Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Πολιτισμός

Μεγάλη ελληνική αρχαιολογική έκθεση στον Καναδά και επαφές του Υπ. Πολιτισμού στις ΗΠΑ

Θοδωρής Κουμέλης - 12 Δεκέμβριος 2014, 11:10

Η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ήδη έχει επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, για σειρά επαφών με έγκριτα αμερικανικά πολιτιστικά ιδρύματα, στο πλαίσιο τακτικών συνομιλιών της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, για την προετοιμασία σημαντικών ελληνικών εκθέσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα.


Η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, θα εκπροσωπήσει την ελληνική πολιτεία στα εγκαίνια της έκθεσης “Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στο Μέγα Αλέξανδρο”, στις 12 Δεκεμβρίου στο αρχαιολογικό μουσείο Pointe-a-Calliere του Μόντρεαλ.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την έκθεση η κα Μενδώνη θα είναι τιμώμενο πρόσωπο σε δείπνο που οργανώνει η Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών Φρίξου Παπαχρηστίδη του Πανεπιστημίου McGill, με σκοπό την ολοκλήρωση της αυτοχρηματοδότησής της.

Η μεγάλη αρχαιολογική έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 500 ευρήματα από 22 μουσεία της Ελλάδας και περιηγεί στην εξέλιξη 5.000 χρόνων ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού, από την προϊστορική εποχή μέχρι τους Ελληνιστικούς χρόνους.

Η κα Μενδώνη ήδη επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, για σειρά επαφών με έγκριτα αμερικανικά πολιτιστικά ιδρύματα, στο πλαίσιο τακτικών συνομιλιών της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, για την προετοιμασία σημαντικών ελληνικών εκθέσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η γενική γραμματέας συναντήθηκε με τον διευθυντή και αρμόδια στελέχη της Εθνικής Πινακοθήκης (Smithsonian National Gallery of Art), καθώς και με τον αντιπρόεδρο και στελέχη του National Geographic. Στην Ουάσινγκτον πρόκειται να φιλοξενηθούν σημαντικότατες ελληνικές εκθέσεις το επόμενο διάστημα, αποδεικνύοντας εμπράκτως την υψηλή ζήτηση και ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού για τα αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης. Επιπλέον, η κα μενδώνη είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο και τις δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού σε μέλη της ελληνικής κοινότητας που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα του ελληνικού πολιτισμού, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η Ελληνική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard στην Ουάσιγκτον.

Η επίσκεψη της γενικής γραμματέως στις ΗΠΑ συνέπεσε και με μία εξαιρετικά σημαντική είδηση. Όπως γνωστοποιήθηκε από τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές, το Πανεπιστήμιο Duke πρόκειται να παραδώσει άμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και αυτή με την σειρά της στην ελληνική, ένα βυζαντινό χειρόγραφο του 10ου αι. που έχει στην κατοχή του, και το οποίο προέρχεται από την Αγιορείτικη Μονή Διονυσίου. Τόσο το βυζαντινό τετραευαγγέλιο που επαναπατρίστηκε τον Σεπτέμβριο από το Μουσείο Ghetty, όσο και το χειρόγραφο από το Πανεπιστημίου Duke, ανήκουν στους βυζαντινούς θησαυρούς που εκλάπησαν από τη Μονή την δεκαετία του ’60, ο δε επαναπατρισμός τους αποτελεί επιστέγασμα τόσο της επιμονής και των προσπαθειών του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον όσο και της άριστης συνεργασίας τους με τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές.


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top