Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αερομεταφορές

Σε ύφεση η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Θοδωρής Κουμέλης - 07 Δεκέμβριος 2012, 09:34

Η συνολική ευρωπαϊκή επιβατική κίνηση τον περασμένο Οκτώβριο αυξήθηκε μόλις κατά 0,5%. Η ελάχιστη θετική αυτή εικόνα οφείλεται σε μια 'Ευρώπη δύο ταχυτήτων', με την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της ΕΕ να μειώνεται κατά 1,3%, ενώ στα αεροδρόμια των χωρών εκτός ΕΕ να αυξάνεται κατά 7,8% κατά μέσο όρο.

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο σχεδόν 17 μηνών, κατά την οποία η αεροπορική εμπορευματική κίνηση βρισκόταν σε ύφεση, τα τελευταία στοιχεία για τα αεροδρόμια της Ευρώπης αποκαλύπτουν μηδενική αύξηση στη συνολική ευρωπαϊκή επιβατική κίνηση, δείγμα ύφεσης.

Η συνολική ευρωπαϊκή επιβατική κίνηση κατά τον περασμένο Οκτώβριο αυξηθηκε μόλις κατά 0,5%. Η ελάχιστη θετική αυτή εικόνα οφείλεται σε μια “Ευρώπη δύο ταχυτήτων”, με την ανάπτυξη της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της ΕΕ να σημειώνει μείωση -1,3%, ενώ τα αεροδρόμια των χωρών εκτός ΕΕνα εμφανίζουν αύξηση 7,8% κατά μέσο όρο. Τα στοιχεία αυτά λαμβάνουν επίσης υπόψη τις επιπτώσεις του τυφώνα Sandy, ο οποίος μείωσε την αεροπορική επιβατική κίνηση κατά 0,15%.

Αυτή η επίδραση έγινε αισθητή ιδιαίτερα στους μεγάλους αερολιμένες, λόγω της συγκέντρωσης της διατλαντικής κυκλοφορίας στα αεροδρόμια αυτά.

O Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής του ACI Europe, σχολίασε: “Με την κίνηση των επιβατών στην αγορά της ΕΕ να καταγράφει σταθερά αρνητικά αποτελέσματα, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την εμβάθυνση των επιπτώσεων της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στην πραγματική οικονομία. Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009, περισσότερα από τα μισά αεροδρόμια της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μείωση της επιβατικής κίνησης”.

Η αντίθεση των επιδόσεων μεταξύ αεροδρομίων συνεχίζει να εξελίσσεται, με την επιβατική κίνηση στη Σλοβενία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Σλοβακία, την Ελλάδα, τη Λετονία, την Ισπανία, την Ουγγαρία και την Ιταλία να είναι σταθερά σε ύφεση, ενώ η επιβατική κίνηση σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Μάλτα και Βέλγιο είναι ουσιαστικά στάσιμη. Η αεροπορική επιβατική κίνηση στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία παρουσιάζει ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης, ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία καταγράφουν εντυπωσιακή ανάπτυξη. Εν τω μεταξύ, αγορές εκτός ΕΕ, όπως η Ισλανδία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Μολδαβία εξακολουθούν να καταγράφουν δυναμική διψήφια αύξηση.

Τα αεροδρόμια που δέχονται περισσότερους από 25 εκατ. επιβάτες ετησίως (ομάδα 1) είχαν μέση αύξηση 0,9%, τα αεροδρόμια μεταξύ 10 και 25 εκατ. επιβατών (ομάδα 2) αύξηση 1,5%, τα αεροδρόμια που υποδέχονται 5-10 εκατ. επιβάτες (ομάδα 3) εμφάνισαν μείωση 0,3%, ενώ τα αεροδρόμια που υποδέχονται λιγότερο από 5 εκατ. επιβάτες ετησίως (Ομάδα 4) ανέφεραν μείωση 1,9% για τον Οκτωβριο του 2012, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2011.

Τα αεροδρόμια που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση της επιβατικής κίνησης ανά ομάδα, κατά τη σύγκριση Οκτ. 2012 - Οκτ. 2011, είναι:

  • Ομάδα 1: Κωνσταντινούπολη IST (19,1%), Μόσχα DME (+9,4%), Λονδίνο LGW (+2,2%), Αττάλεια (+1,9%) και Μόναχο (+1,8%)
  • Ομάδα 2: Μόσχα SVO (15,6%), Κωνσταντινούπολη SAW (+14,9%), Δουβλίνο (10,0%), Βερολίνο TXL (7,8%) και Νίκαια (+5,4%)
  • Ομάδα 3: Βουκουρέστι (46,4%), Αγία Πετρούπολη (+15,1%), Άγκυρα (+9,8%), Τουλούζη TLS (+9,5%) και Σαρλερουά (+8,6%)
  • Ομάδα 4: Arad (+2,317.3%), Βάρνα (60,8%), Τσίτα (46,9%), Vatry (35,1%) και Sandefjord (34,4%).

Η έκθεση ACI Europe Airport Traffic Report - Οκτώβριος 2012 περιλαμβάνει 183 αεροδρόμια συνολικά. Τα αεροδρόμια αυτά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 88% της ευρωπαϊκής επιβατικής κίνησης.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top