Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουριστικές τάσεις

Οι Γερμανοί παραμένουν διστακτικοί στην επιλογή της Αθήνας ως κύριου προορισμού ταξιδιού

Θοδωρής Κουμέλης - 19 Μάρτιος 2013, 13:53

Φέτος, η Αθήνα προσελκύει μεγαλύτερο και πιο ποιοτικό ενδιαφέρον έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Το ενδιαφέρον αυτό εστιάζεται περισσότερο σε συγκεκριμένες μορφές τουρισμού και σε ειδικά κοινά (π.χ. πολιτιστικός/ εκπαιδευτικός τουρισμός, City Breaks, LGBT τουρισμός), καθώς και τα ταξίδια κινήτρων.

Με ενθαρρυντικά μηνύματα για τον προορισμό Αθήνας-Αττικής ολοκληρώθηκε η κοινή συμμετοχή της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑ-Α), στη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση ITB, που πραγματοποιήθηκε από 6 έως και 10 Μαρτίου στο Βερολίνο.

Η συμμετοχή των δύο φορέων με κοινό stand στο Περίπτερο του ΕΟΤ, πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του Δήμου Αθηναίων για την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργιών με τους φορείς της τουριστικής αγοράς της πόλης, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της προβολής του προορισμού στις αγορές ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τα στελέχη των φορέων συναντήθηκαν με εκπροσώπους tour operators, τουριστικών γραφείων και ΜΜΕ, κυρίως από τη γερμανική αγορά και παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των ερευνών για τις τελευταίες τάσεις της διεθνούς αγοράς.

Το βασικό συμπέρασμα από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της ITB 2013, είναι πως με δεδομένη την εμφανή μεταβολή προς το καλύτερο του κλίματος που επικρατεί στη Γερμανία για την τουριστική Ελλάδα και τα πολύ θετικά μηνύματα για κάλυψη των απωλειών του 2012 από τη γερμανική αγορά, φέτος, η Αθήνα προσελκύει μεγαλύτερο και πιο ποιοτικό ενδιαφέρον έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Το ενδιαφέρον αυτό εστιάζεται περισσότερο σε συγκεκριμένες μορφές τουρισμού και σε ειδικά κοινά, όπως π.χ. ο πολιτιστικός/ εκπαιδευτικός τουρισμός, τα City Breaks, ο τουρισμός Gay & Lesbian, καθώς και τα ταξίδια κινήτρων, ιδίως όσα συνδυάζονται με θεματικές δραστηριότητες όπως η γαστρονομία, η οινογνωσία και οι ομαδικές δραστηριότητες υπαίθρου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η πλειονότητα των τουριστικών πρακτόρων που επισκέφθηκαν το stand της Αθήνας, λόγω της παρατεταμένης περιόδου αρνητικής δημοσιότητας που έπληξε την εικόνα της πρωτεύουσας, οι Γερμανοί πολίτες παραμένουν αρκετά διστακτικοί στην επιλογή της Αθήνας ως κύριου προορισμού ταξιδιού, μολονότι διαπιστώνουν ότι προσφέρει εξαίρετη σχέση αξίας προς τιμή (value for money), φοβούμενοι πιθανή ταλαιπωρία από απεργίες και κινητοποιήσεις.  Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρονται τα πολλά ερωτήματα που έγιναν για το κλείσιμο των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων την Παρασκευή 8 και τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.

Ιδιαίτερα θετικά σχόλια συγκεντρώνει το πρόγραμμα “This is My Athens”, που υλοποιεί η ΕΑΤΑ και το οποίο αφορά στη δυνατότητα των επισκεπτών της Αθήνας να περιηγούνται σε περιοχές και γωνιές της πόλης, συνοδευόμενοι από εθελοντές κατοίκους της.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Δελφικού Συμβουλίου (International Delphic Council) κ. Christian Kirsch, που εδρεύει στο Βερολίνο και το οποίο έχει αποφασίσει να φέρει τη φετινή διοργάνωση των Διεθνών Δελφικών Αγώνων Πολιτισμού και Τεχνών στους Δελφούς, καθώς και να ξεκινήσει από την Αθήνα, την 1η Delphiad, την πρώτη αντίστοιχη Ευρωπαϊκή διοργάνωση, το 2014.

Τέλος πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους διεθνών φορέων, όπως ο Σύνδεσμος Tour Operators Ευρώπης (ETOA), η Παγκόσμια Ομοσπονδία Νεανικού και Μαθητικού Τουρισμού (WYSE) και ο Διεθνής Σύνδεσμος Τουρισμού Gay & Lesbian (IGLTA), στο πλαίσιο της προετοιμασίας από την ΕΑΤΑ της επαγγελματικού χαρακτήρα διοργάνωσης Travel Trade Athens 2013 που γίνεται στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης στις 21-23 Απριλίου.

Το stand της Αθήνας επισκέφθηκαν η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς, καθώς και ο υφυπουργός Εργασίας, Εντεταλμένος της Καγκελαρίου Angela Merkel για θέματα Ελλάδας, Hans-Joachim Fouchtel, στο οποίο και προσφέρθηκε το λεύκωμα της Ένωσης Ξενοδόχων.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top