Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠαραστάσεις διαμαρτυρίας για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
Τουρισμός και εμπόριο

Παραστάσεις διαμαρτυρίας για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Τα περισσότερα καταστήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας χθες το πρωί ήταν κλειστά, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κ. Θάνο Βασιλόπουλο, η χθεσινή απεργία είχε επιτυχία τουλάχιστον κατά 95%.

Με παραστάσεις διαμαρτυρίας, μπροστά σε επτά μεγάλα, κυρίως, καταστήματα, που παρέμεναν ανοικτά, και αποκλεισμό εισόδων διαμαρτυρήθηκαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της Ομοσπονδίας τους, στην οδό Ερμού και στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος, κατά του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή. Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Τα περισσότερα, πάντως, καταστήματα της περιοχής το πρωί ήταν κλειστά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κ. Θάνο Βασιλόπουλο, η χθεσινή απεργία είχε επιτυχία τουλάχιστον κατά 95%, “κάτι πολύ δύσκολο για τον χώρο του εμπορίου”, όπως είπε ο ίδιος.

Ωστόσο από το μεσημέρι και εφόσον ολοκληρώθηκαν οι κινητοποίησεις των εμποροϋπαλλήλων, πολλαπλασιάστηκαν τα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν τα ρολά τους ,στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης, να επιτρέψει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Αρκετοί ήταν οι έμποροι που αγνόησαν τις συστάσεις του εμπορικού συλλόγου της περιοχής, αλλά και της ΓΣΕΒΕΕ και από το μεσημέρι και μετά αυξήθηκε ο αριθμός όσων άνοιξαν, ενώ περισσότερος ο κόσμος βγήκε για βόλτα, ίσως και για ψώνια, στο κέντρο.

Με την ευκαιρία της διενέργειας των θερινών εκπτώσεων που ξεκινούν σήμερα και θα λήξουν το Σάββατο 30 Αυγούστου, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι δημιουργούνται εκ νέου ελπίδες, ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου στις θερινές εκπτώσεις θα κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης σε πολλές περιοχές, όπου εμπόριο και τουρισμός μπορούν να δυναμώσουν μαζί.

“Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ένα αυταρχικό μέτρο, που καταργεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, υπονομεύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ωφελεί μονάχα τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις εμπορικές αλυσίδες. Στους πολίτες δεν λείπουν περισσότερες μέρες και ώρες για να ψωνίσουν, αλλά τα χρήματα, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής λιτότητας και ανεργίας. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να το αποσύρει”, ήταν το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ από τη μεριά του σχολίασε: “Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας των εμποροκαταστημάτων θα τσακίσει το ωράριο και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο και θα εκτοπίσει τους μικρούς επαγγελματίες από την αγορά, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των αλυσίδων. Το μέτρο αυτό πρέπει να βρει απέναντι όλο το λαό, που δεν μπορεί να καταναλώσει ακόμη και βασικά είδη εξαιτίας της ανέχειας και όχι από έλλειψη χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εργαζομένων”.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων έχει αποφασίσει 24ωρη απεργία και την ερχόμενη την Κυριακή 20 Ιουλίου, οπότε έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτά ήταν τα καταστήματα στα ιστορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και οι περιοχές Πικερμίου και Ραφήνας, Χαλκιδικής, Ρόδου, Κω, Σύρου, Μυκόνου και Σαντορίνης.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024