Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΠανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το hotel design
Ξενοδοχία

Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το hotel design

Ο διαγωνισμός 100% Hotel Design Awards συνίσταται στην προβολή και επιδοκιμασία κάθε προσπάθειας που έγινε στο χώρο του ξενοδοχειακού σχεδιασμού και αφορά την αρχιτεκτονική και το design (interior design, lighting design, landscape design).

Tο 100% Hotel Show και η DEMAND ΜΕΠΕ, διοργανώτρια εταιρεία της έκθεσης, προκηρύσσουν Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό υπό τον τίτλο “100% Hotel Design Awards”. Τα 100% Hotel Design Awards θα λειτουργούν σαν αναπόσπαστο μέρος των εκδηλώσεων της εκάστοτε έκθεσης 100% Hotel Show.

Ο διαγωνισμός συνίσταται στην προβολή και επιδοκιμασία κάθε προσπάθειας που έγινε στο χώρο του ξενοδοχειακού σχεδιασμού και αφορά την αρχιτεκτονική και το design (interior design, lighting design, landscape design).

Το σκεπτικό του διαγωνισμού βρίσκεται στο ότι τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα του τουριστικού κλάδου (καθώς και οι αισιόδοξες προοπτικές που διαγράφονται για το μέλλον), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετές μονάδες τουρισμού δεν έχουν ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια, ανάγουν το ζήτημα της κατασκευής ή της ανακαίνισης ένα από τα πλέον “φλέγοντα” θέματα για τους ιδιοκτήτες και τα στελέχη των ξενοδοχείων. Το 100% Hotel Show επιθυμεί να υπογραμμίσει τον απόλυτα κομβικό ρόλο των αρχιτεκτονικών – μελετητικών γραφείων στην ολιστική, επαγγελματική κάλυψη της ανωτέρω ανάγκης.

Σκοπός των βραβείων είναι η καθιέρωσή τους σε θεσμό που θα υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το καλό design στη δημιουργία, αλλά και την ανακαίνιση ξενοδοχείων.

Τα βραβεία θα διακρίνονται από μια σχολαστική και ολοκληρωμένη διαδικασία επιλογής των έργων και η επιλογή τους δε θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην δημιουργική αξία αλλά και στην εμπορική βιωσιμότητα τους. Η επιτροπή δεν θα είναι σταθερή αλλά κάθε χρόνο θα είναι διαφορετική και θα αποτελείται πάντα από επιτυχημένους επιχειρηματίες από το χώρο των ξενοδοχείων, αρχιτέκτονες, designers, και γενικά άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Η επιλογή των προσώπων θα επιλέγεται από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευρύτητα γνώμης.

Όλες οι εγκεκριμένες συμμετοχές θα παρουσιαστούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατά τη διάρκεια του 100% Hotel Show. Οι βραβευμένες συμμετοχές θα εκτεθούν με ειδική σήμανση, ενώ στα βραβευμένα γραφεία θα διατεθεί δωρεάν από ένα info point, ώστε να συμμετέχουν στην έκθεση ως εκθέτες. Όλες οι εγκεκριμένες υποψηφιότητες καθώς και οι βραβευμένες συμμετοχές θα περιληφθούν σε ειδικό έντυπο που θα διανέμεται στους επισκέπτες κατά την είσοδό τους στον χώρο παρουσίασης του διαγωνισμού.

Οι κατηγορίες για τα 100% Hotel Design Awards θα βασίζονται στη δημιουργικότητα, το νεωτερισμό και τον επιτυχημένο σχεδιασμό στις παρακάτω κατηγορίες:

1. Βραβεία για την αρχιτεκτονική (υλοποιημένα έργα)

  • Ξενοδοχείο Πόλης- Συνολικός σχεδιασμός
  • Ξενοδοχείο Διακοπών- Συνολικός σχεδιασμός

2. Βραβεία για το design (υλοποιημένα έργα)

  • Καλύτερο Δωμάτιο & Μπάνιο
  • Καλύτερο Spa
  • Καλύτερο All Day Restaurant
  • Καλύτερο Hotel Lighting
  • Καλύτερο Lobby/Foyer/Reception design
  • Καλύτερο Landscape

3. Ειδική Κατηγορία
Προτάσεις Οικονομικής Ανακαίνισης χώρων Ξενοδοχείου (υλοποιημένα και μη υλοποιημένα έργα). Οι προτάσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας, θα πρέπει να είναι κοστολογημένες, να εξηγούν το σκεπτικό με βάση το οποίο επιτεύχθηκαν οικονομίες κλίμακας, και θα αφορούν:

  • Συνολική ανακαίνιση ξενοδοχείου
  • Ανακαίνιση Δωματίου & Μπάνιου

Η κριτική επιτροπή για τα 100% Hotel Design Awards 2015 θα καθορισθεί σύντομα. Θα αποτελείται από 9μελή επιτροπή απαρτιζόμενη από αρχιτέκτονες και designers (5 άτομα), εκπροσώπους ξενοδοχειακών ομίλων (2 άτομα), εκπρόσωπο εταιρίας σχετικής με προμήθειες σε ξενοδοχεία (1 άτομο), περιοδικά lifestyle και design (1 άτομο). Τα μέλη της επιτροπής θα αλλάζουν κάθε χρόνο. Δε θα μπορεί να είναι μέλος επιτροπής κάποιος που έχει διατελέσει μέλος τα τελευταία 4 χρόνια.

Τα μέλη της επιτροπής θα επιλέγονται από την DEMAND ΜΕΠΕ, διοργανώτρια εταιρεία του 100% Hotel Show, σε συνεργασία με την συμβουλευτική επιτροπή της έκθεσης. Τα ονόματα της κριτικής επιτροπής θα ανακοινωθούν με τη λήξη της υποβολής των συμμετοχών.

Τα κριτήρια αξιολόγησης Τα κριτήρια αξιολόγησης βασίζονται όχι μόνο στο καλό και δημιουργικό σχεδιασμό αλλά και στην εμπορική επιτυχία. Ανεξάρτητα του πόσο εντυπωσιακό είναι ένα έργο από άποψης αισθητικής ή σχεδιασμού, η κριτική επιτροπή θα εξετάσει και το πόσο το κάθε βραβευμένο έργο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών.

Η κριτική επιτροπή θα ψάχνει για συμμετοχές οι οποίες να επιδιώκουν αυστηρό και καλά δομημένο σχεδιασμό, επιδεικνύοντας λογική χρήση του προϋπολογισμού του έργου ώστε να συμβάλει στην “εμπειρία” του επισκέπτη και να συμμετέχει στη δημιουργία “θεατρικού σκηνικού”.

Το υλικό που θα κατατεθεί θα πρέπει να δείχνει εύστοχα γιατί το έργο αυτό αξίζει να επιλεχθεί για βράβευση και πώς ο σχεδιασμός βοηθάει το έργο για να φτάσει σε επίπεδο βράβευσης.

Τι ψάχνουν να βρουν οι κριτές:

  • Σύγκριση μεταξύ αρχικής ενημέρωσης και τελικής λύσης
  • Σύγκριση του αρχικού με τον τελικό προϋπολογισμό
  • Αποδεικτικά στοιχεία μιας καινοτόμου προσέγγισης με έξυπνη χρήση του χώρου και των υλικών.
  • Ευαισθησία σε επιχειρησιακά ζητήματα, καθώς και σε απαιτήσεις σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την αειφορία και το περιβάλλον.
  • Εξατομίκευση και καινοτομία του σχεδιασμού και πώς αυτά ενισχύουν την εμπειρία των επισκεπτών.
  • Επιτυχημένη επίλυση θεμάτων προϋπολογισμού, κατασκευής και χρονοδιαγραμμάτων.
  • Θέματα άνεσης, πρακτικότητας, αντοχής και ευκολίας στη χρήση.
  • Αδιάσειστα στοιχεία και αριθμούς.
  • Δήλωση για υποβολή συμμετοχής: 30 Οκτωβρίου
  • Καταληκτική ημερομηνία αποστολής του υλικού: 10 Νοεμβρίου
  • Έναρξη αξιολόγησης συμμετοχών: 20 Νοεμβρίου

Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου και η τελική επιλογή των βραβείων στις 30 Δεκεμβρίου

Ειδικά για τα 100% Hotel Design Awards 2015 όλα τα έργα που θα μπουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί– λειτουργήσει στο διάστημα μεταξύ 01.01.2010 και 30.06.2013.

Στο διαγωνισμό μπορεί να κατέβει οποιοσδήποτε έχει σχέση με το έργο (ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, operators, επενδυτές-developers, αρχιτέκτονες, designers). Σε κάθε περίπτωση προτείνεται ο υπεύθυνος αρχιτέκτονας ή designer του έργου να επιμεληθεί της συμμετοχής. Κάθε συμμετοχή πρέπει να συνοδεύεται από ένα κείμενο 300 λέξεων σχετικά με το σχεδιασμό του έργου. Ο κάθε συμμετέχων θα πρέπει να προσκομίσει από 5 (min) έως 10 (max) φωτογραφίες καλής ανάλυσης (high resolution), διάστασης Α3 εκτυπωμένες σε καλό χαρτί, καθώς και οποιοδήποτε επιπλέον υποστηρικτικό υλικό. Κάθε γραφείο ή συμμετέχων, μπορεί να μπει στο διαγωνισμό με απεριόριστο αριθμό έργων αρκεί αυτά να πληρούν τα κριτήρια. Το κάθε έργο μπορεί να συμμετάσχει σε περισσότερες των μία κατηγοριών.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024