Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΞεκίνησε η Διεθνή Συνάντηση 2014 των Εθνικών Χειριστών του Προγράμματος 'Γαλάζιες Σημαίες'
Περιβάλλον

Ξεκίνησε η Διεθνή Συνάντηση 2014 των Εθνικών Χειριστών του Προγράμματος 'Γαλάζιες Σημαίες'

Η διεθνής συνάντηση, στο ξενοδοχείο Minoa Palace, συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.), τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης, με τη συμμετοχή περίπου 70 εκπροσώπων του Προγράμματος από όλο τον κόσμο.

“Ο Δήμος Χανίων, αναγνωρίζοντας τη σημασία του διεθνούς περιβαλλοντικού βραβείου ποιότητας της ‘Γαλάζιας Σημαίας’ στην τουριστική ανάπτυξη, έχει προχωρήσει σε μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης των παραλιών του, με απώτερο στόχο την αύξηση του αριθμού των βραβευμένων ακτών, που βρίσκονται εντός των γεωγραφικών του ορίων”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε ο δήμαρχος Χανίων, κ. Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε χθες το πρωί, στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείο Χανίων για την πραγματοποίηση στα Χανιά της Διεθνούς Συνάντησης 2014 των Εθνικών Χειριστών του Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”.

“Γεγονός είναι ότι η ‘Γαλάζια Σημαία’ κυματίζει σε 11 παραλίες του Δήμου Χανίων, φέρνοντας την περιοχή μας στην πρώτη πεντάδα σε πανελλήνια κλίμακα”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας και επεσήμανε ότι οι παραλίες, η καθαριότητα και ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι υπόθεση όλων των εμπλεκομένων φορέων: πολιτών, επιχειρηματιών και Αυτοδιοίκησης, προκειμένου ο θεσμός της “Γαλάζιας Σημαίας” να χρησιμοποιηθεί και προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου.

Ο δήμαρχος Χανίων δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει την πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Χανίων, κα Μαρία Κοκκινάκη, καθώς και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης Παραλιών του Δήμου Χανίων, κ. Γεώργιο Φραγγεδάκη, για την προσπάθεια που κατέβαλαν.  


Ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, κ. Αναστάσιος Λιάσκος.

Σημειώνεται ότι η διεθνής συνάντηση, οι εργασίες της οποίας ξεκίνσηαν σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο Minoa Palace, συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.), τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ σε αυτή συμμετέχουν περί τους 70 εκπροσώπους του Προγράμματος από όλο τον κόσμο.

“Σοβαρότατο θεσμό για την πατρίδα μας, που δίνει προσθετική αξία στο τουριστικό προϊόν και έχει καταστήσει τη χώρα μας παγκοσμίως γνωστή για την περιβαλλοντική της ευαισθησία” χαρακτήρισε από τα Χανιά το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες” ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, κ. Αναστάσιος Λιάσκος, κατά την έναρξη της διεθνούς Συνάντησης 2014 των Εθνικών Χειριστών του Προγράμματος.

Ο κ. Λιάσκος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως μεταξύ 48 χωρών αναφορικά με τον αριθμό των “Γαλάζιων Σημαιών”, γεγονός το οποίο αποδεικνύει τόσο την περιβαλλοντική μας ευαισθησία όσο και την ποιότητα των ακτών μας. Μάλιστα, ο κ. Λιάσκος παρότρυνε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, προκειμένου η χώρα μας να κατακτήσει στο μέλλον ακόμη και την πρώτη θέση στις “Γαλάζιες Σημαίες”.

“Ο Δήμος Χανίων, αναγνωρίζοντας τη σημασία του διεθνούς περιβαλλοντικού βραβείου ποιότητας της ‘Γαλάζιας Σημαίας’ στην τουριστική ανάπτυξη, έχει προχωρήσει σε μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης των παραλιών του, με απώτερο στόχο την αύξηση του αριθμού των βραβευμένων ακτών, που βρίσκονται εντός των γεωγραφικών του ορίων”, υπογράμμισε από την πλευρά του κατά την τοποθέτηση του ο κ. Βάμβουκας.  

“Ο  Δήμος μας διαθέτει ναυαγοσωστική κάλυψη στο σύνολο των παραλιών του, έχει προμηθευτεί ειδικά αμαξίδια για ΑμεΑ, τηρεί τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση των Γαλάζιων Σημαιών, καθώς επίσης διοργανώνει  περιβαλλοντικές δράσεις σε όλες τις παραλίες”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι “οι παραλίες, η καθαριότητα και ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι υπόθεση όλων των εμπλεκομένων φορέων: πολιτών, επιχειρηματιών και Αυτοδιοίκησης, προκειμένου ο θεσμός της ‘Γαλάζιας Σημαίας’ να χρησιμοποιηθεί προς όφελος και της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου”.

“Η Κρήτη και ειδικότερα τα Χανιά επιλέχθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.) και το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, λόγω της δυναμικής τους συμμετοχής στα Προγράμματα, σε όφελος της περιβαλλοντικής εικόνας του τόπου και της τοπικής οικονομίας”, τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Π.Φ., κ. Λεωνίδας Κόλλας, γνωστοποιώντας ότι στόχος είναι η διατήρηση από πλευράς της Ελλάδας της δεύτερης θέσης, που κατέχει σε παγκόσμια κλίμακα, με 408 σημαίες. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Κόλλας η ουσία βρίσκεται όχι στον αριθμό των σημαιών, αλλά στην καθαρότητα των ακτών και στην ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών.

Οι παραλίες της Κρήτης διαθέτουν 105 Γαλάζιες Σημαίες, ενώ παρουσιάζουν και δυναμική αύξησης του αριθμού αυτού κατά 50 % το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε από την πλευρά της η συντονίστρια του προγράμματος, κα Δαρεία – Νεφέλη Βουρδουμπά. Ωστόσο, σύμφωνα με την κα Βουρδουμπά το 2014 χαρακτηρίζεται δύσκολη χρονιά, καθώς σε 38 περιπτώσεις αποσύρθηκαν από ακτές οι Γαλάζιες Σημαίες.

Για τους στόχους των συναντήσεων των εθνικών χειριστών του προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”, οι οποίες επικεντρώνονται στη διατύπωση νέων κριτηρίων και νέων στρατηγικών για το πρόγραμμα, έκανε λόγο η διεθνής συντονίστρια, Sophie Bachet – Granados. Μάλιστα, όπως η ίδια διευκρίνισε, κάθε χρόνο ο τόπος διεξαγωγής των συναντήσεων διαφέρει, καθώς επιδίωξη των χειριστών είναι ο εντοπισμός των ιδιαιτεροτήτων στην εφαρμογή του προγράμματος.

Η διαχείριση των παραλιών έχει ιδιαίτερη θέση στην πορεία του τουριστικού κλάδου επεσήμανε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, τονίζοντας ότι οι φορείς Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού θα πρέπει να βελτιώσουν τα αποτελέσματα, καθώς η θετική εξέλιξη της περιβαλλοντικής εικόνας συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.  

Οι 11 παραλίες του Δήμου Χανίων (6 στη Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας, 4 στη Δ.Ε. Ακρωτηρίου και 1 στη Δ.Ε. Χανίων), οι οποίες έχουν βραβευτεί με “Γαλάζια Σημαία”, αφού κρίθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, είναι οι εξής:
1. Αγία Μαρίνα
2. Άγιοι Απόστολοι 1
3. Άγιοι Απόστολοι 2
4. Άγιος Ονούφριος
5. Καλαθάς
6. Καλαμάκι
7. Μαράθι
8. Νέα Χώρα
9. Σταλός
10. Σταυρός
11. Χρυσή Ακτή

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024