Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ διεθνής τουριστική ζήτηση ξεπέρασε τις προσδοκίες το α’ εξάμηνο του 2013
Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Η διεθνής τουριστική ζήτηση ξεπέρασε τις προσδοκίες το α’ εξάμηνο του 2013

Οι τουριστικοί προορισμοί ανά τον κόσμο υποδέχθηκαν κατ'εκτίμηση 494 εκατ. επισκεπτών με διανυκτέρευση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με την έκδοση του Βαρόμετρου του ΠΟΤ (Advance Edition of the UNWTO World Tourism Barometer).

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 5% κατά το α’ εξάμηνο του 2013 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2012, φθάνοντας τα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που μόλις κυκλοφόρησαν από τον UNWTO. Η ανάπτυξη ήταν ανώτερη από τις προβλέψεις στην αρχή του χρόνου (3%-4%), ενώ ξεπερνά επίσης και την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του UNWTO για το το 2030 (για αύξηση 3,8% ετησίως).

Οι τουριστικοί προορισμοί ανά τον κόσμο υποδέχθηκαν κατ’εκτίμηση 494 εκατ. επισκεπτών με διανυκτέρευση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με την έκδοση του Βαρόμετρου του ΠΟΤ με την ευκαιρία της 20ής Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Το νούμερο αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 5% ή επιπλέον 25 εκατ. διεθνείς τουρίστες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Η ανάπτυξη ήταν ισχυρότερη στις αναδυόμενους οικονομικούς προορισμούς (+6%) από ό,τι στις προηγμένες οικονομίες (+4%), τάση που χαρακτήριζε τον τομέα εδώ και πολλά χρόνια τώρα.

“Το γεγονός ότι η αύξηση στον διεθνή τουρισμό ξεπέρασε τις προσδοκίες επιβεβαιώνει ότι τα ταξίδια είναι τώρα μέρος της συμπεριφοράς των καταναλωτών, τάση που αυξάνεται τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες οικονομίες”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai. “Κάτι τέτοιο υπογραμμίζει την ανάγκη να τοποθετηθεί σωστά ο τουρισμός ως ένας από τους βασικούς πυλώνες της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης, ένας κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, τις εξαγωγές και τις θέσεις εργασίας”.

Σε ένα ακόμη άνισο, παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε όλες τις περιοχές και υποπεριοχές του πλανήτη, αν και η γενική εικόνα ήταν μεικτή. Η Ευρώπη (+5%) είχε απόδοση αναπάντεχα καλύτερη από την αναμενόμενη, με κορυφή την κεντρική και ανατολική Ευρώπη (+10%) και τη νότια και μεσογειακή Ευρώπη (+6%). Η Ασία και ο Ειρηνικός (+6%) ξεπέρασε τις προσδοκίες, αύξηση που ενισχύθηκε από τη νοτιοανατολική (+12%) και τη νότια Ασία (+7%). Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα ήταν ασθενέστερα από ό,τι αναμένονταν στην Αμερική (+2%), ενώ η νότια Αμερική και η Καραϊβική έμειναν πίσω.

Το α’ εξάμηνο αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το 45% του συνολικού αριθμού των αφίξεων του έτους (στο βόρειο ημισφαίριο οι καλοκαιρινοί “high-season” μήνες Ιούλιος και Αύγουστος είναι σε πτώση το β’ εξάμηνο). Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί και στο β’ εξάμηνο του 2013, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σταδιακά. Ο UNWTO προβλέπει το 2013 να λήξει με αύξηση 4% ή λίγο παραπάνω, υπερβαίνοντας έτσι την αρχική εκτίμηση για το σύνολο του 2013.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024