Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςEuromonitor International: Οι 100 πιο δημοφιλείς πόλεις στον κόσμο
Προορισμοί

Euromonitor International: Οι 100 πιο δημοφιλείς πόλεις στον κόσμο

Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη βοήθησε τις 100 κορυφαίες πόλεις σε διεθνείς τουριστικές αφίξεις να εμφανίσουν ανάπτυξη 6,6% το 2012, πάνω από την αύξηση κατά 4,2% των συνολικών διεθνών αφίξεων. Μέσα στις 10 πρώτες πόλεις οι έξι βρίσκονται στην Ασία, καταδεικνύοντας τη σημασία της περιοχής αυτής στον παγκόσμιο τουρισμό.

Το Euromonitor International ανακοίνωσε τη λίστα με τις 100 κορυφαίες πόλεις – τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, βάσει των διεθνών τουριστικών αφίξεων. Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη βοήθησε τις πόλεις αυτές να εμφανίσουν συνολικά ανάπτυξη 6,6% το 2012, πέρα και από την αύξηση 4,2% των συνολικών διεθνών αφίξεων. Μέσα στις 10 πρώτες οι έξι βρίσκονται στην Ασία, καταδεικνύοντας τη σημασία της περιοχής αυτής στον παγκόσμιο τουρισμό. Στο σύνολο, οι 32 πόλεις βρίσκονται στην περιοχή Ασίας / Ειρηνικού και 12 πόλεις στη -δεύτερη στην κατάταξη- Δυτική Ευρώπη.

Η αύξηση των Κινέζων τουριστών επηρεάζει τις κορυφαίες πόλεις
Το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη διατηρήθηκαν στην κορυφή το 2012. Η Κίνα ήταν η πλέον γοργά αναπτυσσόμενη αγορά εξερχόμενου τουρισμού και τις βοήθησε να διατηρήσουν τις θέσεις τους στην κατατάξη. Οι αφίξεις από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν κατά 11,1% το 2012 (ποσοστό 63,5% επί των συνολικών τουριστών). Εάν δεν υπολογιστούν όμως οι Κινέζοι τουρίστες, οι διεθνείς αφίξεις στο παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Η Κίνα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού για τη Σιγκαπούρη, αν και αποτελεί μόνο το 9,6% των συνολικών διεθνών αφίξεων. Αντ’αυτού, η Σιγκαπούρη βασίζεται στις αφίξεις από μαλαισία και Ινδονησία, οι οποίες αθροιστικά αποτελούν λίγο πάνω από το 50% των συνολικών αφίξεων.

Bang Pa-In Royal Palace, Thailand.

Bang Pa-In Royal Palace, Ταϊλάνδη.

Οι Κινέζοι τουρίστες ώθησαν και την τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης, με αύξηση κατά 62% το 2012, με συνέπεια να γίνουν η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμου. Οι Κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται τη Ταϊλάνδη για τους ναούς της, τις παραλίες και για αγορές. Επιπλέον, το 2012 η κινεζική ταινία “Lost in Thailand” ενέπνευσε περισσότερους τουρίστες να πάνε στη χώρα. Ως αποτέλεσμα, η Μπαγκόγκ εκτόπισε το Λονδίνο από την τρίτη θέση στην κατάταξη.

Ως ένας “ώριμος” προορισμός, που εξαρτάται κατά πολύ σε επίσης ‘ώριμες” αγορές εξερχόμενου τουρισμού, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, η αύξηση κατά 2,3% που είχε το Λονδίνο ήταν απόλυτα λογική. Αντί να αποτελέσουν “δώρο” του διεθνούς τουρισμού, οι καλοκαιρινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έφεραν διαφορετικό αποτέλεσμα από το αναμενόμενο, με μείωση 5% των διεθνών αφίξεων στην πολη τον Ιούλιο του 2012 συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2011, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ην. Βασιλείου.

Αν και οι Κινέζοι ταξιδεύουν εκτός, λιγότεροι τουρίστες επισκέφθηκαν την Κίνα
Σε απόλυτους αριθμούς, η Σαγκάη , το Πεκίνο και η Ζουάι είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα το 2012. Η βραδύνουσα οικονομία, το ισχυρό γιουάν και η ατμοσφαιρική μόλυνση απέτρεψαν τους ταξιδιώτες από το να επισκεφθούν ασιατικές χώρες, καθώς και τους Καναδούς και τους Ρώσους να ταξιδέψουν στην Κίνα. Πιο συγκεκριμένα, οι Ιάπωνες τουρίστες, την πέμπτη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού, εμφάνισαν πτώση λόγω του αδύναμου γιεν και τη συνεχιζόμενη διαμάχη για τα νησιά Σενκάκου και Ντιαόγιου στην ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Παρ’όλα αυτά η Γκουιγίν είχε έντονη αύξηση, χάρη στις ενέργειες της τοπικής διοίκησης να προωθήσει την πόλη ως διεθνή προορισμό σε τουριστικές εκθέσεις σε Ταϊλάνδη, Ρωσία και Μαλαισία, καθώς και στην εκρηκτική φήμη της πόλης ως αξιοθέατου.

Ξεκινά η τουριστική ανάκαμψη μετά την “Αραβική Άνοιξη”;

Σαρμ-ελ-Σικ, Αίγυπτος.

Η “Αραβική Άνοιξη” προκάλεσε πτώση των τουριστών στις πόλεις σε όλη τη Μ. Ανατολή το 2011, καθώς οι εμφύλιες αναταραχές ταλαιπωρούσαν την περιοχή και η συνεχιζόμενη βία σε διάφορες χώρες εξακολουθούσε να επηρεάζει τις αφίξεις. Όμως το 2012 άρχισε η ανάκαμψη, με τις μεγάλες πολεις της Αιγύπτου, όπως το Κάιρο και το Σαρμ-ελ-Σικ να βλέπουν τους τουρίστες να επιστρέφουν, αν και οι αριθμοί δεν έφτασαν τα νούμερα προ της επανάστασης. Ειδικά το Κάιρο εμφάνισε αύξηση 7,7% το 2012, ύστερα από τη “βουτιά” του 35% το 2011. Οι τυνησιακές πόλεις Τζερμπα και Σους καλωσόρισαν 2,6 εκατ. και 1,9 εκατ. τουρίστες αντίστοιχα το 2012 (αύξηση 24,6% και 27% αντίστοιχα). Ύστερα από τη σχετικά ειρηνική “Επανάσταση των Γιασεμιών” το 2011, η Τυνησία βλέπει την τουριστική της βιομηχανία να αναγεννάται, περισσότερο λόγω των Γάλλων τουριστών και των ιστορικών δεσμών που έχει η Γαλλία με τη χώρα. Η Τζέρμπα είναι δημοφιλές νησί τουρισμού αναψυχής για τους τουρίστες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Οι Κινέζοι και Ρώσοι τουρίστες ηγούνται της τουριστικής ανάπτυξης
Το 2012, οι πέντε κορυφαίες χώρες όσον αφορά στον αριθμό των διεθνών αναχωρήσεων ήταν η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα και η Ρωσία. Μέχρι το 2017, η Κίνα θα είναι πρώτη με τη Γερμανία στη δεύτερη θέση και τη Ρωσία στην τρίτη. Ως εκ τούτου, οι πόλεις που απευθύνονται στην κινεζική και ρωσική τουριστική αγορά θα βιώσουν ισχυρότερη ανάπτυξη, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες από τη Ρωσία και την Κίνα. Ειδικότερα , η Ταϊλάνδη είναι σε θέση να επωφεληθεί από την ισχυρή ανάπτυξη της κινεζικής και ρωσικής αγοράς, χάρη στην εγγύτητα, τα ψώνια και τα αξιοθέατα της (αν και η τρέχουσα πολιτική αναταραχή μπορεί να υπονομεύσει την τουριστική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα – περισσότερο για την Μπανγκόκ από κάποιους άλλους προορισμούς που μπορούν να προσεγγιστούν πιο άμεσα. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, το Euromonitor International αναμένει ότι η Μπανγκόκ θα παγιώσει τη θέση της ως η τρίτη πόλη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, ενώ οι Πουκέ, Πατάγια και Τσιάνγκ Μάι θα συνεχίσουν την άνοδό τους στην κατάταξη.

Οι χώρες που χαλαρώνουν ή τον απλοποιούν τις διαδικασίες θεώρησης βίζας, θα αναπτύξουν ισχυρές σχέσεις με τους Tour Operators, ενώ το στοχευμένο μάρκετινγκ και η επέκταση των αερομεταφορών θα αυξήσει τους ταξιδιώτες από τις χώρες αυτές, με ωφέλεια στις πόλεις τους. Πολλές χώρες έχουν “αγκαλιάσει” τις προσπάθειες απλοποίησης των διαδικασιών θεώρησης (ή και απαλλαγών από βίζα) για να προσελκύσουν αυτούς τους επισκέπτες. Για παράδειγμα, από την 1η Ιανουαρίου 2014, η Νότια Κορέα επιτρέπει στους Ρώσους να ταξιδέψουν στη χώρα για 60 ημέρες χωρίς βίζα.

Αυτοπύ του τύπου οι ενέργειες είναι που θα πρέπει να κάνουν οι “ώριμες” πόλεις-προορισμοί. Το Παρίσι παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα στις αναδυόμενες αγορές, με 320.000 Ρώσους και 240.000 Κινέζους τπουρίστες το 2012 (αύξηση 7,5% και 16,1% αντίστοιχα), σύμφωνα με το Parisinfo.com. Για τους Ρώσους, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία βρίσκονται όλο και περισσότερο στο τουριστικό “ραντάρ” τους.

Στη φωτογραφία, άποψη της Σιγκαπούρης και του λιμανιού της.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024