Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουριστική πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πλήγμα στον τουρισμό η αναίτια και βίαιη προσαγωγή τουριστών στα κρατητήρια

Τατιάνα Ρόκου - 16 Ιανουάριος 2013, 10:29

Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ. Τσουκαλάς, σχετικά με αναιτιολόγητες προσαγωγές τουριστών σε αστυνομικά τμήματα, στα πλαίσια της επιχείρησης 'Ξένιος Δίας'.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ. Τσουκαλάς, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια, στην οποία ζητά να πληροφορηθεί με ποια κριτήρια γίνονται οι προσαγωγές και αν κρίνεται άσκοπο οι αστυνομικοί που διενεργούν τους ελέγχους να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα, ώστε να μπορούν τουλάχιστον να συνεννοηθούν με τους τουρίστες.

Ακολουθεί η σχετική Ερώτηση:

“Όπως θα έχετε πληροφορηθεί, το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC αφιέρωσε εκτενές ρεπορτάζ σε τουρίστες, οι οποίοι επισκεπτόμενοι την Ελλάδα αντί να περιηγούνται στα μνημεία της χώρας μας πέρασαν τις διακοπές τους στα αστυνομικά τμήματα λόγω αναιτιολόγητων προσαγωγών, με μπόλικο ξύλο, που οι ίδιοι καταγγέλλουν τόσο πριν και κατά τη στιγμή της σύλληψής τους όσο και μετά στα κρατητήρια, όπου κρατήθηκαν μαζί με παράτυπους μετανάστες από την Αφρική και την Ασία, όπως αναφέρουν.

Το ρεπορτάζ αναφέρει χαρακτηριστικά περιπτώσεις ατόμων που συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν λόγω του χρώματος του δέρματός τους στο πλαίσιο της επιχείρησης ‘Ξένιος Δίας’. Κάποιοι καταγγέλλοντες μάλιστα τονίζουν ότι, ενώ είχαν ήδη επιδείξει τα διαβατήριά τους, οι αστυνομικοί τους πέρασαν χειροπέδες και τους μετέφεραν στο Τμήμα, όπου ξυλοκοπήθηκαν άγρια. Ένας εξ αυτών δήλωσε αυτολεξεί στη συνέντευξή του: ‘Πήγα να ξοδέψω τα χρήματά μου στην Ελλάδα και με σταμάτησαν για το χρώμα του δέρματός μου. Είναι ρατσιστές’.

Ντροπιαστική δε για τη χώρα μας είναι η περίπτωση του δρ. Σαϊλέντρα Κουμάρ Ράι, που ήρθε στην Ελλάδα δεχόμενος τιμητική θέση από την ΑΣΟΕΕ. Είχε βγει από το κτίριο για λίγο ξεχνώντας να πάρει μαζί τα χαρτιά του, όταν τον σταμάτησαν αστυνομικοί. Ο ίδιος δήλωσε “Νόμιζαν ότι ήμουν Πακιστανός και, καθώς δε μιλούσαν αγγλικά, δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι ήμουν από την Ινδία”. Φοιτητές και συνάδελφοί του προσπάθησαν να εξηγήσουν στους αστυνομικούς ποιος ήταν, αλλά μάταια.

Επειδή κάτι τέτοιο δημιουργεί μείζον θέμα τόσο διπλωματικό, όσο και για τον τουρισμό και τη φήμη της χώρας μας, μετά μάλιστα και από την έκδοση της ταξιδιωτικής οδηγίας των ΗΠΑ που προειδοποιεί τους τουρίστες για την ασφάλειά τους, ότι δηλαδή διατρέχουν τον κίνδυνο να δεχθούν επιθέσεις στην Ελλάδα.
Επειδή ο υπερβάλλων ζήλος των αστυνομικών θολώνει την κρίση τους.
Επειδή οι εξευτελιστικές διαταγές από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για προσαγωγές κατ’αποκοπήν ντροπιάζουν μια ολόκληρη χώρα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Με ποια κριτήρια γίνονται οι προσαγωγές;
2. Κρίνεται άσκοπο οι αστυνομικοί που διενεργούν τους ελέγχους να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα, ώστε να μπορούν τουλάχιστον να συνεννοηθούν με τους τουρίστες;
3. Πώς κρίνεται το γεγονός ότι καίτοι οι τουρίστες επιδεικνύουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, ωστόσο προσάγονται στα Αστυνομικά Τμήματα;
4. Θα λάβει επιτέλους ένα τέλος η αδικαιολόγητη χρήση βίας εναντίον των προσαχθέντων, οι οποίοι μάλιστα δεν προβάλλουν και την παραμικρή αντίσταση; Θα αποβάλλεται επιτέλους την επαναλαμβανομένη δικαιολογία – απάντησή σας ότι για τα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας φταίει ατομικά ο κάθε αστυνομικός; Θα αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας;”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top