Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικολόγοι Πράσινοι: Πλήγμα για τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας της αστυνομίας
Τουριστική πολιτική

Οικολόγοι Πράσινοι: Πλήγμα για τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας της αστυνομίας

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουν τις προτάσεις που έχουν καταθέσει από το 2010 για την ανάγκη εκδημοκρατισμού των σωμάτων ασφαλείας, επανεκπαίδευσης των αστυνομικών οργάνων και εναρμόνισης της λειτουργίας τους με βάση τα επιτυχημένα πρότυπα οργάνωσης αστυνομικών υπηρεσιών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η ανακίνηση από τα διεθνή μέσα του θέματος για τα φαινόμενα βιαιοπραγιών αστυνομικών οργάνων εναντίον τουριστών, επαναφέρει επιτακτικά το ζήτημα, όχι μόνο ως πρόβλημα κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ως μια ανοιχτή πληγή για τον τουρισμό της χώρας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η προφανής συσσώρευση τέτοιων φαινομένων το τελευταίο διάστημα, άμεσα συνδεδεμένη με τη γενικότερη αύξηση στην κοινωνία των περιστατικών ρατσιστικής και φασιστικής βίας, γίνεται πλέον παγκόσμια γνωστή, ενώ ο συνώνυμος της φιλοξενίας “Ξένιος Δίας” – που θα έπρεπε να αποτελεί σύμβολο της ανεκτικής Ελλάδας – ανάγεται πλέον σε σύμβολο βίας και μισαλλοδοξίας.

“Το πρόβλημα επιτείνεται από την ήδη επιβαρυμένη εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας από τις εικόνες άγριας καταστολής κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων, ακόμα και σε τουριστικές περιοχές της Αθήνας και την πρόσφατη διεθνή κατακραυγή για το θέμα των βασανιστηρίων και τη διαχείριση του θέματος εκ μέρους του Υπουργού Δημόσιας Τάξης”, υποστηρίζουν σε σχετική ανακοίνωση.

“Οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουμε τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει ήδη από το 2010 για την ανάγκη εκδημοκρατισμού των σωμάτων ασφαλείας, επανεκπαίδευσης των αστυνομικών οργάνων και εναρμόνισης της λειτουργίας τους με βάση τις δημοκρατικές αρχές, αλλά και τα επιτυχημένα πρότυπα οργάνωσης αστυνομικών υπηρεσιών άλλων ευρωπαϊκών χωρών για τη διαχείριση της ασφάλειας σε πολυπολιτισμικές πόλεις και πιστεύουμε ότι οι αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση έχουν καθυστερήσει απαράδεκτα. Θεωρούμε την ως τώρα διαχείριση τέτοιων φαινομένων από την κυβέρνηση τραγικά ανεπαρκή ως προς την κατεύθυνση της αναζήτησης ευθυνών και απόδοσης δικαιοσύνης.

Ακόμα, με τα θύματα των αστυνομικών βιαιοτήτων να δηλώνουν ομόθυμα ‘δεν ξαναπάμε στην Ελλάδα, είναι ρατσιστές’, η κυβέρνηση απαιτείται πλέον εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διόρθωση της εικόνας της χώρας στη διεθνή τουριστική αγορά και να αναδείξει το ανεκτικό και πολυπολιτισμικό πρόσωπο της ελληνικής φιλοξενίας, που πλήττεται πολύ περισσότερο από τις εικόνες εξαλλοσύνης αστυνομικών σε τμήματα κι όχι νεαρών σε παραλίες. Σε μια περίοδο που το Υπουργείο κι ο αρμόδιος Οργανισμός ταλανίζονται από φαινόμενα διαφθοράς, άστοχες κινήσεις για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού (βλέπε συρτάκι στον Τάμεση) και το γενικότερο έλλειμμα προτεραιοτήτων και στρατηγικής, φοβόμαστε ότι μόνο από πρωτοβουλίες πολιτών και τουριστικών παραγόντων θα μπορούμε να περιμένουμε κάτι”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024