Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Βιβλίο

Πρόταση ολοκληρωμένης σύνδεσης γαστρονομίας και τουρισμού

Τατιάνα Ρόκου - 05 Ιούνιος 2014, 15:37

Το δοκίμιο με τίτλο 'Πρόταση ολοκληρωμένης σύνδεσης γαστρονομίας και τουρισμού' του Χαρίλαου Καλπίδη προτείνει την εφαρμογή ενός Σχεδίου Δράσης ολοκληρωμένης σύνδεσης γαστρονομίας και τουρισμού. Απώτερος σκοπός είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της εξωστρέφειας.


Ένας σημαντικός αριθμός μελετών και εκθέσεων σημειώνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί μία νέα τάση στον παγκόσμιο τουρισμό. Ο γαστρονομικός τουρισμός, ως ειδική μορφή του πολιτισμικού τουρισμού, αλλά και γενικότερα η συνολική γαστρονομική προσφορά προς τους επισκέπτες θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες στην αντίληψη των σύγχρονων ταξιδιωτών και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεών τους. Η Ελλάδα, που είναι ένας διεθνής τουριστικός προορισμός με πλούσια γαστρονομική παράδοση και σύγχρονη δημιουργία, διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αξιοποιήσει αυτήν τη δυναμική.

Η παρούσα Πρόταση επιδιώκει να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, προτείνοντας την εφαρμογή ενός Σχεδίου Δράσης ολοκληρωμένης σύνδεσης γαστρονομίας και τουρισμού. Απώτερος σκοπός είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της εξωστρέφειας. Βασικοί άξονες της Πρότασης είναι ο συντονισμός των δράσεων των φορέων, η αξιοποίηση της υπάρχουσας εμπειρίας και τεχνογνωσίας, η οριζόντια σύνδεση μεταξύ των διαφορετικών κλάδων, η πολύπλευρη ανάπτυξη της ελληνικής γαστρονομίας, η μεταβολή της επιχειρηματικής και επαγγελματικής κουλτούρας και η ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Η Πρόταση όμως ταυτόχρονα είναι και ένα ανοικτό πεδίο δημόσιου διαλόγου στη συζήτηση για την αξιοποίηση της ελληνικής γαστρονομίας στο πλαίσιο του τουρισμού.

Ο συγγραφέας του δοκιμίου, Χαρίλαος Καλπίδης μεγάλωσε στο Βανκούβερ του Καναδά και στη Λάρισα. Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση στην Αθήνα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως επιστημονικός συνεργάτης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ και στον τραπεζικό χώρο. Από το 2006 μέχρι σήμερα υπηρετεί στο Υπουργείο Τουρισμού. Το ενδιαφέρον του για τη γαστρονομία τον οδήγησε, το 2003, στη σχολή Chef d’Oeuvre όπου εισήχθη από εκλεκτούς δασκάλους  στη θεωρία και στα μυστικά της επαγγελματικής κουζίνας. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την σύνδεση της γαστρονομίας και του τουρισμού. Το βιβλίο του “Γαστρονομικός Τουρισμός - Μια συνολική θεώρηση στη σύνδεση γαστρονομίας και τουρισμού” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις CaptainBook.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top