Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ιατρικός τουρισμός

Κέρδος 2 δισ. ευρώ από τον ιατρικό τουρισμό, με 400.000 ασθενείς την επόμενη 10ετία

Θοδωρής Κουμέλης - 20 Δεκέμβριος 2013, 09:19

Η χώρα μπορεί να συγκεντρώσει τα προσεχή 3-5 έτη 100.000 ασθενείς με οικονομικό όφελος 400 εκατ. ευρώ, ενώ σε 10 έτη η Ελλάδα δύναται να αντλήσει μόνο από τον ιατρικό τουρισμό, ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ με την προσέλευση 400.000 ασθενών, ειπώθηκε χθες σε εκδήλωση με τίτλο 'Ο ιατρικός τουρισμός στην πράξη'.


Το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν τα Υπουργεία Τουρισμού και Υγείας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Η εκδήλωση με τίτλο: “Ο ιατρικός τουρισμός στην πράξη” ανέλυσε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα, εγχείρημα που έχει ως κύριο στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Στο πλαίσιο της ημερίδας και στην ομιλία του με τίτλο “Αρχές και Προϋποθέσεις Ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού”, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Τούντας σκιαγράφησε τους στόχους ανάπτυξης του κλάδου, σημειώνοντας ότι η χώρα μπορεί να συγκεντρώσει τα προσεχή 3-5 έτη 100.000 ασθενείς με οικονομικό όφελος 400 εκατ. ευρώ, ενώ σε 10 έτη η Ελλάδα δύναται να αντλήσει μόνο από τον ιατρικό τουρισμό, ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ με την προσέλευση 400.000 ασθενών.Τα θεσμικά μέτρα και τις δράσεις για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα και τη συμβολή των υπουργείων Τουρισμού και Υγείας στη διαμόρφωση του νέου προϊόντος, παρουσίασαν στις ομιλίες τους, η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ειδικότερα, η κα Κεφαλογιάννη επισήμανε: “Ο διεθνής όρος Τουρισμός Υγείας, είναι η ‘ομπρέλα’ κάτω από την οποία συνυπάρχουν μεταξύ άλλων ο ιατρικός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών φροντίδας της ανθρώπινης υγείας, με χαρακτηριστικό την υψηλή ποιότητα. Αποτελεί μια από τις θεματικές ενότητες στον τουρισμό, που θα εμπλουτίσουν το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών και θα συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου”. Επίσης η κα Κεφαλογιάννη σημείωσε: “Ως χώρα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις: υποδομές στον τουρισμό και την υγεία, επιστήμονες και επαγγελματίες με επάρκεια. Στόχος μας είναι η Ελλάδα, μέσα από την ανάπτυξη μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό να καθιερωθεί πολύ σύντομα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής”.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας στην ομιλία του με τίτλο: “Σύμπραξη φορέων παροχής Ιατρικού Τουρισμού και Ξενοδοχείων”, μεταξύ άλλων τόνισε ότι το τρίπτυχο, διαφοροποίηση, εμπλουτισμός του προσφερομένου τουριστικού προϊόντος και ανάδειξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων οδήγησαν το ΞΕΕ να ξεκινήσει πριν δύο χρόνια την προσπάθεια θεσμικής πλαισίωσης και ανάδειξης του τουρισμού Υγείας.

“Όταν πριν δύο χρόνια αναδείξαμε την αξία και τις δυνατότητες του Ιατρικού Τουρισμού, νιώθαμε πραγματικά μόνοι. Το τοπίο ήταν παρθένο. Πιστέψαμε ότι ο Ιατρικός τουρισμός, λόγω του δεδομένου συνδυασμού, υψηλών προδιαγραφών ιατρικών και ξενοδοχειακών μονάδων, κλίματος κλπ, μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα, να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της μέγιστης παθογένειας του ελληνικού τουρισμού, της έντονης εποχικότητας”, ανέφερε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου προσθέτοντας: “Θέλω να αναγνωρίσω την σημαντικότατη συμβολή στην προσπάθεια μας αφενός,  της υπουργού τουρισμού κας  Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία από την πρώτη στιγμή  πίστεψε στον ιατρικό τουρισμό,  συνεργαστήκαμε αποτελεσματικά  και έχουμε ίσως το μοναδικό τα τελευταία χρόνια, νέο τουριστικό προϊόν, θεσμοθετημένο, στη διάθεση της τουριστικής βιομηχανίας. Είναι μια ακόμη απόδειξη τι μπορεί να παράξει η αγαστή συνεργασία της πολιτείας με τους θεσμικούς εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα”. Ακολούθως, υπογράμμισε: “Πιστεύουμε ότι το απόθεμα νοσοκομειακών υποδομών της χώρας μας, το επαρκές  και άξιο ιατρικό δυναμικό σε συνδυασμό με τις  κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και σε σύμπραξη με την ξενοδοχειακή υποδομή της, μπορούν να συνθέσουν ένα ανταγωνιστικότατο προϊόν ιατρικού τουρισμού, που τα επόμενα 2-3 χρόνια θα μπορεί να συνεισφέρει στην εθνική οικονομία πλέον των 400 εκατ. ευρώ”.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσακίρης επισήμανε: “Στα πλαίσια της παρουσίασης του πακέτου των προσφερόμενων υπηρεσιών και σε συνεργασία με την ομάδα εργασίας για τον ιατρικό τουρισμό με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Τούντα, δημιουργήσαμε στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ένα διαδραστικό χάρτη ιατρικών και τουριστικών υποδομών, τον οποίο θα θέσουμε στην διάθεση του κοινού”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν, η περιφερειακή διευθύντρια του Treatment Abroad για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Κροατία, κα Μαρία Γεώργα, αναπτύσσοντας τη λειτουργία της αγοράς του Ιατρικού Τουρισμού στην πράξη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της ΕΝΕΕ και διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών κ. Βασίλης Αποστολόπουλος.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία της υπουργού Τουρισμού:

“Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μαζί, σε μια συνάντηση εργασίας για τον ιατρικό τουρισμό... στην πράξη. Γιατί με συγκεκριμένες πράξεις ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα, μπαίνει  σε τροχιά ανάπτυξης. Επιτρέψτε μου να σημειώσω στο σημείο αυτό την εξαιρετικά σημαντική συμβολή του ΞΕΕ σε όλη την υπόθεση εξέλιξης του ιατρικού τουρισμού.

Με την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης με το Υπουργείο Υγείας – που κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά αντιλαμβανόμενο τη δυναμική του θέματος - διαμορφώσαμε το θεσμικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα αναπτυχθούν οι επιχειρηματικές δράσεις για την ανάπτυξη του τομέα στη χώρα μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο διεθνής όρος Τουρισμός Υγείας, είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία συνυπάρχουν μεταξύ άλλων ο ιατρικός τουρισμός, ο ιαματικός και ο τουρισμός ευεξίας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών φροντίδας της ανθρώπινης υγείας, με χαρακτηριστικό την υψηλή ποιότητα. Αποτελεί μια από τις θεματικές ενότητες στον τουρισμό, που θα εμπλουτίσουν το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών και θα συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ως χώρα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Υποδομές στον τουρισμό και την υγεία, επιστήμονες και επαγγελματίες με επάρκεια. Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα προκειμένου να εισέλθουμε σε μια ήδη λειτουργούσα διεθνή αγορά είναι το γεγονός ότι είμαστε μια χώρα με μεγάλη τουριστική παράδοση. Διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν. Γι’αυτό και επιμένουμε στον όρο medical tourism, έναντι του διεθνώς αποκαλούμενου medical travel. Ούτως ή άλλως, οι πρώτοι μας επισκέπτες θα είναι αυτοί που μας γνωρίζουν ήδη ως τουριστικό προορισμό.

Κλειδί σε όλη την αλυσίδα της δραστηριότητας είναι η υψηλή εξειδίκευση, η ποιότητα και οι ανταγωνιστικές τιμές. Από τη σωστή πληροφόρηση και την ορθή παροχή ιατρικών υπηρεσιών, μέχρι την ορθή μετά-ιατρική φροντίδα, τη διατροφή, τη διαμονή, τη μετακίνηση, οι υπηρεσίες πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου και συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ο διεθνής ασθενής πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Αν ένας δώσει την λάθος εικόνα, η δυσφήμιση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, εφόσον δεν πρόκειται για ένα ταξίδι αναψυχής αλλά και για ιατρικό ταξίδι.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω - και θέλοντας να αποφύγουμε τη νομοθετική υπερρύθμιση - υπογράψαμε το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Υγείας, κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία τίθενται οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητας:
Δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας παροχής πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο οποίος λειτουργεί νομίμως και παρέχει συνολικά ή κατά τμήμα ή μονάδα ιατρικές υπηρεσίες θα μπορεί να εγγράφεται σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού που θα τηρεί ο ΕΟΤ. Για να εγγραφούν στο μητρώο οι πάροχοι, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι από φορέα εξειδικευμένο στην πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα - και ασφαλισμένοι για ζητήματα επαγγελματικής ευθύνης. Ο πάροχος θα ελέγχεται από το αρμόδιο για την εποπτεία του όργανο και θα διαγράφεται απ το μητρώο εφόσον δεν πληροί τις πιο πάνω προϋποθέσεις. Ρόλος και των δύο υπουργείων, σε αυτό το πρώτο στάδιο, είναι η συνδρομή όλων των παρόχων, ιατρικών και τουριστικών, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Παράλληλα, επίκειται έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης κατ‘εξουσιοδότηση του επενδυτικού νόμου, για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού υγείας.

Τα πρώτα απαραίτητα βήματα που γίνονται αυτό το διάστημα:

  • Ολοκλήρωση της σύνθεσης του προϊόντος και σύνδεση του ιατρικού τομέα με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους.
  • Προώθηση και προβολή μέσω του ΕΟΤ με όλα τα σύγχρονα εργαλεία του marketing, μετά από συγκεκριμένες και στοχευμένες έρευνες αγοράς του εξωτερικού. Ήδη ο ΕΟΤ επικεντρώνεται σε αυτό που κατά την άποψή μας είναι το πιο σημαντικό: ποιός είναι ο διεθνής ασθενής στον οποίο απευθυνόμαστε και ποια είναι η χώρα προέλευσης στην οποία απευθυνόμαστε.
  • Επαφή και επιλογή των facilitators: ο ενδιάμεσος μεταξύ του παρόχου και του ασθενή - χρήζει μεγάλης προσοχής. Οι facilitators πρέπει να είναι εξειδικευμένοι και συνδεδεμένοι με τα αντίστοιχα διεθνή δίκτυα.
  • Ανάδειξη και η ενίσχυση των ιατρικών ειδικοτήτων στις οποίες πράγματι μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έχει να επιλύσει θέματα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν και αντικείμενο των μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας. Υπάρχουν νομοθετικά κενά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη, τόσο η προώθηση, όσο και η επίτευξη επενδύσεων που είναι από τα μεγάλα ζητούμενα.

Κλείνοντας τη σύντομη εισήγηση μου αναφέρω κωδικοποιημένα μερικά από τα οφέλη που θα προκύψουν...
1. Εισροή εσόδων για την ελληνική οικονομία. Θα αναπτυχθεί μια θεματική ενότητα, με υψηλή κατά κεφαλή δαπάνη, που θα αποφέρει σημαντικά επιπλέον έσοδα.
2. Εκσυγχρονισμός του τομέα της υγείας. Όπως αποδεικνύεται και από την παρούσα πρωτοβουλία, οι συνέργειες, οι συμφωνίες και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με γιατρούς, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και φορείς του εξωτερικού, θα συνδράμουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα της υγείας.
3. Ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Ιατρική έρευνα, φαρμακευτική βιομηχανία, πρωτογενής παραγωγή, ξενοδοχειακός τομέας, ειδικές μορφές τουρισμού, είναι μερικοί από τους τομείς που θα επηρεάσει η θετική πορεία του ιατρικού τουρισμού.
4. Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Οι εργαζόμενοι στην υγεία και τον τουρισμό, θα εκπαιδευθούν με βάση διεθνή πρότυπα, προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες ποιότητας και να είναι πιο ανταγωνιστικοί.
5. Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η ειδική κατηγορία επισκεπτών, θα έρθουν στην Ελλάδα για ιατρικό σκοπό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
6. Ανάπτυξη του city break. Το βασικό μέρος της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, κυρίως λόγω υποδομών, θα γίνει στα μεγάλο αστικά κέντρα με αποτέλεσμα να αναδειχθούν σε city breaks προορισμούς.
7. Δημιουργία θέσεων εργασίας. Για κάθε ειδική μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται στη χώρα μας, σημαίνει διασφάλιση θέσεων εργασίας αλλά και δημιουργία νέων. Όχι μόνο στον χώρο του τουρισμού αλλά και σε άλλους οικονομικούς χώρους που επηρεάζονται από την τουριστική ανάπτυξη.

Για τον ελληνικό τουρισμό στο σύνολό του, η μεγαλύτερη ωφέλεια θα προκύψει από τον ίδιο τον επισκέπτη ασθενή. Αυτόν που θα διαδώσει από στόμα σε στόμα την ιατρική και τουριστική του εμπειρία. Αυτόν που θα επιστρέψει στην Ελλάδα, είτε για τουρισμό, είτε γιατί έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την ιατρική φροντίδα που του παρεσχέθη.

Κυρίες και Κύριοι,
Επαγγελματίες του τουρισμού και επιστήμονες, όλοι εσείς, είστε οι άξονες της ανάπτυξης. Μιας ειδικής μορφής τουρισμού, που θα αποφέρει έσοδα και φήμη. Που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και θα στηρίξει την εγχώρια οικονομία.

Ως εκπρόσωποι της πολιτείας, είμαστε στο πλευρό σας για να στηρίξουμε τις προσπάθειες σας και να σας διευκολύνουμε όσο μπορούμε περισσότερο, για την επίτευξη των στόχων σας. Μαζί, αθροίζοντας δυνάμεις, θα προχωρήσουμε μπροστά για ένα καλύτερο αύριο. Κοινός μας στόχος είναι η Ελλάδα, μέσα από την ανάπτυξη μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό να καθιερωθεί πολύ σύντομα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής”.

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΘΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Ομιλία Προέδρου ΞΕΕ Γιώργου Α. Τσακίρη - Ο Ιατρικός Τουρισμός στην πράξη

Ομιλία προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Γιώργου Πατούλη

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top