμεσης  διαβούλευσης στην διαδικασία εκπόνησης της μελέτης , η δεύτερη, ανοικτή, είναι η σημερινή, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να κατατεθούν όλες οι επιμέρους απόψεις και να ληφθούν υπόψη πριν την δημοσιοποίηση των τελικών προτάσεων των μελετητών”.

Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι η πολιτεία θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε σωστή πρωτοβουλία που θα αφορά τον ιατρικό τουρισμό. “Δε μιλώ για ευκαιριακή πηγή κρατικών εσόδων ή σαν μια ευκαιρία για γρήγορο πλουτισμό στον ιδιωτικό τομέα, αλλά για μια σοβαρή συντονισμένη και σταθερή προσπάθεια”, υποστήριξε η υπουργός υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης στρατηγικής για τον ιατρικό τουρισμό. Περιγράφοντας τα βήματα που θα ακολουθήσει το υπουργείο η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε: “οι στόχοι μας στα πλαίσια της νομοθετικής πρωτοβουλίας που έχουμε αναλάβει από κοινού το Υπουργείο Τουρισμού με το Υπουργείο Υγείας είναι οι εξής:

  • Σύνταξη νόμου για τον Ιατρικό Τουρισμό, που θα βάζει τέλος στις νομικές ασάφειες, γύρω από το θέμα, αλλά παράλληλα θα καλύπτει και τα σχετικά νομικά κενά.
  • Σύσταση  Επιτροπής των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, που θα παρακολουθεί το θέμα και θα καταθέτει προτάσεις για την ανάπτυξη και βελτίωσή του.
  • Εναρμόνιση με την σχετική κοινοτική Οδηγία για την διασυνοριακή περίθαλψη, που θέτει τους ελάχιστους όρους για την ασφάλεια, την πληροφόρηση, την αστική ευθύνη.
  • Πιστοποίηση νοσοκομείων και ξενοδοχείων, με  υψηλές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν τόσο την ιατρική περίθαλψη όσο και το συνολικό πακέτο της οργάνωσης της διαμονής και της μεταφοράς του ιατρικού τουρίστα, καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής στην χώρα μας”.

Καταλήγοντας, είπε: “Θέλω να γνωρίζετε ότι στις προθέσεις μας είναι να ενισχύσουμε τουριστικά όλες εκείνες τις περιοχές μας, όπου υπάρχουν οι κατάλληλες νοσοκομειακές υποδομές και ένα άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό, που να μπορεί να υποδεχθεί τον ιατρικό τουρίστα, μέσου και υψηλού επιπέδου, στοχεύοντας  σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η ορθοπεδική χειρουργική / αποκατάσταση, η αισθητική χειρουργική, οι υπηρεσίες αιμοκάθαρσης, τεχνητή γονιμοποίηση, οδοντιατρικές / οφθαλμολογικές υπηρεσίες”.

Ο υπουργός Υγείας  κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του σημείωσε ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τον Ιατρικό Τουρισμού προσθέτοντας ότι η Πολιτεία θα επιδιώξει μια έντιμη σχέση μταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανέλιξη του εν λόγω κλάδου. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο υπεύθυνος Τομέα Υγείας της ΔΗΜΑΡ κ. Οδυσσέας Βουδούρης, που εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στην προσπάθεια της πολιτείας για την ανάπτυξη του κλάδου του ιατρικού τουρισμού, η κα Έλενα Κουντουρά εκ μέρους του Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης.

Τέλος, η κυβέρνηση θέλοντας να επιδείξει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση, εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς και από τον γενικό γραμματέα Τουρισμού κ. Αναστάσιο Λιάσκο, τον γενικό γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων κ. Γιάννη Πυργιώτη, ενώ παρευρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Νίκος Καραχάλιος.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024