Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι διεθνείς φορείς τουρισμού συγκροτούν task force παρακολούθησης/ενημέρωσης για την επιδημία του Έμπολα
Επιδημία Έμπολα

Οι διεθνείς φορείς τουρισμού συγκροτούν task force παρακολούθησης/ενημέρωσης για την επιδημία του Έμπολα

Οι επικεφαλείς των Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Airports Council International, Παγκόσμιου Συνδέσμου Αερομεταφορών και Διεθνούς Συμβουλίου ταξιδίων & Τουρισμού αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν μια Ειδική Ομάδα Ταξιδίων & Μεταφορών για συνεχή ενημέρωση στην τουριστική βιομηχανία και στους ταξιδιώτες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επιδημία του θανατηφόρου ιού Έμπολα, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη δυτική Αφρική:

“Η τρέχουσα επιδημία του ιού Έμπολα (EVD) πιστεύεται ότι ξεκίνησε στη Γουϊνέα το Δεκέμβριο του 2013. Πλέον έχει μεταδοθεί τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε και πρόσφατα ένας ασθενής ταξιδιώτης από τη Λιβερία μόλυνε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων στη Νιγηρία, με τους οποίους είχε άμεση επαφή.

Στις 8 Αυγούστου 2014, ο ΠΟΥ κήρυξε το ξέσπασμα της νόσου του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική “Public Health Emergency of International Concern” (PHEIC), σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (2005).

Με στόχο να βοηθήσουν τις διεθνείς προσπάθειες περιορισμού της διάδοσης του θανατηφότου ιού Ebola και να παράσχει για συντονισμένη παγκόσμια απάντηση του τουριστικού τομέα, οι επικεφαλείς των WHO (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), International Civil Aviation Organization (ICAO), Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) Airports Council International (ACI), International Air Transport Association (IAT) και του Διεθνούς Συμβουλίου ταξιδίων & Τουρισμού (WTTC) αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν μια Ειδική Ομάδα (task force) Ταξιδίων & Μεταφορών, η οποία θα εποπτεύει της κατάστασης και θα παρέχει συνεχή ενημέρωση τόσο προς την τουριστική βιομηχανία, όπως και προς τους ταξιδιώτες.

Ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας του ιού Έμπολα κατά τα αεροπορικά ταξίδια είναι χαμηλός. Σε αντίθεση με λοιμώξεις όπως η γρίπη ή η φυματίωση, ο ιός Έμπολα δε μεταδίδεται με τον αέρα (και τα αιωρούμενα σωματίδια που αυτός περιέχει) από ένα μολυσμένο άτομο. Η μετάδοση απαιτεί άμεση επαφή με το αίμα, τις εκκρίσεις, τα όργανα και άλλα σωματικά υγρά από μολυσμένα ζώντα ή νεκρά άτομα ή ζώα, όλα απίθανο να έρθουν σε επαφή με έναν μέσο ταξιδιώτη. Οι ταξιδιώτες, σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να αποφεύγουν όλες αυτές τις επαφές και να τηρούν προσεκτικά τους κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών.

Ο κίνδυνος μόλυνσης σε αεροσκάφος είναι επίσης μικρός και τα ασθενή άτομα συνήθως αισθάνονται τόσο άσχημα ώστε δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Τα περισσότερες περιστατικά στη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, εντοπίστηκαν σε κοινότητες, όπου τα μέλη της οικογένειας ή φίλοι φρόντιζαν κάποιον που ήταν άρρωστος ή κατά την προετοιμασία της κηδείας και της ταφής δεν ακολουθήθηκαν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων.

Ένα δεύτερο σημείο επικινδυνότητας, όπου μπορεί να συμβεί μετάδοση είναι οι κλινικές και άλλοι χώροι υγειονομικής περίθαλψης, όπου οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ασθενείς και άλλα άτομα έχουν επαφή χωρίς προστασια με κάποιο άτομο που έχει προσβληθεί. Στη Νιγηρία, τα υπάρχοντα περιστατικά αφορούσαν μόνο σε πρόσωπα που είχαν άμεση επαφή με ένα μόνο άτομο που μπήκε στο νοσοκομείο αμέσως μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα, Lagos.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα άτομο που έχει προσβληθεί είναι σε θέση να μεταδώσει τον ιό σε άλλους μόνο αφού έχει αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα. Ένα άτομο συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας από 2 έως 21 ημέρες (“περίοδος επώασης”). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, αδυναμία, πόνο στους μυς, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Αυτά ακολουθούν εμετό, διάρροια, εξανθήματα, και σε μερικές περιπτώσεις, αιμορραγία.

Ο κίνδυνος ενός ταξιδιώτη να μολυνθεί με τον ιό Έμπολα στη διάρκεια μιας επίσκεψης στις πληγείσες χώρες και την ανάπτυξη της νόσου μετά την επιστροφή του είναι πολύ χαμηλός, ακόμη και αν η επίσκεψη περιλαμβάνει ταξίδια σε περιοχές στις οποίες έχουν αναφερθεί κρούσματα.

Αν ένα άτομο, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιώτη, έμεινε σε περιοχές όπου έχουν πρόσφατα αναφερθεί κρούσματα του ιού, αυτός/αυτή θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια με το πρώτο σημάδι της ασθένειας (πυρετός, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, μυαλγίες, διάρροια, έμετος, πόνος στο στομάχι, εξάνθημα, κόκκινα μάτια, και σε ορισμένες περιπτώσεις, αιμορραγία). Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση.

Είναι απαραίτητη η ενίοσχυση της διεθνούς συνεργασίας και πρέπει να στηρίξουμε όλες τις δράσεις περιορισμού του ιού, να σταματήσουμε τη μετάδοση σε άλλες χώρες και να μετριάσουμε τις επιπτώσεις σε αυτούς που πλήττονται.

Οι πληγείσες χώρες καλούνται να διεξάγουν έλεγχο εξόδου για όλα τα πρόσωπα στα διεθνή αεροδρόμια, λιμάνια και τα μεγάλα χερσαία σημεία διέλευσης, για ανεξήγητο εμπύρετο νόσημα, σύμφωνο με πιθανή λοίμωξη από τον ιό Έμπολα. Δε θα πρέπει να επιτραπεί σε κάθε άτομο με ασθένεια που συνάδει με EVD να ταξιδέψει, εκτός εάν η διαδρομή αποτελέι μέρος κατάλληλης ιατρικής εκκένωσης. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία διεθνής μεταφορά επαφών ή των κρουσμάτων του ιού Έμπολα, εκτός εάν το ταξίδι αποτελεί μέρος κατάλληλης ιατρικής εκκένωσης.

Οι μη-πληγείσες χώρες πρέπει να ενισχύσουν την ικανότητα να εντοπίζουν και να απομονώνουν νέες περιπτώσεις αμέσως, αποφεύγοντας όμως μέτρα που δημιουργούν περιττά εμπόδια στα διεθνή ταξίδια ή το εμπόριο.

Ο ΠΟΥ δε συνιστά καμία απαγόρευση για τα διεθνή ταξίδια ή το εμπόριο, σύμφωνα με την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης Ebola.

Δε συνιστώνται επί του παρόντος από τον ΠΟΥ ταξιδιωτικοί περιορισμοί και ενεργός έλεγχος των επιβατών κατά την άφιξή τους μέσω θαλάσσης, σε λιμάνια, αεροδρόμια χερσαίες διαβάσεις σε μη πληγείσες χώρες που δε συνορεύουν με τις πληγείσες χώρες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώρες πρέπει να παρέχουν στους πολίτες τους που ταξιδεύουν σε χώρες που επλήγησαν από τον ιό ακριβείς και σχετικές πληροφορίες για την εκδήλωση και τα μέτρα μείωωσης στον κίνδυνο της έκθεση του ιού”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024