Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουρισμός και οικονομία

Βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου λόγω της ανόδου των τουριστικών εισπράξεων τον Αύγουστο

Θοδωρής Κουμέλης - 21 Οκτώβριος 2013, 09:24

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (Αύγουστος 2013), οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 13,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (αντανακλώντας και την αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 14,7%.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, κατά 412 εκατ. ευρώ μικρότερο εκείνου του Αυγούστου του 2012, κυρίως λόγω της ανόδου του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και της εμφάνισης ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων, στο οποίο είχε καταγραφεί πλεόνασμα τον Αύγουστο του 2012, ενώ αυξήθηκε και το εμπορικό έλλειμμα. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Η σημαντικότερη θετική εξέλιξη του Αυγούστου είναι η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, κυρίως λόγω της ανόδου των τουριστικών εισπράξεων. Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε, καθώς συνεχίστηκε η άνοδος των εισπράξεων από εξαγωγές και η μείωση της δαπάνης για εισαγωγές. Οι εξελίξεις αυτές όμως δεν αντιστάθμισαν την επιδείνωση των ισοζυγίων καυσίμων και πλοίων, με αποτέλεσμα το συνολικό εμπορικό έλλειμμα να αυξηθεί.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται, στον μεγαλύτερο βαθμό, στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και την εμφάνιση καθαρών εισπράξεων από λοιπές υπηρεσίες, έναντι καθαρών πληρωμών την αντίστοιχη περίοδο του 2012, εξελίξεις που αντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 13,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (αντανακλώντας και την αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 14,7%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος περιορίστηκαν κατά 6,5%.

Με αφορμή την δημοσίευση των στοιχείων ισοζυγίου πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε: “Η εντυπωσιακή αύξηση των άμεσων τουριστικών εσόδων κατά 13,7%, που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο 2012, θα φτάσει το 16%, όταν συμπεριληφθούν και τα έσοδα της κρουαζιέρας Ιουλίου - Αυγούστου, τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν ακόμη από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επομένως επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΣΕΤΕ για άμεσα τουριστικά έσοδα έτους 11,5-11,6 δισ. ευρώ και συνολικά 12,1-12,2 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top