Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΠανευρωπαϊκή περιβαλλοντική πιστοποίηση για τον ΔΑΑ
Αεροδρόμια

Πανευρωπαϊκή περιβαλλοντική πιστοποίηση για τον ΔΑΑ

Ακόμα μια σημαντική διεθνής αναγνώριση για τις περιβαλλοντικές προσπάθειες του ΔΑΑ: Πιστοποίηση στο τρίτο επίπεδο του 'Airport Carbon Accreditation' του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης.

Μετά τα στάδια “Χαρτογράφηση” (2009) και “Μείωση” (2011) των εκπομπών άνθρακα από τις εγκαταστάσεις του, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έκανε πρόσφατα ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής: Συγκεκριμένα, ο ΔΑΑ πιστοποιήθηκε στο επίπεδο “Βελτιστοποίηση” (Optimisation) του εθελοντικού προγράμματος για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα Αεροδρομίων (Airport Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (Airports Council International – Europe).

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΑΑ έχει βραβευθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων της Ευρώπης με την κορυφαία σε ευρωπαϊκό επίπεδο διάκριση “Eco-Innovation Award 2013”, μια ιδιαίτερα σημαντική αναγνώριση του αεροδρομίου της Αθήνας ως πρωτοπόρου και στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο στάδιο της βελτιστοποίησης, ο ΔΑΑ, πέραν του υπολογισμού των εκπομπών CO2 από τις εγκαταστάσεις του, συνυπολόγισε τις εκπομπές άνθρακα εκτός του άμεσου ελέγχου του, στην ευρύτερη αεροδρομιακή κοινότητα. Συγκεκριμένα, ο ΔΑΑ εκτίμησε τις εκπομπές από δραστηριότητες όπως η κίνηση των αεροσκαφών στο έδαφος και κοντά στο αεροδρόμιο, καθώς και εκείνες που συνδέονται με τη μεταφορά εργαζόμενων, επιβατών και επισκεπτών στον αερολιμένα. Παράλληλα, με πρωτοβουλίες του ΔΑΑ ευαισθητοποιήθηκε και δεσμεύθηκε στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής το σύνολο των φορέων που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο.

Στο στάδιο της βελτιστοποίησης, μαζί με το αεροδρόμιο της Αθήνας, βρίσκονται αεροδρόμια όπως του Λονδίνου (Heathrow), των Βρυξελλών και του Παρισιού (Charles de Gaulle και Orly).

Μείωση 18% των εκπομπών άνθρακα στις εγκαταστάσεις του ΔΑΑ
ερίοδο 2005-2012 ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει καταφέρει σημαντική μείωση 18% – της τάξεως των 12.000 τόνων CO2 – των εκπομπών άνθρακα από τις εγκαταστάσεις και δραστηριότητες του.

Αναλυτικά, οι κυριότερες πρωτοβουλίες, ενεργειακά αποτελέσματα και δράσεις του ΔΑΑ για την κλιματική αλλαγή:

  • Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9 εκατομμύρια κιλοβατώρες στην επταετία 2005 – 2012, εφαρμόζοντας ενεργειακή στρατηγική και βελτιστοποιώντας τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
  • Κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 8.05 MWp, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία εγκατάσταση σε αεροδρόμιο παγκοσμίως.
  • Συνολική μείωση των εκπομπών άνθρακα, ισοδύναμη με τη φύτευση 1,8 εκατ. δένδρων.
  • Στο πλαίσιο του Συστήματος Διαχείρισης Κτιρίων του ΔΑΑ, εγκατάσταση μετρητικής υποδομής για την καταγραφή των ενεργοβόρων καταναλώσεων και ανάπτυξη λογισμικού εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία των συστημάτων αερισμού, ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού και τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου. Παράλληλα, η λειτουργία από το 2009 ειδικής εγκατάστασης ανάκτησης θερμότητας στον αεροσταθμό οδήγησε σε ετήσια μείωση κατά 600.000 κμ στην κατανάλωση φυσικού αερίου.
  • Η μέριμνα του ΔΑΑ για εξοικονόμηση ενέργειας, αντανακλάται στην επιβράβευση από τα προγράμματα της ευρωπαϊκής επιτροπής GreenLight (2004), για την εφαρμογή σειράς ενεργειακά αποδοτικών μέτρων σε κτίρια συνολικής επιφάνειας 196.000 τ.μ. και GreenBuilding (2008) για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακών εγκαταστάσεων (μείωση καταναλώσεων κλιματισμού, αερισμού, φωτισμού).
  • Σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων από τον εταιρικό στόλο οχημάτων μετατρέποντας 41 οχήματα σε υγραεριοκίνητα (LPG) και αντικαθιστώντας οχήματα και λεωφορεία παλιάς τεχνολογίας με υβριδικά μοντέλα ή μοντέλα χαμηλής εκπομπής αντίστοιχα.
  • Προγράμματα φύτευσης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπως το πρόγραμμα ανάδειξης του υγροτόπου της Βραυρώνας (περιοχή Natura 2000) με το καθαρισμό του χώρου από σκουπίδια, δημιουργία μονοπατιών, και την εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Για την επίτευξη περαιτέρω μείωσης των ετήσιων εκπομπών άνθρακα, ο ΔΑΑ σχεδιάζει πρόσθετα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και καυσίμων, όπως ο εκσυγχρονισμός εξοπλισμού και η βελτιστοποίηση λειτουργίας ενεργειακών συστημάτων.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024