Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟλοκληρώθηκε η 4ετής θητεία του Ευθύμιου Βαζαίου στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων
Χειμερινός τουρισμός

Ολοκληρώθηκε η 4ετής θητεία του Ευθύμιου Βαζαίου στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Τα κέρδη της επιχείρησης προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων βελτιώθηκαν κατά περισσότερο από 1,2 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η πορεία 4 ετών με στόχο την εξυγίανση και την ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων ολοκληρώθηκε με την πρόσφατη παραίτηση -για προσωπικούς λόγους-  του διευθύνοντος συμβούλου κ. Ευθύμιου Βαζαίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, η επιχείρηση ανέτρεψε τα οικονομικά αποτελέσματα και οδηγήθηκε από τις ζημιές στην κερδοφορία από την πρώτη κιόλας χρονιά. Η θετική τροχιά συνεχίστηκε και τα επόμενα έτη και η Διοίκηση προαναγγέλλει θετικά αποτελέσματα για την τρέχουσα περίοδο χρήσης που λήγει στις 30/6/2014 παρά την οικονομική κρίση, ενώ έχουν τεθεί οι βάσεις για την ευρύτερη επιχειρηματική ανάπτυξη της περιοχής με κύριο άξονα το χιονοδρομικό κέντρο. Οι εξαιρετικές επιδόσεις οφείλονται στην αναδιοργάνωση και στην αξιόπιστη λειτουργία του κέντρου που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη χιλιάδων χιονοδρόμων, καθώς και στην πελατοκεντρική αντίληψη που έχει υιοθετήσει η Διοίκηση τα τελευταία χρονιά.

Ο κ. Βαζαίος έχει εργαστεί ως στέλεχος σε κορυφαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις και η καριέρα του επεκτάθηκε και εκτός των ελληνικών συνόρων, αφού  κατέλαβε σημαντικές διευθυντικές θέσεις σε χώρες της Ευρώπης. Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στα Καλάβρυτα, ενώ μετά την ολοκλήρωση διεθνούς του καριέρας αποφάσισε να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του και να προσφέρει τις γνώσεις του με όραμα να υποστηρίξει την ανάπτυξη της περιοχής. Αναφέρει: “Είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος διευθυντής της επιχείρησης μετά τη μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρεία. Μετά από 4 χρονιά παραδίδω μια επιχείρηση υγιή που τη σέβονται οι πελάτες και οι ανταγωνιστές της. Η πρόκληση του εγχειρήματος ήταν μεγάλη, αν ληφθεί υπόψη ότι η δημοτική επιχείρηση, της οποίας συνέχεια αποτέλεσε η Α.Ε. του Χιονοδρομικού, πριν από 5 χρονιά ήταν στη ζώνη του λυκόφωτος. Αυτό όμως με κράτησε δυνατό και το αποτέλεσμα με έχει δικαιώσει”.

Η πορεία ανάπτυξης του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων

1. Σύμφωνα με την επιχείρηση, η ΑΕ του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων ανέτρεψε τα δεδομένα και επέδειξε ότι υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα που μπορούν να είναι κερδοφόρα εφόσον αναθεωρήσουν τα μοντέλα διοίκησης. Τα οικονομικά αποτελέσματα δικαιώνουν τους υπεύθυνους της επιχείρησης για τις επιλογές τους, αφού το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων έχει καταστεί μια υγιής επιχείρηση που στέκεται στα πόδια της χωρίς εξωτερικές επιχορηγήσεις ή δανεισμό. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο κερδοφόρο – προ αποσβέσεων – ισολογισμό από το 2010. “Από την προηγούμενη άνοιξη θέσαμε σε εφαρμογή το σχέδιό μας για τη διαχείριση της επιχείρησης σε καιρό κρίσης, με εξαιρετικά αποτελέσματα”, αναφέρει ο Ευθύμιος Βαζαίος, τονίζοντας ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει δράσεις επάνω στους άξονες:
Α) Εξορθολογισμός των εξόδων, με έμφαση μόνο σε έξοδα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των χιονοδρόμων.
Β) Επενδύσεις, και μάλιστα με ιδίους πόρους, επιλεκτικά μόνο στους τομείς που υπόσχονται μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Γ) Επικέντρωση στον πελάτη με την εφαρμογή ευέλικτης τιμολογιακής πολιτικής και με επιβράβευση των πιστών πελατών του Κέντρου.
Τα κέρδη της επιχείρησης προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων βελτιώθηκαν κατά περισσότερο από 1,2 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το κέρδος της επιχείρησης (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ήταν – 926.000 ευρώ το 2010 (ζημία) και έγινε +360.000 ευρώ (κέρδος κατά μέσον όρο των ετών 2011-2014). Οι τρέχουσες οφειλές της εταιρείας βελτιώθηκαν κατά 80% περίπου, αφού από 1,6 εκατ, ευρώ το 2010 έπεσαν στις 340.000 ευρώ περίπου το 2014.

2. Διαφοροποίηση με πελατοκεντρικές στρατηγική που απογείωσε την εμπειρία των χιονοδρόμων.
Δόθηκε έμφαση στην πρόβλεψη, την επικοινωνία και τη συνεπή λειτουργία του κέντρου, στις συνεχείς καινοτομίες και την εξυπηρέτηση των χιονοδρόμων. Κάποια από τα σημεία που έκαναν τη διαφορά στην εμπειρία των χιονοδρόμων είναι η σωστή διάστρωση των πιστών και προετοιμασία για χιονοδρομία, η δημιουργία του νέου και αρτιότερου Snowpark της Ελλάδας, η διευκόλυνση της οικογένειας με τη δημιουργία του παιδότοπου, η θετική προσέγγιση στους λάτρεις του εκτός πίστας σκι, η νέα υπηρεσία μετάβασης με οικονομικά και πολυτελή Snowbus για ημερήσιες εκδρομές, καινοτομίες όπως, π.χ. η επιβράβευση των πιστών πελατών (ετήσια κάρτα), το πακέτο all inclusive ski, άμεση ενημέρωση και διαδραστική επικοινωνία μέσα από σύγχρονες μεθόδους marketing, προσέλκυση νέων χιονοδρόμων για να ζήσουν την εμπειρία του Χελμού μέσα από στοχευμένη προβολή, εβδομαδιαία events και προσέλκυση μεγάλων χορηγών.

3. Ενισχύθηκε η τοπική κοινωνία και η επιχειρηματικότητα
Tο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων έγινε πόλος έλξης χιλιάδων νέων επισκεπτών οι οποίοι απόλαυσαν τις υπηρεσίες και τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής. Υποδειγματική ήταν η ένωση δυνάμεων του χιονοδρομικού κέντρου και των επιχειρηματιών της περιοχής, οι οποίοι με κοινές δράσεις και στόχους βγήκαν μπροστά και αντιμετώπισαν την κρίση κάνοντας θετικές κινήσεις προσέλκυσης επισκεπτών.

Επιπλέον, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα είναι η απόκτηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, για το οποίο ο κ. Βαζαίος ανέφερε σχετικά: “Είμαι υπερήφανος που το ΧΚΚ είναι το πρώτο ΧΚ που παίρνει το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ, με το σπαθί του, και έχοντας εκπληρώσει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και σε συμμόρφωση με όλες τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος. Το Σήμα είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας δουλειάς και αποδεδεικνύει την προσήλωση του ΧΚ στην ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών του καθώς και το σεβασμό στο περιβάλλον”.

Μελλοντικά το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων φαίνεται ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη εξεύρεση κονδυλίων για να προχωρήσει σε αναπτυξιακές αναβαθμίσεις. Άλλωστε υπάρχει το όραμα – master plan – καθώς και ωριμότητα των μελετών για την υλοποίηση της α’ φάσης του. Η ανάπτυξη μπορεί να προχωρήσει με μια προοπτική 4 τουλάχιστον ετών. Μέχρι τότε, χρειάζεται να διατηρήσει την άριστη λειτουργία του και την εξίσου ορθολογική διαχείριση σε όλους τους τομείς για να αντέξει στις δυσκολίες της εποχής.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024