Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΣΥΡΙΖΑ: Όχι στο μονοπώλιο της Aegean και στους εκβιασμούς της RyanAir
Αερομεταφορές

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στο μονοπώλιο της Aegean και στους εκβιασμούς της RyanAir

Σε κοινή δήλωσή τους, τα Τμήματα Μεταφορών και Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η λύση του προβλήματος στις αερομεταφορές δε βρίσκεται ούτε στο ιδιωτικό μονοπώλιο της Aegean/Lufthansa ούτε στην πλήρη απελευθέρωση των αερογραμμών, αλλά στην ανάδειξη ενός νέου, σύγχρονου εθνικού αερομεταφορέα.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ (Τμήματα Μεταφορών και Τουρισμού) τάσσεται υπέρ ενός νέου, σύγχρονου εθνικού αερομεταφορέα, με στόχο την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών, τη στρατηγική ανάδειξη νέων, μη κορεσμένων τουριστικά προορισμών και τον έλεγχο των τιμών.

“Προ ημερών, η RyanAir ανακοίνωσε την ‘προσγείωσή’ της στο ‘Ελ. Βενιζέλος’, προσφέροντας ‘φτηνές’ πτήσεις εσωτερικού προς και από την Αθήνα, έχοντας ήδη στη λίστα των προορισμών της τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, τη Ρόδο, το Βόλο και την Κω. Το γεγονός αυτό συνεχίζει να αποδεικνύει αυτό που ξεκίνησε με το προ πενταετίας ξεπούλημα της Ολυμπιακής: ο χώρος των εναέριων μεταφορών στην Ελλάδα δεν είναι ούτε στο ελάχιστο εθνική υπόθεση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Από τη μία πλευρά, το ιδιωτικό μονοπώλιο της Aegean υπό την αιγίδα της Lufthansa, της επιτρέπει τεράστιες αυθαιρεσίες – από την τιμολογιακή πολιτική μέχρι την εξυπηρέτηση προορισμών. Αν, επιπλέον, συνυπολογίσουμε την συμφωνία για διείσδυση της Lufthansa στην πανίσχυρη Turkish Airlines, τότε γίνεται σαφές πως η γερμανική εταιρεία ουσιαστικά θα “παίζει μόνη της” σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη, τη λύση στην ανεξέλεγκτη στρατηγική ελευθερία της Aegean δε μπορεί να δώσει η πλήρης παράδοση των εγχώριων αερομεταφορών στη Ryan Air και σε low cost εταιρείες, οι οποίες, όχι μόνο επιχορηγούνται από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά καταφεύγουν και σε εκβιασμούς (όπως έγινε πρόσφατα στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης). Όσο για τις εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές εισιτηρίων της ιρλανδικής εταιρείας, αυτές δεν προκύπτουν βεβαίως παρά μόνο από την ελαστικοποίηση και υποτίμηση των εργασιακών σχέσεων, τη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη υπερκοστολόγηση συμπληρωματικών παροχών.

Ωστόσο, η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, καθώς εφαρμόζει πολιτική παράδοσης της χώρας στα χέρια των ιδιωτών, παραμένει αμέτοχη στις εξελίξεις που αφορούν στην εγχώρια εναέρια κίνηση. Η ανάπτυξη του δικτύου και η αύξηση των προορισμών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό άπτονται μιας σειράς πολιτικών – από τον τουρισμό και τις μεταφορές μέχρι τις διεθνείς σχέσεις και την εθνική ασφάλεια. Επομένως, η λύση του προβλήματος δε βρίσκεται ούτε στο ιδιωτικό μονοπώλιο της Aegean/Lufthansa ούτε στην πλήρη απελευθέρωση των αερογραμμών, αλλά στην ανάδειξη ενός νέου, σύγχρονου εθνικού αερομεταφορέα, με στόχο την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών, τη στρατηγική ανάδειξη νέων, μη κορεσμένων τουριστικά προορισμών και τον έλεγχο των τιμών. Αυτή η αναγκαιότητα αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ κορυφαίο σημείο του προγράμματος του, στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της ενδυνάμωσης της εθνικής της κυριαρχίας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024