Μετά από τις επιθεωρήσεις που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και οι ξένοι επιθεωρητές του Διεθνούς Συντονιστικού του προγράμματος "
σε 351 ακτές και 8 μαρίνες της χώρας μας, διαπιστώθηκαν σημαντικές παρεκκλίσεις από τα κριτήρια του προγράμματος σε αρκετές περιπτώσεις. Αποτέλεσμα ήταν 21 ελληνικές ακτές και 3 μαρίνες να χάσουν τη 'Γαλάζια Σημαία'.
Σύμφωνα ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης που διαχειρίζεται το πρόγραμμα 'Γαλάζιες Σημαίες' για την Ελλάδα, ενώ η ποιότητα των νερών κολύμβησης στη χώρα μας, σε μεγάλο ποσοστό, δεν παρουσιάζει πρόβλημα, δεν είναι το μόνο που ενδιαφέρει τον επισκέπτη. Η καθαριότητα της ακτής, η οργάνωση της για την παροχή καλής πληροφόρησης και σωστών υπηρεσιών, η ασφάλεια επισκεπτών και λουομένων, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ενεργός προστασία του παράκτιου χώρου είναι όλα εξίσου σοβαρά κριτήρια για την απονομή της 'Γαλάζιας Σημαίας'. Τα κριτήρια είναι διεθνή και έτσι γίνεται εύκολα σύγκριση ανάμεσα σε ακτές και μαρίνες των 22 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Οι επιθεωρητές έχουν στόχο να βοηθήσουν την ακτή ή μαρίνα να διατηρήσει τη 'Γαλάζια Σημαία' της και πραγματοποιούν δύο και τρεις επισκέψεις ως σύμβουλοι για να το καταφέρουν, τις πιο πολλές φορές με επιτυχία. Συναντούν, όμως, και αδιαφορία και τσαπατσουλιά, που δεν διορθώνεται. Έτσι πρέπει να αφαιρεθεί η 'Γαλάζια Σημαία'. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις όπου γίνεται φιλότιμη προσπάθεια, αλλά οι τοπικές αρχές δεν είχαν δυνατότητες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Προγράμματος και ελπίζουμε να τα καταφέρουν του χρόνου.
Οι ακτές που έχασαν φέτος τη 'Γαλάζια Σημαία' τους είναι: