Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Νομοθεσία

WWF Ελλάς: Υπέρ της ενιαίας χάραξης, οριοθέτησης και διαχείρισης της παράκτιας ζώνης ως αδιαίρετου χώρου

Τατιάνα Ρόκου - 05 Αύγουστος 2014, 10:30

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς έχει από τις 5 Ιουνίου τοποθετηθεί υπέρ της ενιαίας χάραξης, οριοθέτησης και διαχείρισης της παράκτιας ζώνης ως αδιαίρετου χώρου, όπως υποδεικνύει η σχετική Απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ2.


Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπεται η χάραξη της οριογραμμής του αιγιαλού για όλη τη χώρα, η οποία με την ισχύουσα νομοθεσία πραγματοποιείται τοπικά, κατόπιν σχετικής αίτησης. “Αν και κατ‘αρχήν η ενιαία χάραξη είναι επιθυμητή, εντούτοις η συνέχιση του κατακερματισμού της παράκτιας ζώνης σε αιγιαλό, παλαιό αιγιαλό και παραλία αντιβαίνει στο γράμμα και το πνεύμα της σχετικής με την παράκτια ζώνη κοινοτικής και διεθνούς νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου, που έχει κυρωθεί από την ΕΕ με την Απόφαση του Συμβουλίου της 4ης Δεκεμβρίου 2008, η παράκτια ζώνη αποτελεί ενιαία γεωμορφολογική περιοχή εκατέρωθεν της ακτογραμμής, η οποία ορίζεται με οικολογικά κριτήρια”, τονίζει ο κ. Γιώργος Χασιώτης, νομικός συντονιστής του WWF Ελλάς.

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς έχει από τις 5 Ιουνίου τοποθετηθεί υπέρ της ενιαίας χάραξης, οριοθέτησης και διαχείρισης της παράκτιας ζώνης ως αδιαίρετου χώρου, όπως υποδεικνύει η σχετική Απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ2.  

“Η διαφαινόμενη υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στο μέτωπο για τις ακτές που η ίδια άνοιξε τον Απρίλιο, αποτελεί σαφώς μια νίκη για τις χιλιάδες κόσμου που ενώθηκαν σε μια μαζική, ακομμάτιστη και ανεξάρτητη κινητοποίηση. Είναι ίσως ειρωνεία, όμως αυτό το σύμβολο πρόσκαιρης νίκης, δηλαδή το ‘πάγωμα’ των  χειρότερων από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου του κ. Στουρνάρα, να έρχεται ταυτόχρονα με τη συζήτηση στη Βουλή μιας από τις πλέον επονείδιστες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον δασικό μας πλούτο”, σημειώνει η κα Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Εν μέσω των συζητήσεων στη Βουλή για το αντιδασικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το WWF Ελλάς ζήτησε από κάθε περιβαλλοντικά ενεργό πολίτη να στείλει email στους βουλευτές, καλώντας τους να μην το ψηφίσουν, αλλά και να μην υποστηρίξουν οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία περιέχει διατάξεις από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την παράκτια και παρόχθια ζώνη, το οποίο επισήμως ποτέ δεν αποσύρθηκε από την ατζέντα των συναρμόδιων υπουργείων οικονομικών και τουρισμού. Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 900 πολίτες, οι οποίοι μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο έστειλαν μηνύματα στους βουλευτές, αποδεικνύοντας πως μια ισχυρή κοινωνία πολιτών είναι ο καλύτερος εκφραστής του προτάγματος για προστασία του φυσικού μας πλούτου.

Επίσης, σε απάντηση προς τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά και τον εισηγητή του σχεδίου νόμου βουλευτή κ. Μάξιμο Σενετάκη, σύμφωνα με τους οποίους το εν λόγω σχέδιο νόμου δεν εισάγει νέες χρήσεις στα δάση τις δασικές και τις αναδασωτέες εκτάσεις, αλλά απλά κωδικοποιεί ισχύουσες διατάξεις, η WWF Ελλάς έστειλε στους βουλευτές κατάλογο με τις νέες, ιδιαίτερα επιβαρυντικές χρήσεις που θα μπορούν να χωροθετηθούν για πρώτη φορά σε πολύτιμες φυσικές περιοχές, εάν οι βουλευτές το υπερψηφίσουν.


Επιστολή του WWF Hellas προς βουλευτές για νέες χρήσεις στα δάση

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top