Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίBBC για την Ελλάδα: Βουνά σκουπιδιών σε έναν νησιωτικό παράδεισο
Περιβάλλον

BBC για την Ελλάδα: Βουνά σκουπιδιών σε έναν νησιωτικό παράδεισο

Δημοσίευμα του Mark Lowen, ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα, σημειώνει ότι στην Ελλάδα το 80% των απορριμμάτων θάβεται, ποσοστό διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ η φιλοσοφία της ανακύκλωσης βρίσκεται ακόμα 'στα σπάργανα'.

Το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, ένα πρόβλημα που διογνώνει τόσο η έλλειψη οικολογικής παιδείας όσο και η γραφειοκρατία, αναδεικνύει ρεπορτάζ του BBC, με τίτλο “Ελληνικά απορρίμματα: Σωροί σκουπιδιών σε ένα νησιωτικό παράδεισο”.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τον ΧΥΤΑ Φιλής, αναφέροντας ότι έξι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών φτάνουν εκεί κάθε μέρα από την Αθήνα και τις γειτονικές περιοχές, οι οποίοι απλά καλύπτεται από χαλίκι και στη συνέχεια θάβονται. “Αλλά είναι μια ωρολογιακή βόμβα – ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ στην Ελλάδα είναι σχεδόν 90% πλήρης και έχει μόνο ένα χρόνο ακόμη για κορεστεί εντελώς. Η οικονομία της χώρας μπορεί να είναι σάπια, αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα που συσσωρεύονται πάρα πολύ – και η διαχείριση των αποβλήτων είναι ένα από τα πιο σοβαρά”.

Τονίζεται ακόμη ότι το πρόβλημα των ανεξέλεκτων χωματερών είναι έντονο. “Το 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήγε την Ελλάδα στα δικαστήρια για να την υποχρεώσει να κλείσει 1.100 παράνομες χωματερές. Οκτώ χρόνια μετά ωστόσο, 70 από αυτές παραμένουν, με αποτέλεσμα νέα νομική προσφυγή των Βρυξελλών με την απειλή ημερήσιου προστίμου 71.000 ευρώ. Ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου, βρίσκεται σε διαμάχη με το ίδιο θεσμικό σώμα, το οποίο υποτίθεται ότι θα διοικεί“, σχολιάζεται από τον Βρετανό ανταποκριτή.

Το δημοσίευμα αναφέρει και δήλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος πάνω στο θέμα, με την επισήμανση ότι η αδυναμία να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές οφείλεται σε τρεις λόγους: προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, το “νησιωτικό χαρακτήρα” της χώρας με τις μισές χωματερές να βρίσκονται σε νησιά και την τοπική αντίσταση στην ανέγερση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων. Γίνεται αναφορά στην αντίσταση που προβλήθηκε στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα και προστίθεται ότι οι διαμαρτυρίες έχουν μεταφερθεί στην Ηλεία, κοντά στην αρχαία Ολυμπία. Μετά την εμφάνιση παράνομης χωματερής στην περιοχή ακολούθησαν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων που καταγγέλλουν περιβαλλοντικό έγκλημα, θέλοντας η μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων να κατασκευαστεί αλλού.

Και ο Mark Lowen καταλήγει ότι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, χάνεται το επιχείρημα των Ελλήνων ότι τουλάχιστον έχουν τη φυσική ομορφιά της χώρας τους, καθώς αυτή καταστρέφεται από τα σκουπίδια. Σημειώνει ακόμη ότι τα δεμάτια των απορριμμάτων που χρησιμεύουν στην ευκολότερη ταφή τους παραμένουν στο ίδιο σημείο στην Ηλεία επί σχεδόν τέσσερα χρόνια. Τώρα αυτά τα απορρίμματα πέφτουν στους υδάτινους πόρους της περιοχής.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024