Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΤόνωση του τουρισμού από την ανάπλαση του Ελληνικού αναμένει η LAMDA Development
Επενδύσεις

Τόνωση του τουρισμού από την ανάπλαση του Ελληνικού αναμένει η LAMDA Development

Ο διευθυντής της HVS, κ. Russell Kett δήλωσε χθες ότι η παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών, το πάρκο-ορόσημο και την άμεση πρόσβαση στην παραλία, αναμένεται να προσελκύσουν 1 εκατ. επιπλέον τουρίστες ετησίως.

Η LAMDA Development παρουσίασε χθες το πλήρες πλάνο αξιοποίησης για την έκταση 6.200 στρεμμάτων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σε συνέχεια της ανακήρυξης της εταιρείας ως προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ.

Η πρόταση υποστηρίζεται από το Global Investment Group, το οποίο εκτός από τον Όμιλο Λάτση απαρτίζουν η κινεζική Fosun και η αραβικών συμφερόντων Al Maabar (Abu Dhabi). Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 8 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε παρουσίαση της ομάδας του έργου, καθώς και λεπτομερής περιγραφή της ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας δόθηκε έμφαση στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου και στην πράσινη ανάπτυξη γενικότερα, στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, στα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη καθώς και στην αναμενόμενη τόνωση του τουρισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, παρουσίασε το όραμα της εταιρείας για την ανάπλαση της έκτασης του παλαιού αερολιμένα και επεσήμανε τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: “H LAMDA Development στηρίζει μέσα από έργα διεθνούς βεληνεκούς την Ελληνική κοινωνία και οικονομία για περισσότερο από μια δεκαετία. Με γνώμονα τη σταθερή και συστηματική μας δέσμευση στο μέλλον της χώρας, σε μια εποχή που η Ελληνική οικονομία ανακάμπτει ξεπερνώντας σταδιακά μια επώδυνη οικονομική κρίση, η LAMDA Development αγκαλιάζει για μια ακόμα φορά τη χώρα και αναλαμβάνει ένα έργο που θα επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα της πρωτεύουσας. Το όραμα της Εταιρείας και του επενδυτικού σχήματος που τη στηρίζει είναι να δημιουργηθεί μια πρωτοποριακή μητροπολιτική ανάπτυξη. Η ομορφιά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής θα συνδυάζονται με εμβληματικά κτίρια, πρωτοποριακές υποδομές και ποικίλες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής”.

Άμεσοι συνεργάτες που έχουν συμβάλει στο έργο είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners, η εταιρεία διαμόρφωσης φυσικού περιβάλλοντος και αστικής ανάπλασης Melendrez, η συμβουλευτική εταιρεία με ειδίκευση στον ξενοδοχειακό κλάδο HVS, καθώς και πλήθος ελλήνων τεχνικών συμβούλων υπό το συντονισμό του αρχιτεκτονικού Γραφείου Μελετών Α.Ν. Τομπάζη.

Στο πλαίσιο των επιμέρους παρουσιάσεων, εκπρόσωποι των ανωτέρω συνεργατών ανέλυσαν την αρχιτεκτονική δομή του έργου, τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου και τα τουριστικά οφέλη που θα έρθουν μετά την ολοκλήρωσή του.

Εκ μέρους της Foster+Partners, η κα Antoinette Nassopoulos δήλωσε: “Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα υιοθετήσουμε μια πρότυπη αστική ανάπλαση, στόχος της οποίας θα είναι να αναβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών μέσω ενός συνδυασμού πράσινης ανάπτυξης και υψηλότατου επιπέδου υποδομών”.

Ο διευθυντής της εταιρείας Melendrez, κ. Charles Anderson, δήλωσε: “Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας και θα συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού. Η άμεση προσβασιμότητά του και η γειτνίασή του με το παραλιακό μέτωπο θα αποτελέσουν πόλο έλξης για κάθε οικογένεια”.

Ο διευθυντής της εταιρείας HVS, κ. Russell Kett, επεσήμανε την αναμενόμενη τόνωση του τουρισμού. “Η παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών, το πάρκο-ορόσημο και την άμεση πρόσβαση στην παραλία, αναμένεται να προσελκύσουν 1.000.000 επιπλέον τουρίστες ετησίως, επανατοποθετώντας την Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη”.

Η μητροπολιτική ανάπτυξη που θα υλοποιηθεί στο Ελληνικό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο, με ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση σε όλους. Αντίστοιχο του Hyde Park στο Λονδίνο και 15 φορές όσο ο Εθνικός Κήπος, το πάρκο, μεγέθους 2.000.000 τ.μ., θα αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου για την Αττική.

Το παραλιακό μέτωπο θα αναβαθμιστεί με τη δημιουργία μιας νέας, συνεχόμενης παραλίας μήκους πάνω από 1 χλμ. στην περιοχή του Αγίου Κοσμά. Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και άλλα κτίρια που αποτελούν ιστορικά και αρχιτεκτονικά ορόσημα θα αναβαθμιστούν, έτσι ώστε η σύγχρονη κληρονομιά της χώρας να αναδειχθεί και να καταστεί πιο άμεσα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

Η ανάπλαση του Ελληνικού συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, κυρίως μέσω της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού βασικών έργων υποδομής και τη δημιουργία νέων. Συγκεκριμένα, εκτός από την επέκταση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου, θα δημιουργηθούν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι για τη διευκόλυνση των κατοίκων και επισκεπτών. Η περαιτέρω πρόβλεψη για πλήθος παιδικών χαρών, για Διεθνές Κέντρο Υγείας και Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, μαζί με πληθώρα κοινόχρηστων χώρων κοινής ωφελείας, θα δώσουν νέα πνοή στους κατοίκους των όμορων δήμων. Σημαντική μέριμνα θα δοθεί στην μετεγκατάσταση των ΜΚΟ ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του.

Η αξιοποίηση του Ελληνικού θα δημιουργήσει περίπου 50.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2025, από τις οποίες 20.000 θα είναι κατά τη διάρκεια της κατασκευής και οι 30.000 κατά την διάρκεια της λειτουργίας του.

Η πρόταση της LAMDA περιλαμβάνει:

  • Την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με την πραγματοποίηση έργων για τη δημιουργία μίας συνεχόμενης αμμώδους παραλίας μήκους μεγαλύτερης του 1χλμ και πλάτους περίπου 50μ στην περιοχή του Αγ. Κοσμά, τη δημιουργία μιας νέας μαρίνας για την εξυπηρέτηση μικρών σκαφών και σύνοδες εκπαιδευτικές χρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός διεθνούς Ενυδρείου, αλλά και χρήσεις τουρισμού – αναψυχής (δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 130 κλινών και άλλων χρήσεων αναψυχής), τη χερσαία ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού-αναψυχής στην περιοχή της Τουριστικής Μαρίνας Σκαφών Αναψυχής (πρώην Ολυμπιακή Μαρίνα Αγ. Κοσμά) και συγκεκριμένα τη δημιουργία δύο ξενοδοχειακών μονάδων 270 περίπου κλινών, εμπορικές δραστηριότητες (Marina Mall), αθλητικές εγκαταστάσεις (Ναυτικός Όμιλος) και τέλος οικιστικές αναπτύξεις. Ειδικότερα στο παραλιακό μέτωπο προβλέπεται η ανέγερση ενός τοπόσημου υψηλής αρχιτεκτονικής σχεδίασης που θα στεγάσει διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών, ενώ στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Αγ. Κοσμά, προβλέπεται η ήπια οικιστική ανάπτυξη μονοκατοικιών αλλά και διαμερισμάτων.
  • Την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, ενός πάρκου 2.000.000 τ.μ. σε άμεση γειτνίαση με το Παραλιακό Μέτωπο αλλά και τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, με εύκολη πρόσβαση των κατοίκων των όμορων Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού και Γλυφάδας χάρη στην στρατηγική χωροθέτηση περισσότερων πυλών εισόδου, ένα Πάρκο που θα συνδυάζει την ιστορία του χώρου (Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού) μέσω της ανάδειξης κτιρίων ιστορικής σημασίας (East Terminal Building, Hangars) σε κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος (ExhibitionCenter, National Aviation Museums), της δημιουργίας χώρων περιπάτων και αναψυχής κατά μήκος των διαδρόμων τροχοδρόμησης των αεροπλάνων, τη μετεγκατάσταση και διεύρυνση αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων για την υπενθύμιση της Ολυμπιακής κληρονομιάς του χώρου που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 αλλά και την ανάπτυξη λοιπών χρήσεων Αναψυχής σε ένα χώρο Πρασίνου που θα χαρακτηρίζεται από τη χλωρίδα της Αττικής και αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.
  • Την ανάπτυξη της έκτασης του Πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού με χρήσεις, όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα & campus στέγασης φοιτητών, διεθνή ιδρύματα υγείας και έρευνας καθώς και ένα πρότυπο Επιχειρηματικό Πάρκο, τα οποία στοχεύουν στην ανάδειξη της Αθήνας σε σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας με δημιουργία πλέον των 50.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας. Επιπροσθέτως, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, υπεραγορές, ξενοδοχειακά συγκροτήματα περίπου 2.000 κλινών καθώς και πρότυπες τουριστικές υποδομές (συνεδριακό κέντρο, νέο γήπεδο golf, αξιοποίηση του ολυμπιακού κέντρου canoe kayak) και τέλος οικιστικές αναπτύξεις.

Σε σύνολο επιφανείας 6.200.000 τ.μ. οι ελεύθεροι και ανοιχτοί χώροι ανέρχονται σε περίπου 1.800.000 τ.μ., μη συμπεριλαμβανομένου του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής που ανέρχεται σε επιπλέον 2.000.000 τ.μ.

Το έργο υπολογίζεται να συμβάλει στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας κατά 2% ετησίως έως το 2025, ενώ οι συνολικοί φόροι και ασφαλιστικές εισφορές εκτιμούνται ότι θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ. Η ανάπλαση του Ελληνικού θα αποτελέσει πόλο έλξης ξένων τουριστών, αλλά και επενδυτών, ενώ τα παράπλευρα οφέλη στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της υγείας και της τεχνολογίας θα είναι πολλαπλά.

Στη φωτογραφία (από αριστερά προς τα δεξιά) οι κ.κ.: Antoinette Nassopoulos, Charles Anderson, Οδυσσέας Αθανασίου, Γιάννης Ρωμανός και Russell Kett.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024