Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΗ ΕΕ αναθεώρησε τη λίστα με τις αεροπορικές εταιρείες που απαγορεύεται να πετούν στην Ευρώπη
Αερομεταφορές

Η ΕΕ αναθεώρησε τη λίστα με τις αεροπορικές εταιρείες που απαγορεύεται να πετούν στην Ευρώπη

Ο επικαιροποιημένος κατάλογος της αεροπορικής ασφάλειας της ΕΕ περιλαμβάνει όλες τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν πιστοποιηθεί σε 21 κράτη σε ένα σύνολο 308 αεροπορικών εταιρειών που είναι απαγορευμένες πλήρως από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Στην 'EU air safety list' προστέθηκαν όλες οι αεροπορικές εταιρείες της Λιβύης.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε τον ευρωπαϊκό κατάλογο των αεροπορικών εταιρειών που υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας ή επιχειρησιακούς περιορισμούς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU air safety list). Όλες οι αεροπορικές εταιρείες από τη Λιβύη έχουν πλέον προστεθεί στη Λίστα Ασφαλείας των αερομεταφορών της ΕΕ και υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Δεν ελήφθησαν αποφάσεις για την αφαίρεση των χωρών, των οποίων οι φορείς είναι σε Λίστα ασφάλειας των αερομεταφορών της ΕΕ.

Η Violeta Bulc, Επίτροπος της ΕΕ για τις Μεταφορές, δήλωσε: “Τα πρόσφατα γεγονότα στη Λιβύη έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση, κατά την οποία η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, όσον αφορά στην ασφάλεια του τομέα της λιβυκής αεροπορίας. Η προτεραιότητά μου είναι η ασφάλεια των επιβατών, η οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμη, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον τομέα των λιβυκών αερομεταφορών, μόλις η κατάσταση επί του εδάφους θα το επιτρέψει. Χαίρομαι επίσης που βλέπω ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε μια σειρά από χώρες, των οποίων οι φορείς είναι στη Λίστα, και ιδίως οι Φιλιππίνες, το Σουδάν, η Μοζαμβίκη και η Ζάμπια. Ας ελπίσουμε ότι η πρόοδος αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια θετική απόφαση για το μέλλον”.

Ο επικαιροποιημένος κατάλογος της αεροπορικής ασφάλειας της ΕΕ περιλαμβάνει όλες τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν πιστοποιηθεί σε 21 κράτη σε ένα σύνολο 308 αεροπορικών εταιρειών που είναι απαγορευμένες πλήρως από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο: Αφγανιστάν, Αγκόλα, Μπενίν, Δημοκρατία του Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Τζιμπουτί, Ισημερινή Γουινέα, Ερυθραία, Γκαμπόν (με την εξαίρεση τριών αεροπορικών εταιρειών που εκτελούν πτήσεις υπό περιορισμούς και όρους), Ινδονησία (με εξαίρεση 5 αεροπορικών εταιρειών), Καζακστάν (με εξαίρεση μίας εταιρείας που εκτελεί πτήσεις υπό περιορισμούς και όρους), Κιργιζία, Λιβερία, Λιβύη, Μοζαμβίκη, Νεπάλ, Φιλιππίνες (με εξαίρεση δύο αεροπορικών εταιρειών), Σιέρα Λεόνε, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σουδάν και Ζάμπια. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης δύο μεμονωμένες αεροπορικές εταιρείες: Blue Wing Airlines (Σουρινάμ) και Meridian Airways (Γκάνα).

Επιπλέον, ο κατάλογος περιλαμβάνει 10 αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες υπόκεινται σε περιορισμούς λειτουργίας στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Αυτές οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να πετούν προς την ΕΕ μόνο με συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών: Air Astana (Καζακστάν), Afrijet, Gabon Airlines και SN2AG (Γκαμπόν), Air Koryo (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας), Airlift International (Γκάνα), Air Service Comores (Νησιά Κομόρες), Iran Air (Ιράν), TAAG Angolan Airlines (Αγκόλα) και Air Madagascar (Μαδαγασκάρη).

Οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τη δυνατότητα να επιθεωρούν μόνο τα αεροσκάφη των αερογραμμών που εκτελούν πτήσεις από και προς αεροδρόμια της Ένωσης. Δεδομένου ότι οι επιθεωρήσεις αυτές δεν είναι συστηματικές, δεν είναι δυνατόν να ελέγχονται όλα τα αεροσκάφη που προσγειώνονται σε κάθε αεροδρόμιο της Ένωσης Δεν είναι συνεπώς αυτονόητο ότι κάποιος αερομεταφορέας, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στον κοινοτικό κατάλογο, συμμορφώνεται προς τα εφαρμοστέα πρότυπα ασφάλειας.

Όταν ένας αερομεταφορέας, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Κοινότητας, θεωρεί ότι συμμορφώνεται με τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές και τις απαιτήσεις που ορίζονται από τα εφαρμοστέα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, μπορεί να ζητήσει από την Επιτροπή να ξεκινήσει τη διαδικασία διαγραφής του από τον κατάλογο.

Έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια να εξακριβωθεί η ταυτότητα όλων των αερομεταφορέων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κοινότητας– συγκεκριμένα με την αναφορά του ειδικού (μοναδικού) κωδικού αναγνώρισης που δίνει ο ICAO σε κάθε αερομεταφορέα, του κράτους πιστοποίησης και του αριθμού πιστοποιητικού (ή άδειας λειτουργίας) του αερομεταφορέα. Ωστόσο, η απόλυτη εξακρίβωση δεν κατέστη δυνατή σε όλες τις περιπτώσεις, λόγω της παντελούς έλλειψης πληροφοριών σχετικά με κάποιους αερομεταφορείς που ενδεχομένως λειτουργούν στα όρια, ή τελείως εκτός, του αναγνωρισμένου καθεστώτος της διεθνούς αεροπλοΐας.

Έτσι, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ορισμένες εταιρείες να λειτουργούν καλόπιστα με την ίδια εμπορική ονομασία με κάποιον από τους αερομεταφορείς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κοινότητας.

EU air safety list

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024