Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΤο λιμάνι του Κατακόλου, κεντρικός πόλος ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Λιμένες

Το λιμάνι του Κατακόλου, κεντρικός πόλος ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Μία ολοκληρωμένη παρέμβαση με αναπτυξιακή κατεύθυνση υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσον αφορά στον λιμένα Κατακόλου, καθώς αποτελεί τον κεντρικό πόλο στόχευσης της περιοχής.


Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας ενημέρωσε αναλυτικότερα, μετά και την επιτόπια αυτοψία πριν λίγες ημέρες στο σημείο, τον πρόεδρο κ. Λεωνίδα Βαρουξή και τον αντιπρόεδρο κ. Δ. Αντωνόπουλο του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου για τις ενέργειες και τα έργα υποδομής που γίνονται στην περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Δημήτρης Αποστολόπουλος, η διευθύντρια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κα Άλκηστις Σταθοπούλου, η εκτελεστική γραμματέας της Π.Δ.Ε. κα Διονυσία Μαράτου και στελέχη της ΕΔΑ.

Ουσιαστικά, στο επίκεντρο βρέθηκε το έργο της εκτέλεσης των συμπληρωματικών έργων στο λιμένα Κατακόλου με υποέργα την επέκταση του παραλιακού κρηπιδώματος έμπροσθεν καταστημάτων και την επέκταση του προσήνεμου μώλου και κεντρικού προβλήτα με κατασκευή νησίδας παραβολής, συνολικού προϋπολογισμού 12.464.000 ευρώ.

Επιπλέον, συζητήθηκε η δημιουργία χώρων υποδοχής επισκεπτών και ανάπλασης χερσαίας ζώνη; στο λιμάνι Κατακόλου και η κατασκευή της οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο, η οποία και θα συνδέσει το λιμάνι με τη Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου. Το έργο της κατασκευής της Οδού εντάχθηκε για συγχρηματοδότηση στο Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας με συνολικό προϋπολογισμό 10.898.640 ευρώ. Πρόκειται για την κατασκευή νέας χαράξεως της οδού που συνδέει τον δρόμο Πύργου-Κατακόλου απευθείας με την Εθνική οδό Πατρών – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας και τον βορειοδυτικό άξονα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα.

Όσον αφορά στη δημιουργία χώρων υποδοχής επισκεπτών στο λιμάνι Κατακόλου, περιλαμβάνει νέα κτίρια υποδοχής, ελέγχου, αναπαλαίωση παλαιών αποθηκών, ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου και γενικότερα χερσαίων ζωνών. Πρόκειται για ένα έργο που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί κατά τη νέα προγραμματική περίοδο στα πλαίσια του Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.

“Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προβλέψει και σχεδιάζει την υλοποίηση αυτών των τόσων σημαντικών έργων στη νέα Π.Π. 2014-2020 μέσω επιχειρηματικών προγραμμάτων. Θέλουμε και έχουμε στο επίκεντρο το Κατάκολο καθώς είναι πολύ σημαντική για εμάς η κρουαζιέρα και η ανάπτυξη που έρχεται ως επακόλουθο από αυτήν στην τοπική οικονομία και για αυτό έχουμε θέσει το λιμάνι ως κεντρικό πόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας“, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης -και συμπλήρωσε: “Η Περιφέρειά μας και ειδικότερα η Ηλεία έχει σημαντικά σημεία που επισκέπτονται οι τουρίστες που καταφθάνουν μέσω του Κατακόλου στην περιοχή, όπως είναι η κοιτίδα του Ολυμπισμού, η Αρχαία Ολυμπία, αλλά και η Αρχαία Ήλιδα και για αυτό θέλουμε να προχωρήσει και άμεσα η σύνδεση με την Εθνική Οδό”.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης έθεσε το ζήτημα της αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής, με χαρακτηρισμό ως τουριστικής, που συνδέει το Κατάκολο με την Αρχαία Ολυμπία και με ενδιάμεση στάση στον Πύργο. Μάλιστα, όπως τόνισε, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επικοινωνήσει και με τον πρόεδρο του ΟΣΕ για να συζητήσει για το θέμα αυτό.

“Η σημερινή συνάντηση με τα στελέχη της Περιφέρειας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής ήταν στο πλαίσιο των προσδοκιών μας και για αυτό άλλωστε είμαστε και εμείς εδώ. Όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”, σημείωσε ο κ. Βαρουξής.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024