Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΕλληνική συμμετοχή στη 2η Διεθνή Συνέλευση Δημιουργίας Δικτύου Όμορφων Χωριών της Μεσογείου
Περιφέρεια

Ελληνική συμμετοχή στη 2η Διεθνή Συνέλευση Δημιουργίας Δικτύου Όμορφων Χωριών της Μεσογείου

Κεντρικό θέμα της Συνέλευσης αποτέλεσε η διερεύνηση της δυνατότητας διασύνδεσης των οικισμών της μεσογειακής λεκάνης που συμμετέχουν στις αντίστοιχες υφιστάμενες εθνικές Ενώσεις των 'Όμορφων Χωριών'.

Στη 2η Διεθνή Συνέλευση για τη δημιουργία του δικτύου των “Όμορφων Χωριών της Μεσογείου” που διοργανώθηκε στο Δήμο Cisternino της Ιταλίας (περιφέρεια Απουλίας, επαρχία Πρίντεζι) από 16 έως 18 Οκτωβρίου συμμετείχε η ελληνική αποστολή του Συνδέσμου τα “Όμορφα Χωριά της Κρήτης”. Το Σύνδεσμο εκπροσώπησαν ο κ. Γιάννης Μαστοράκης, δήμαρχος Χερσονήσου, ο κ. Γιώργος Σμυρνάκης, αντιδήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου και ο κ. Χάρης Ροδιτάκης, πρώην δήμαρχος Επισκοπής και μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας δημιουργίας του Συνδέσμου “τα Όμορφα Χωριά της Κρήτης”.

Κεντρικό θέμα της Συνέλευσης αποτέλεσε η διερεύνηση της δυνατότητας διασύνδεσης των οικισμών της μεσογειακής λεκάνης που συμμετέχουν στις αντίστοιχες υφιστάμενες εθνικές Ενώσεις των “Όμορφων Χωριών”. Συζητήθηκαν επίσης το μέλλον και η αξιοποίηση του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν ως ένα κοινό, πιστοποιημένο τουριστικό κύκλωμα ανταλλαγών, εμπειριών, αλλά και έρευνας στη βάση κοινών προβλημάτων, ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών δομών, ιστορίας, γαστρονομίας, κουλτούρας και εκδηλώσεων που συνθέτουν ένα “ατμοσφαιρικό πνεύμα” που διαπνέει τον κάθε οικισμό της υπαίθρου και τον καθιστά μοναδικό.

Παράλληλα, η μεσογειακή συνέλευση ήταν μια ευκαιρία να παρουσιαστεί η πορεία των πιο πρόσφατων Ενώσεων “Όμορφων Χωριών”: της Παλαιστίνης, της Ισπανίας και η προσπάθεια της Κρήτης. Υπογραμμίστηκε τόσο η δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, αλλά και η περικοπή των εσόδων των δήμων που έδρασαν ανασταλτικά όσον αφορά στην πορεία της. Τονίστηκε δε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκεται η αναδιοργάνωση του Συνδέσμου σε εθνικό επίπεδο, μετά από εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος από έλληνες δημάρχους.

Τη 2η Διεθνή Συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας και την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας της Απουλίας, παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι ιταλικών δήμων και φορέων. Εκτός από την Παλαιστίνη, την Ισπανία και την Ελλάδα συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι δήμων από την Κροατία, το Ισραήλ, την Τουρκία, τη Μάλτα που παρουσίασαν τις περιοχές τους και εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον να οργανώσουν αντίστοιχες Ενώσεις στις χώρες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος του Cisternino, Donato Baccaro, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης “Όμορφα Χωριά της Ιταλίας” που φιλοξένησε την εκδήλωση τόνισε ότι ένα από τα κεντρικά θέματα που θα παρουσιαστούν τον επόμενο χρόνο στην 3η Διεθνή Συνέλευση, θα αναφέρεται στην εμπλοκή ήδη από το σχολείο της νέας γενιάς όσον αφορά στην υπόθεση των όμορφων χωριών.

“Αξίζει πραγματικά τον κόπο να προσπαθήσουμε να ανασυγκροτήσουμε το Σύνδεσμο γιατί είναι κρίμα να χαθεί μια τέτοια ευκαιρία. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, αφού είναι προαπαιτούμενο να πληρούνται υψηλά κριτήρια, το ζήτημα είναι πάρα πολύ σημαντικό και με άμεσα πολλαπλά οφέλη, όπως είναι οι σύγχρονες επαφές σε θέματα τοπικής ανάπτυξης, πρωτοποριακά μοντέλα διαχείρισης του τουριστικού και του αγροτικού τομέα κ.ά.” δήλωσε ο δήμαρχος Χερσονήσου.

Ο κ. Σμυρνάκης τόνισε ότι “ο Σύνδεσμος πρέπει να διατηρηθεί με τη συνεργασία όλων παρά τις δύσκολες  συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν οι Δήμοι. Το μοντέλο διαχείρισης το οποίο είδαμε έχει ήδη, σε χρονικό διάστημα ενός μόλις χρόνου, φέρει τα πρώτα  θετικά αποτελέσματα σε πολλαπλούς τομείς στους Συνδέσμους που το έχουν εφαρμόσει, όπως αυτός της Παλαιστίνης και της Ισπανίας.

Το αναπτυξιακό μοντέλο διαχείρισης του Συνδέσμου της Ιταλίας αποτελεί πρότυπο εφαρμογής, τόσο στον τουριστικό  και ιδιαιτέρως στον πρωτογενή τομέα, τομείς στους οποίους κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας”.

Ενδεικτικό της σημασίας, αλλά και της προβολής που λαμβάνει ο θεσμός της Ένωσης “Όμορφα Χωριά” στην Ιταλία είναι η παρουσία και η κάλυψη των εργασιών της 2ης Συνέλευσης από τον ιταλικό εθνικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και από ξένα ΜΜΕ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024