Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τάσεις

Η Ελλάδα στους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς των Ευρωπαίων το 2013

Τατιάνα Ρόκου - 13 October 2014, 11:45

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2013, οι Ευρωπαίοι έκαναν περίπου 127 εκατ. ταξίδια διακοπών στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι, σε σύγκριση με τις καλοκαιρινές διακοπές, οι χειμερινές διακοπές έχουν αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Η Ισπανία ήταν ο Νο1 προορισμός για χειμερινές διακοπές στην παραλία, ακολουθούμενη από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ταϊλάνδη και την Ελλάδα.Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πηγαίνουν διακοπές το χειμώνα και ταξιδεύουν αναζητώντας τον ήλιο, προτιμώντας διακοπές στην παραλία από τα χειμερινά σπορ. Οι παραδοσιακές χειμερινές διακοπές για σκι στις Άλπεις έχουν υποστεί απώλειες. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του World Travel Monitor από την IPK International, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι παραθεριστές εγκαταλείπουν τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, προτιμώντας προορισμούς όπου ο ήλιος λάμπει σχεδόν πάντα. Η έρευνα, η οποία ανατέθηκε από την ITB Berlin, δείχνει ότι τα τελευταία επτά χρόνια, ο αριθμός των Ευρωπαίων που πηγαίνουν διακοπές το χειμώνα έχει αυξηθεί κατά περίπου 50 τοις εκατό. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2013, οι Ευρωπαίοι πραγματοποίησαν περίπου 127 εκατ. ταξίδια διακοπών στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι σε σύγκριση με τις καλοκαιρινές διακοπές, οι χειμερινές διακοπές έχουν αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Σύμφωνα με την έρευνα οι διακοπές σε παραλίες ήσαν πολύ πιο δημοφιλείς από ό,τι τα ταξίδια σε χιονισμένους προορισμούς.

Κατά τα τελευταία επτά χρόνια, από την άποψη του μεριδίου τους στην αγορά τα χειμερινά ταξίδια των Ευρωπαίων στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί κατά 30-40%. Οι Βρετανοί και Γερμανοί πολίτες ιδίως λαχταρούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και το χειμώνα. Τα τελευταία επτά χρόνια έχουν άλλαξει τακτικά θέσεις στην κατάταξη για το έθνος που πηγαίνει περισσότερες χειμερινές διακοπές από οποιοδήποτε άλλο. Το 2013 η Γερμανία ήταν στην πρώτη θέση της λίστας, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι ταξιδιώτες καταλαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Συνολικά, υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των ταξίδιων διακοπών που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό από τους Ρώσους. Οι χειμερινές διακοπές στο εξωτερικό ήσαν πάντα πολύ σημαντικές για τους Σουηδούς. Σύμφωνα με την έρευνα το 52% προτίμησε να πάει διακοπές στο εξωτερικο τους κρύους μήνες του χειμώνα παρά το καλοκαίρι. Για το ήμισυ των ερωτηθέντων στη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κροατία οι χειμερινές διακοπές στο εξωτερικό ήταν επίσης πολύ σημαντικές.

Εστιάζοντας στον τύπο των χειμερινών διακοπών που πραγματοποίησαν οι Ευρωπαίοι στο εξωτερικό, το 2013 περίπου το 25% πήγε για διακοπές στην παραλία, ενώ το 23% πήγε διακοπές σε πόλεις και το 17% προτίμησε περιηγήσεις. Αντίθετα, οι διακοπές σε χιονισμένους προορισμούς αποτέλεσαν μόνο το 7% των χειμερινών ταξίδιών στο εξωτερικό των Ευρωπαίων. Ωστόσο, όταν πρόκειται για ταξίδια για σκι ή διακοπές στο χιόνι οι εγχώριοι προορισμοί γενικά προτιμώνται σε σχέση με εκείνους του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά το μερίδιο αγοράς οι χειμερινές διακοπές  στην παραλία έχουν αυξηθεί κατά 4%, ενώ οι διακοπές για χειμερινά σπορ έχουν μειωθεί κατά 3%. Την ίδια στιγμή, άλλα είδη διακοπών έχουν περισσότερο ή λιγότερο διατηρήσει το μερίδιο αγοράς τους.

Το 2013 οι Ευρωπαίοι ξόδεψαν κατά μέσο όρο οκτώ ημέρες για χειμερινές εξορμήσεις, με συνολικές δαπάνες ύψους περίπου 890 ευρώ. Οι διακοπές στην παραλία διήρκεσαν κατά μέσο όρο δέκα ημέρες, πολύ περισσότερο από τις διακοπές για χειμερινά σπορ οι οποίες είχαν διάρκεια επτά ημερών. Σε περίπου 1.000 ευρώ ανήλθαν οι δαπάνες για διακοπές στην παραλία παραλία, ενώ το ποσό που δαπανάται για ταξίδια με σκοπό τα χειμερινά σπορ ανέρχεται σε 700 ευρώ περίπου. Η Ισπανία ήταν ο πιο δημοφιλής χειμερινός προορισμός για διακοπές, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ιταλία. Ομαδοποιώντας τις διακοπές για χειμερινά σπορ και τις διακοπές στην παραλία σε δύο κατηγορίες, η έρευνα διαπίστωσε ότι η Αυστρία ήταν ο πιο δημοφιλής ξένος προορισμός για χειμερινά σπορ. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία και η Γερμανία απείχαν αρκετά στην κατάταξη. Η Ισπανία ήταν ο Νο1 προορισμός για χειμερινές διακοπές στην παραλία, ακολουθούμενη από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ταϊλάνδη και την Ελλάδα.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top