Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΟι μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν το ΦΑΠ 2010
Φορολογία

Οι μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν το ΦΑΠ 2010

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, απέστειλε η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας, αναφορικά με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010 των ατομικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθώς οι τελευταίες νιώθουν αδικημένες συγκριτικά με τα εκμεταλλευόμενα από εταιρείες ξενοδοχεία.

Το τελευταίο διάστημα η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας γίνεται αποδέκτης της αγανάκτησης πολλών μελών της -ξενοδόχων φυσικών προσώπων, τα οποία διαμαρτύρονται για την άνιση μεταχείριση που υφίστανται συγκριτικά με τα εκμεταλλευόμενα από εταιρείες ξενοδοχεία. Για το λόγο αυτό, απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, με κοινοποίηση στους: υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη, γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Γιάννη Θεοχάρη, υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιο Δαβάκη, Φεβρωνία Πατριανάκου και Λεωνίδα Γρηγοράκο, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, τον πρόεδρο του ΞΕΕ κ. Γεώργιο Τσακίρη και τον πρόεδρο της ΠΟΞ κ. Ιωάννη Ρέτσο.

“Συγκεκριμένα”, διευκρινίζει η Ένωση στην επιστολή της, “κατά την ψήφιση του Ν. 3842/2010, το Υπουργείο Οικονομικών αποδέχτηκε την άποψη του ΞΕΕ πως το ξενοδοχείο είναι το ‘εργαλείο της δουλειάς’ του κάθε ξενοδόχου και έτσι με τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 35 καθόρισε μειωμένο συντελεστή ΦΑΠ 0,33‰ (αντί του 6‰), για τα έτη 2010 – 2011 – 2012, μόνο για τα ξενοδοχεία που ανήκουν σε εταιρείες. Παρόμοια όμως αντιμετώπιση δεν υπήρξε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ στα ξενοδοχεία που κατέχουν φυσικά πρόσωπα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να καλούνται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις -φυσικά πρόσωπα, να καταβάλουν πολλαπλάσια ποσά ΦΑΠ -σε σχέση με τις εταιρείες, σε μία περίοδο που πλήττονται από την συμπίεση των τιμών λόγω ανταγωνισμού, την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και την επιβολή διαφόρων άλλων φόρων και τελών (ΕΕΤΗΔΕ, πετρέλαιο κ.λπ.). Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, ο ΦΑΠ που πρέπει να καταβάλλουν οι ατομικές επιχειρήσεις, υπερβαίνει τα ετήσια έσοδά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω ξενοδοχεία, στην πλειονότητά τους, είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα (λειτουργούν 3 μήνες το χρόνο) και ως εκ τούτου αδυνατούν να καταβάλουν τα υπέρογκα ποσά του ΦΑΠ 2010, η δε μηνιαία παράταση αποπληρωμής της πρώτης δόσης δε λύνει κανένα πρόβλημα, τη στιγμή μάλιστα που θα ακολουθήσουν τα εκκαθαριστικά για τα έτη 2011 και 2012″.

Για το λόγο αυτό, η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας αναφέρει στην επιστολή της προς τον κ. Στουρνάρα ότι, “λόγω της συνέχισης της ως άνω αναφερόμενης δυσμενούς διάκρισης εις βάρος των ξενοδόχων -φυσικών προσώπων δεν αντέχει σε κανένα λογικό επιχείρημα, παρακαλούμε για λόγους ίσης μεταχείρισης να εξετάσετε το δίκαιο αίτημά μας, έτσι ώστε τα ξενοδοχεία μέλη της Ένωσης μας -ατομικές επιχειρήσεις, να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση υπολογισμού του ΦΑΠ, αντίστοιχα με αυτό των ξενοδοχείων που εκμεταλλεύονται εταιρείες”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024