Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Περιβάλλον

Σχέδιο προστασίας των μνημείων από το νέφος

Τατιάνα Ρόκου - 17 Δεκέμβριος 2014, 10:43

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά σε δημιουργία δικτύου μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την προστασία των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων.


Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε υπουργική απόφαση, με την οποία εγκρίνεται κονδύλι 71.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της δράσης “Διερεύνηση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στα υλικά των αρχαίων μνημείων”.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος “Τεχνική Βοήθεια Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων” του Πράσινου Ταμείου.

Με την υπογραφή της απόφασης αυτής και τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του κεντρικού Σταθμού Μέτρησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΥΠΕΚΑ προωθεί τον σχεδιασμό για την επίτευξη ενός Δικτύου Σταθμών Μέτρησης της διάβρωσης και επικάλυψης υλικών λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στόχοι του Δικτύου είναι:

  • Η διερεύνηση της επίδρασης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε επιλεγμένα υλικά που συνθέτουν το ανθρωπογενές/ δομημένο περιβάλλον της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των υλικών των ιστορικών μνημείων.
  • Η απόκτηση μίας τεχνολογικά και μεθοδολογικά άρτιας βάσης δεδομένων αναφορικά με την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής στα υλικά στη χώρα μας, η οποία θα επιτρέψει την υιοθέτηση αποτελεσματικών αποτρεπτικών πολιτικών.
  • Η διαπίστωση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της φθοράς υλικών, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής,
  • Η χρήση των αποτελεσμάτων του Δικτύου στη θεσμοθέτηση, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ορίων για την ποιότητα του αέρα σε σχέση με τη φθορά των υλικών στις αστικές και μη αστικές περιοχές.

Ο κ. Μανιάτης δήλωσε σχετικά: “Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή αποτελούν βασικές παραμέτρους φθοράς του περιβάλλοντος. Μία από τις συνέπειές τους είναι η επιτάχυνση της φθοράς των μνημείων, η οποία καθιστά αναγκαία την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Έχοντας αποδείξει την ευαισθησία μας στα ζητήματα της ιστορικής μας παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς δεν νοείται λαός χωρίς μνήμη, αλλά και την περιβαλλοντική προστασία, με την Υπουργική Απόφαση και τη χρηματοδότηση της λειτουργίας Σταθμών Μέτρησης της διάβρωσης και επικάλυψης υλικών, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προχωρούμε στην αποτελεσματική δράση για την προστασία των ιστορικών και πολιτιστικών μας μνημείων. Ο πολιτισμός και τα ιστορικά μνημεία αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας για την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου και οφείλουμε να κάνουμε ενέργειες για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top