Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Προσβάσιμος τουρισμός

Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Βίκυ Καραντζαβέλου - 31 Μάρτιος 2014, 09:50

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) κ. Ι. Βαρδακαστάνη, με την υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο κ. Βαρδακαστάνης πρότεινε την έκδοση ενός οδηγού πρόσβασης και εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρία.


Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)  κ. Ι. Βαρδακαστάνη, υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην πολιτιστική ζωή του τόπου, την αναψυχή, τον ελεύθερο χρόνο και τον αθλητισμό. Παρών στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με την ΕΣΑμεΑ ήταν και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κ. Γ. Πυργιώτης.

Η συμφωνία στοχεύει μεταξύ άλλων:

  • στην από κοινού προώθηση και εφαρμογή δράσεων, σε εθνικό επίπεδο, που θα αφορούν στην προσβασιμότητα των υποδομών και υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία και τις λοιπές πληθυσμιακές ομάδες με παρόμοια χαρακτηριστικά.
  • Την προαγωγή της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε αξιόπιστα  συστήματα τουριστικής πληροφόρησης και επικοινωνίας
  • Την παροχή ενημέρωσης στους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα σχετικά με τα οφέλη προσέγγισης της αγοράς των ατόμων με αναπηρία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βαρδακαστάνης πρότεινε την έκδοση ενός οδηγού πρόσβασης και εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρία. Μια πρόταση που η υπουργός Τουρισμού χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
 
Αμέσως μετά τη συνάντηση η κα Κεφαλογιάννη δήλωσε: “Με ικανοποίηση υπογράψαμε σήμερα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία, τη συγκεκριμένη συμφωνία. Σκοπός της είναι να συντονίσουμε τις δράσεις, ώστε το τουριστικό προϊόν να είναι προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρίες όλων των κατηγοριών.

Έχουμε διαπιστώσει ότι  δυνητικοί ξένοι επισκέπτες δεν επιλέγουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, επειδή δεν έχουμε προσβάσιμες όλες τις υπηρεσίες. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπάρξει συντονισμός δράσεων τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων”.

“Υπογράψαμε αυτήν τη συμφωνία” πρόσθεσε η κα Κεφαλογιάννη, “επειδή η  Ελλάδα δεν πρέπει να έχει μόνο προσβάσιμα ξενοδοχεία αλλά και προσβάσιμους αρχαιολογικούς χώρους, προσβάσιμες μεταφορές και γενικότερα να παρέχει όλες τις απαιτούμενες διευκολύνσεις στα άτομα με αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας προσφέρει η Ευρώπη”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ εξέφρασε την βαθιά ικανοποίηση του  για το πρωτόκολλο συνεργασίας, που υπεγράφη με το υπουργείο Τουρισμού. “Αποτελεί”, τόνισε, “μεγάλη υπόθεση για τα άτομα με αναπηρία αλλά και για όσους θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα. Πιστεύουμε ότι μπορούμε από κοινού να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια κινητοποίησης όλων των φορέων και δυνάμεων της αγοράς, αλλά και τους κράτους, ώστε η Ελλάδα να προσανατολιστεί στη πραγματική παροχή τουριστικών υπηρεσιών για όλους”.

|
Share |
1 Σχόλια
Σχόλια Αναγνωστών

Εταιρεία: Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών Ιδιότητα: Ξεναγός, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ ΠΟΞΕΝ
O/Η "Εφη Καλαμπουκίδου" έγραψε στις 02-04-2014 10:33:

Η κυρία Υπουργός Τουρισμού, αντί για άλλη μια φορά να υπογράφει συμφωνίες με φορείς που ία σχέση δεν έχουν με τον προσβάσιμο τουρισμό για τα μάτια του κόσμου, θα έπρεπε να έχει εκμεταλλευτεί τις γνώσεις και την εμπειρία του ΕΝΑΤ (European Network for Accessible Tourism) που έχει μάλιστα έδρα την Αθήνα.
Ο ΕΝΑΤ εδώ και χρόνια συμβουλεύει και συνεργάζεται με κράτη-μέλη και με την Ε.Ε. σε θέματα προσβάσιμου τουρισμού εκπονεί μελέτες και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, οργανώνει διαλέξεις σε όλη την Ε.Ε. και έχει ήδη έτοιμο το υλικό και τον άμεσο τρόπο να βοηθήσει στην προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος σε ΑΜΕΑ του εξωτερικού από όλη την Ε.Ε. Τους κάλεσε κανείς βοηθήσουν τον τουρισμό τηςΕλλάδας? Όχι βέβαια!
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Sine ira et studio (ή -τουριστικά- αμερόληπτα)

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Το Hotel Marketing Masterclass στην Κύπρο

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

Τα eNewsletters της αγοράς

↑ top