Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚαταγγελίες τουριστών στο BBC ότι έπεσαν θύματα βίας από αστυνομικούς στην Αθήνα
Ελληνικός τουρισμός

Καταγγελίες τουριστών στο BBC ότι έπεσαν θύματα βίας από αστυνομικούς στην Αθήνα

Η ελληνική αστυνομία έχει εντείνει τις προσπάθειες για τη σύλληψη παράνομων μεταναστών τους τελευταίους μήνες, με στόχο να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά όσων ανθρώπων μοιάζουν με ξένοι. Όμως, σύμφωνα με το BBC, δυο τουλάχιστον ξένοι τουρίστες έπεσαν θύματα των 'επιχειρήσεων σκούπα', με συνέπεια να ξυλοκοπηθούν άγρια.

Τις καταγγελίες δυο τουριστών ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από Έλληνες αστυνομικούς δημοσιεύει σήμερα το BBC. Ένας εξ αυτών, ο νοτιοκορεάτης “backpacker” Hyun Young Jung προσεγγίστηκε στο κέντρο της Αθήνας από ένα άτομο που του μίλησε ελληνικά. Ο τουρίστας τον αγνόησε, νομίζοντας ότι πρόκειται για κάποιου είδους απάτη, και συνέχισε το δρόμο του.

Λίγα λεπτά μετά σταματήθηκε και πάλι, αυτή τη φορά από έναν ένστολο, που του ζήτησε τα έγγραφά του. Ο Jung, του οποίου η Ελλάδα ήταν η 16η χώρα που επισκεπτόταν, σε ένα διετές ταξίδι ανά τον κόσμο ήταν επιφυλακτικός ως έμπειρος ταξιδιώτης, καθώς συχνά τον έχουν προειδοποιήσει για τους ανθρώπους που ντύνονται αστυνομικοί με ψεύτικες στολές για να τού πάρουν χρήματα. Έτσι, παρέδωσε το διαβατήριό του, ενώ ζήτησε από τον ένστολο να του δείξει την αστυνομική του ταυτότητα. Αντί γι’αυτό δέχθηκε μια γροθιά στο πρόσωπο.

Μέσα σε δευτερόλεπτα, ο ένστολος και το πρώτο άτομο που είχε δει με πολιτικά, έριξαν τον τουρίστα στο έδαφος και άρχισαν να τον κλωτσάνε σύμφωνα πάντα με τον Κορεάτη.

Σε κατάσταση σοκ, ο Jung, πεπεισμένος ότι είναι θύμα ληστείας από εγκληματίες, άρχισε να φωνάζει για βοήθεια από τους περαστικούς. “Ήμουν πολύ φοβισμένος”, λέει. Μόνο όταν του πέρασαν χειροπέδες και τον έσυραν 500 μέτρα, στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, κατάλαβε ότι στην πραγματικότητα είχε συλληφθεί.

Ο Jung αναφέρει ότι έξω από το τμήμα ο ένστολος, χωρίς κανενός είδους προειδοποίηση, γύρισε και πάλι σε αυτόν και τον χτύπησε στο πρόσωπο. “Υπήρξαν άνθρωποι που είδαν τι συνέβη, όπως ο άνθρωπος που εργάζεται στο κατάστημα απέναντι από το αστυνομικό τμήμα, αλλά ήταν πολύ φοβισμένοι για να με βοηθήσουν”.

Στο αστυνομικό τμήμα, ο Jung λέει ότι δέχθηκε επίθεση για τρίτη φορά στις σκάλες, όπου δεν υπήρχαν άνθρωποι ή φωτογραφικές μηχανές. “Μπορώ να κατανοήσω το γεγονός να μου ζητήσουν αναγνωριστικό ταυτότητας και ίσως δικαιολογώ ακόμα και την πρώτη φορά που με χτύπησαν. Αλλά γιατί συνέχισαν να με χτυπάνε, όταν ήμουν δεμένος με χειροπέδες;” ρωτά.

Christian Ukwuorji: Ποτέ ξανά δε θα επισκεφθώ την Ελλάδα
Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ο 38χρονος Christian Ukwuorji, ένας νιγηριανής καταγωγής αμερικανός επισκέφθηκε την Ελλάδα με τη σύζυγό του και τα τρία του παιδιά. Επισκέφθηκαν τη Ρόδο και τη Σαντορίνη, και σταμάτησαν στην Αθήνα κατά την επιστροφή τους.

Ενώ περπατούσε στο κέντρο της Αθήνας με ένα φίλο του, η ελληνική αστυνομία τον σταμάτησε και του ζήτησε ταυτότητα. Παρότι έδειξε το αμερικανικό του διαβατήριό, κρατήθηκε μαζί μια ομάδα μεταναστών και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί, όταν ο Ukwuorji προσπάθησε να βγάλει μια φωτογραφία με τις χειροπέδες με το κινητό του τηλέφωνο, αστυνομικοί όρμησαν πάνω του, χτυπώντας τον μέχρι να λιποθυμήσει. Ξύπνησε στο νοσοκομείο με διάσειση.

Η αστυνομία επέστρεψε το διαβατήριό του, και το κινητό του τηλέφωνο κατεστραμμένο. Δεν κατηγορήθηκε για οποιοδήποτε αδίκημα. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ζήτησε έρευνα της υπόθεσης, αλλά έξι μήνες μετά δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την ελληνική αστυνομία. Ο Ukwuorji πιστεύει ότι έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης και δηλώνει ότι ποτέ ξανά δε θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Εξάλλου, το Μάιο του περασμένου έτους ο Ινδός ακαδημαϊκός δρ. Kumar Rai Shailendra συνελήφθη έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου θα έδινε διάλεξη. Βγήκε για γεύμα, ξεχνώντας να πάρει το διαβατήριό του μαζί του, όταν τον εντόπισε η αστυνομία. “Η αστυνομία νόμιζε ότι ήμουν Πακιστανός και επειδή δεν μιλούσα αγγλικά δεν μπορούσε να με καταλάβει, όταν προσπάθησα να εξηγήσω ότι είμαι από την Ινδία”, δήλωσε. Παρά τις διαμαρτυρίες από το προσωπικό του πανεπιστημίου, που επέμενε ότι μπορούσε να εγγυηθεί γι’αυτόν, η αστυνομία του πέρασε χειροπέδες και τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Χρήστος Μανούρας δήλωσε ότι η επιχείρηση Ξένιος Ζευς, που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, έχει επιβραδύνει τη ροή των παράνομων μεταναστών. Όποιος μοιάζει με ξένο ή έχει προκαλέσει υποψίες, μπορεί να ελεγχθεί δηλώνει. “Αν κάποιος σταματηθεί από την ΕΛΑΣ, και δεν έχει αξιόπιστα μέσα ταυτοποίησης, θα τον οδηγήσουμε στο τμήμα, μέχρι να εξακριβωθεί η ταυτότητά του” αναφέρει.

Θεωρείται ότι έως και το 95% των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνουν από την Ελλάδα, και επειδή οι συνοριακοί έλεγχοι τους δυσκολεύουν να προχωρήσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη πολλοί καταλήγουν να “κολλήσουν” στη χώρα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι μετανάστες θα μπορούσαν σήμερα να αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024