Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ξεναγοί

Μεγάλο το πρόβλημα με παράνομους Βούλγαρους και Τούρκους ξεναγούς στη Β. Ελλάδα

Τατιάνα Ρόκου - 11 March 2014, 14:28

Οι διπλωματούχοι ξεναγοί δεν προστατεύονται από κάποιο δημόσιο φορέα και αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα των παράνομων ξεναγών, που σε αντίθεση με τους διπλωματούχους δεν έχουν ειδικευτεί σε αυτό τον τομέα.


Μιλώντας στο πλαίσιο δωρεάν ξενάγησης το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στο αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής, ο κ. Ιωάννης Κιουρτσόγλου, διπλωματούχος ξεναγός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι παράνομοι ξεναγοί, που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία και την Τουρκία και τυχαίνει να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, συνοδεύουν γκρουπ τουριστών και μέσα από τις σημειώσεις προσπαθούν να κάνουν ξεναγήσεις. “Είναι ένα παράπονο που εκφράζω γιατί εμείς σαν διπλωματούχοι δεν προστατευόμαστε από πουθενά. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν τους ξεναγούς, από όσους είμαστε ξεναγοί. Επαγγελματίες που έχουμε ειδικευτεί. Όταν έρχονται παράνομοι ξεναγοί και κάνουν τη δουλειά μας, είναι σαν να έρχονται ταξί από την Τουρκία και τη Βουλγαρία και κάνουν δρομολόγια στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει με τους παράνομους”, δήλωσε ο κ. Κιουρτσόγλου.

Όπως δήλωσε ο κ. Κιουρτσόγλου η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης καλύπτεται από ξεναγούς που έχουν έδρα την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Καβάλα και τη Δράμα, οι οποίοι μιλούν επτά διαφορετικές γλώσσες -παρ’όλα αυτά οι παράνομοι βρίσκουν έδαφος και δρουν, λόγω της έλλειψης οργάνωσης και της απουσίας μηχανισμών ελέγχου.

”Ξενάγηση δεν είναι κάτι το φοκλόρ, και δεν είναι μια υποχρέωση την οποία πρέπει κάποιος να διεκπεραιώσει, είναι μια υπηρεσία που αφορά την αρτιότερη ενημέρωση του τουρίστα από ένα ντόπιο επαγγελματία” επεσήμανε, τονίζοντας ότι πρέπει αν υπάρχει η σωστή συνεργασία μεταξύ είτε κρατικών είτε ιδιωτικών φορέων ώστε αν υπάρχει η σωστή τουριστική υποδομή ώστε να μην αδικείται κανείς και ο τουρίστας να φεύγει ικανοποιημένος και σωστά ενημερωμένος.

Όπως σημείωσε υπάρχει σημαντική έλλειψη γνώσης για την περιοχή, για αυτό και οι επαγγελματίες διπλωματούχοι ξεναγοί προσπαθούν να δημιουργήσουν το ενδιαφέρον στον κόσμο, και να επιδείξουν την περιοχή, ώστε ο ντόπιος Έλληνας τουρίστας αλλά και ο ξένος να μπορέσει να δει, βλέποντας να μαθαίνει και μαθαίνοντας να ρωτάει περισσότερα. ”Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο, όπως σε άλλα σημεία αρχαιολογικών χώρων στην περιφέρεια, όπου θα μπορεί ο τουρίστας να πηγαίνει από το ένα μέρος στο άλλο, να υπάρχει μια διαδοχικότητα στην ξενάγησή του και στον τρόπο με τον οποίο παίρνει τις γνώσεις του για την περιοχή. Διαφορετικά όλες οι πληροφορίες που θα λάβει για αυτή είναι πολύ πιθανό ότι θα χαθούν ή δε θα ενταχθούν στο κατάλληλο πλαίσιο”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

F & B management και cost control

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top