Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΚατεδαφίσεων συνέχεια για αυθαίρετα τουριστικά κτίσματα σε Μύκονο, Ρόδο και Κρήτη
Νομοθεσία

Κατεδαφίσεων συνέχεια για αυθαίρετα τουριστικά κτίσματα σε Μύκονο, Ρόδο και Κρήτη

Στην περιοχή των Μαλίων συνεχίστηκαν και χθες οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων που καταπατούν αιγιαλό.

Μηχανήματα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετέβησαν χθες το πρωί στο ξενοδοχείο “Κέρνος” στα Μάλια της Κρήτης. Σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση, έχουν καταπατηθεί 3.000 τ.μ., ενώ την ίδια στιγμή ο ιδιοκτήτης, κ. Κ. Μαντωνανάκης που είχε μεταβεί στην περιοχή διαμαρτυρήθηκε έντονα, επιμένοντας ότι το τμήμα που θεωρείται καταπατημένο και περιλαμβάνει αυλές και υπαίθριες κατασκευές είναι ιδιοκτησία του, την οποία απέκτησε μέσω νόμιμης αγοραπωλησίας.

Η αντίδραση του κ. Μαντωνανάκη οδήγησε στη σύλληψή του από τους αστυνομικούς με την κατηγορία της παρακώλυσης εκτέλεσης δικαστικής απόφασης. Ο ίδιος αρνήθηκε να μπει στο περιπολικό και μετέβη το αστυνομικό τμήμα με δικό του αυτοκίνητο, συνοδεία αστυνομικού.

Σύμφωνα με τη “Νέα Κρήτη”, “η συνολική αυθαίρετη δόμηση αγγίζει τις 24.000 τ.μ. και αφορά από την καθολική ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων έως πλωτές εξέδρες και ράμπες στην παραλία ή ακόμη και την κατασκευή λιμενικών υποδομών για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και ξενοδοχείων. Τουλάχιστον δέκα μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Ηράκλειο, Λασίθι και Χανιά έχουν προχωρήσει σε αυθαίρετες κατασκευές, που υπερβαίνουν σε έκταση τα 13.000 τ.μ., δηλαδή ξεπερνά το 50% του συνολικού εμβαδού αυθαίρετων κατασκευών που έχουν καταγραφεί σε όλη την Κρήτη και για τις οποίες έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης. Μάλιστα, τμήμα των περιπτώσεων εστιατορίων και καφέ που έχουν ανεγερθεί σε αιγιαλό και παραλία ανήκουν σε ξενοδοχειακές μονάδες”.

Άμεσα σχεδιάζεται η κατεδάφιση 50-60 αυθαιρέτων σε δύο ακόμη τουριστικά νησιά, τη Μύκονο και τη Ρόδο.

Αντίδραση από το Σύνδεσμο Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης
Μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου να γίνουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί στον αιγιαλό και των οποίων οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει, ζητά ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης (!!!)

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τις εικόνες που εμφανίσθηκαν από τις δύο πρόσφατες επιχειρήσεις κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, ο Σύνδεσμος ζητά την άμεση παρέμβασή του.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι, “γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τον τουρισμό και την τακτική σας να αντιμετωπίζετε με ιδιαίτερη προσοχή οτιδήποτε μπορεί να τον βλάψει, παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας στις κατεδαφίσεις, που άρχισαν από την Κρήτη, σε ξενοδοχεία και κτίσματα τουριστικών περιοχών που τελεσίδικα έχουν κριθεί παράνομα”.

Στην επιστολή, ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, που διακινεί το σύνολο του τουρισμού της Κρήτης, αναφέρει ότι συμφωνεί και επικροτεί την τήρηση της νομιμότητας, αλλά προσθέτει ότι φωτογραφίες που γίνονται πρώτη είδηση στο εξωτερικό με Κρητικά ξενοδοχεία, με ξενοδοχεία που θυμίζουν Συρία, αν μη τι άλλο φοβίζουν τους τουρίστες λίγο πριν την έναρξη της σεζόν και τους αποθαρρύνουν να έρθουν στην Ελλάδα.

Καταλήγοντας, ο Σύνδεσμος ζητά να γίνουν οι ενέργειες αυτές με το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Στη φωτογραφία, διακρίνεται η σημειωθείσα από τις υπηρεσίες “γραμμή αιγιαλού” (φωτό: Νέα Κρήτη).

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024