Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Επενδύσεις

Ένταξη του δικτύου των τουριστικών λιμένων στον ευρύτερο εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό

Θοδωρής Κουμέλης - 28 Μάρτιος 2013, 15:33

Το Υπουργείο Τουρισμού θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ, διασφαλίζοντας με κανονιστικό ή νομοθετικό τρόπο είτε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες είτε παρέχοντας τεχνογνωσία, τις συνθήκες ομαλής διαδικασίας παραχώρησης της εκμετάλλευσης ελληνικών μαρίνων σε ιδιώτες επενδυτές.

Το θεσμικό πλαίσιο για να προχωρήσει άμεσα και με διαφάνεια, η αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων, με καθεστώς παραχώρησης, παρουσίασε σήμερα η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέλιο Σταυρίδη, το διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννη Εμίρη και τον γενικό γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού κ. Γιάννη Πυργιώτη.

Η κα Κεφαλογιάννη προσδιόρισε επακριβώς το ρόλο του υπουργείου Τουρισμού στη σχεδιαζόμενη παραχώρηση της εκμετάλλευσης συγκεκριμένων τουριστικών μαρινών, στο τετράπτυχο “Το υπουργείο σχεδιάζει, οροθετεί, αδειοδοτει, ελέγχει”. Ενώ υπογράμμισε ότι για να στεφτεί με επιτυχία η όλη προσπάθεια προϋποθέτει ένα λειτουργικό πλέγμα διατάξεων “μια σταθερή φορολογική αντιμετώπιση και ταχύρυθμες διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων”. Παράλληλα, τόνισε ότι το υπουργείο θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ, διασφαλίζοντας με κανονιστικό ή νομοθετικό τρόπο είτε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες είτε παρέχοντας τεχνογνωσία, τις συνθήκες ομαλής διαδικασίας παραχώρησης της εκμετάλλευσης ελληνικών μαρίνων σε ιδιώτες επενδυτές.

Προκειμένου να διευκολυνθεί το κυβερνητικό σχέδιο παραχώρησης των τουριστικών μαρινών και να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, το υπουργείο Τουρισμού, θα εστιάσει την πολιτική του, όπως είπε η κα Κεφαλογιάννη, στην:

  • Προσπάθεια απεμπλοκής ορισμένων νομικού χαρακτήρα εκκρεμοτήτων, με τις οποίες είναι φορτωμένες μερικές σημαντικές μαρίνες  
  • Εξαφάνιση στο μέτρο του δυνατού- του αθέμιτου ανταγωνισμού, που αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Η υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι κεντρικός άξονας της πολιτικής που ακολουθει το υπουργείο Τουρισμού, στο συγκεκριμένο θέμα, είναι “η δημιουργία ενός πρωτεύοντος συστήματος των βασικών λιμενικών υποδομών που είναι οι μαρίνες υποβοηθούμενες από ένα δευτερεύον επικουρικό σύστημα, που είναι τα αγκυροβόλια και τα καταφύγια, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλήρες πλέγμα επιλιμένιων στάσεων σε όλο τον ελλαδικό χώρο”. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, “μια σημαντική δράση του υπουργείου Τουρισμού είναι η πρόβλεψη και η ένταξη του δικτύου των τουριστικών λιμένων στον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό εθνικού επιπέδου”.

Καταλήγοντας η υπουργός Τουρισμού, τόνισε ότι “οι συνθήκες στην χώρα μας είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη νέων μαρινών”. Και εξήγησε την θέση της, λέγοντας ότι:

  • Η τάση της ζήτησης για μόνιμες θέσεις ελλιμενισμού είναι διαρκώς αυξανόμενη,
  • Η Ελλάδα είναι ένας πασίγνωστος και καταξιωμένος ανά τον κόσμο τουριστικός προορισμός.
  • Οι θάλασσες είναι ασφαλείς και οι ελκυστικοί προορισμοί βρίσκονται σε μικρές μεταξύ τους αποστάσεις.
  • Η δυνατότητα για επενδύσεις με συνεργασία δημόσιου (λιμενικά ταμεία ή δημόσιο) και ιδιωτικού τομέα (εταιρείες κατασκευής και εκμετάλλευσης μαρινών) είναι νομοθετημένη και υπαρκτή.

Η υπουργός Τουρισμού απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τα τέλη επιβάρυνσης των τουριστικών λιμένων, ανέφερε ότι το υπουργείο Τουρισμού καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ελάφρυνση των διοικητικών και φορολογικών βαρών, προκειμένου τα ελληνικά τουριστικά προϊόντα  να είναι ανταγωνιστικά, σε σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες. “Επιδιώκουμε τη μείωση των φόρων. Θέλουμε το τουριστικό προϊόν να είναι απαλλαγμένο από φόρους”, τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και Ναυτιλίας εργάζονται με στόχο τη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που να ευνοεί τις επενδύσεις”.

Η κα Κεφαλογιάννη είπε ακόμη ότι τα οφέλη στο τομέα της απασχόλησης και της οικονομίας,  από την αξιοποίηση των μαρίνων θα είναι τεράστια για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.  

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top