Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΚύπρος: Η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι χρονιά συντήρησης δυνάμεων
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων

Κύπρος: Η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι χρονιά συντήρησης δυνάμεων

Σε δήλωσή του για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων δήλωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία επηρέασαν δυσμενώς τις εισροές ξένων επισκεπτών στη χώρα και δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στην τουριστική και ξενοδοχειακή της βιομηχανία.

Σε μήνυμά του για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που εορτάστηκε την περασμένη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, κ. Χάρης Λοϊζίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) να αφιερώσει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στην προστασία και σωστή διαχείριση του νερού, αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που κατέχει η τουριστική βιομηχανία στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια συνετή και ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων και για την προστασία του περιβάλλοντος ευρύτερα. Όπως αναφέρει και στη διακήρυξή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, το νερό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόρους για την άνθιση του τουριστικού προϊόντος. Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν για να απολαύσουν προορισμούς, τόσο σε περιοχές της ενδοχώρας όσο και σε παράκτιες, κύριο στοιχείο των οποίων είναι το νερό. Το νερό αποτελεί ζωτικό παράγοντα για τη λειτουργία της ξενοδοχειακής και τουριστικής βιομηχανίας. Είναι απαραίτητο τόσο για τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων (ετοιμασία φαγητών, καθαριότητα και υγιεινή, ψυχαγωγικές δραστηριότητες) όσο και όλων των άλλων τομέων της οικονομίας που υποστηρίζουν την τουριστική βιομηχανία, ξεκινώντας από τη γεωργία μέχρι και τις μεταφορές.

Ως ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, ο τουρισμός έχει ευθύνη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, διασφαλίζοντας ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις και προορισμοί επενδύουν επαρκώς στη σωστή διαχείριση των υδάτων σε όλη την αλυσίδα που τους τροφοδοτεί.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων συμφωνεί απόλυτα με τις θέσεις του UNWTO και είναι σε συνεχή επαφή με τα μέλη του για την υιοθέτηση προγραμμάτων και τεχνολογιών μείωσης της κατανάλωσης νερού και βελτίωσης της διαχείρισης των υδάτινων αποβλήτων. Ένα σύγχρονο φιλικό προς το περιβάλλον ξενοδοχείο οφείλει να ελέγχει συστηματικά τις ποσότητες νερού που καταναλώνονται, να φροντίζει για την ορθή συντήρηση των εγκαταστάσεων του, να παρέχει ενημέρωση στους επισκέπτες του για την ανάγκη εξοικονόμησης νερού και να χρησιμοποιεί κατάλληλες τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού και διαχείρισης αποβλήτων.

Ιδιαίτερα για την Κύπρο, που συχνά πλήτεται από φαινόμενα ανομβρίας και ξηρασίας, η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Δεδομένου ότι το νερό αποτελεί τον σημαντικότερο φυσικό πόρο για επιβίωση και βιώσιμη ανάπτυξη κάθε χώρας, η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης θα πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο των αρμόδιων φορέων, μέσω του οποίου να μεταδίδονται σωστά μηνύματα στις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας, στα οργανωμένα σύνολα, στους απλούς πολίτες και στα παιδιά που αποτελούν το αύριο του πλανήτη.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία επηρέασαν δυσμενώς τις εισροές ξένων επισκεπτών στη χώρα μας και δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στην τουριστική και ξενοδοχειακή μας βιομηχανία. Η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι στην καλύτερη περίπτωση χρονιά συντήρησης δυνάμεων. Αισιοδοξούμε ότι με την αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου σκέψης, που μας επιβάλλουν οι νέες συνθήκες, ο τόπος μας μπορεί να μετατραπεί σε ποιοτικότερο τουριστικό προορισμό. Οι προκλήσεις και τα διακυβεύματα ενώπιον των οποίων βρισκόμαστε είναι πολλά και ο ανταγωνισμός παραμένει έντονος. Απαιτείται συστηματική μελέτη των νέων τάσεων, συλλογική προσπάθεια και τομές σε πολλούς τομείς της δημόσιας διοίκησης και της επιχειρηματικότητας, για να αποκομίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024