Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Χειμερινός τουρισμός

Εγκαίνια των νέων έργων του Χιονοδρομικού Κέντρο Παρνασσού

Τατιάνα Ρόκου - 22 Δεκέμβριος 2014, 10:29

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου από την υπουργό Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, τα εγκαίνια των νέων έργων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού το οποίο διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ και συγκεκριμένα τα έργα Α΄Φάσης, συνολικής επένδυσης 17 εκατ. ευρώ.


Η Ελλάδα στοχεύει να είναι ισχυρός και σύγχρονος τουριστικός προορισμός καθ’όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο”. Αυτό τόνισε η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στα εγκαίνια των νέων έργων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των αναβατήρων και εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι από όλους τους παραπάνω συνεργαζόμενους φορείς, βουλευτές Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, οι δήμαρχοι όλων των παραπαρνάσσιων δήμων. Παρευρέθησαν ακόμη η πρέσβης της Αυστρίας και ο εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας.

Ο νέος αναβατήρας που συνδέει για πρώτη φορά τα Κελάρια με τον Βάκχο είναι ένας από τους 4 πλέον σύγχρονους αναβατήρες τύπου “combi” παγκοσμίως και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς από τα 1.750μ στα 2.250μ υψόμετρο σε λιγότερο από δέκα λεπτά, με απόλυτη άνεση και ασφάλεια. Τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού αναβατήρων και εγκαταστάσεων, που ολοκληρώθηκαν φέτος, αποτελούν την Α΄φάση του συνολικού έργου που υλοποιεί η ΕΤΑΔ Α.Ε. μέσω ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα ΕΥΔ ΕΠΑΕ,  τους παραπαρνάσιους Δήμους (Αμφίκλειας, Αράχωβας, Δελφών) και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.Ήδη προχωρεί η Β΄φάση, που περιλαμβάνει αντίστοιχα έργα εκσυγχρονισμού στη Φτερόλακα και θα ολοκληρωθεί το 2015, ενώ έχει αδειοδοτηθεί και η εγκατάσταση αιολικού πάρκου για την εξασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας του χιονοδρομικού, στο πλαίσιο της ευρύτερης περιβαλλοντικής διαχείρισης που προωθείται. Έπεται και Γ΄φάση.

Η υπουργός Τουρισμού είπε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα πρέπει να πληρούν τέσσερεις βασικές προϋποθέσεις για να αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών. Αυτές είναι:

  • Η εύκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση και το κόστος μεταφοράς.
  • Οι ασφαλείς και οργανωμένες εγκαταστάσεις.
  • Τα ελκυστικά πακέτα και οι προσιτές τιμές διαμονής και
  • το υψηλό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Παράλληλα, επισήμανε ότι με το άρθρο 19 του Ν.4276/2014, επιλύθηκαν πολλά προβλήματα που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια.

Αναφερόμενη στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τόνισε ότι αποτελεί πόλο έλξης και τουριστικό προορισμό μεγάλης εμβέλειας. Επίσης ανέφερε ότι το υπουργείο Τουρισμού και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” και τους όμορους δήμους υλοποιούν ένα σχέδιο ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

Όπως είπε η υπουργός Τουρισμού βασικές επιδιώξεις του σχεδίου αυτού είναι: Η  ανάδειξη του ορεινού όγκου Παρνασσού. Η ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Το συγκεκριμένο σχέδιο –ανέφερε η κα  Κεφαλογιάννη – περιλαμβάνει έργα που αφορούν:

  • Στην αντικατάσταση των παλαιών αναβατήρων 35ετίας,
  • Στη Λειτουργική Ενοποίηση των Χιονοδρομικών Πεδίων Κελάρια - Φτερόλακα - Γεροντόβραχος, αλλά και γενικότερα,
  • Στην Αειφόρο Διαχείριση και Λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, με έμφαση σε θέματα διαχείρισης ενέργειας, υδάτων και αειφόρου κινητικότητας.

Τα έργα αυτά, πρόσθεσε, είναι συνολικού προϋπολογισμού 29.520.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, ύψους 6.789.600 ευρώ, χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Καταλήγοντας, η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να επενδύσει  μισό δισεκατομμύριο κάθε χρόνο, για τα επόμενα 6 χρόνια σε μεγάλες τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες, μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, κ. Δημήτρης Δημητρίου, παρουσίασε όλο το σχέδιο ανάπτυξης, την Α΄Φάση που ολοκληρώθηκε και τη Β΄Φάση που ήδη ξεκίνησε και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο 2015. Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως “το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού αποτελεί τουριστικό προορισμό υπερτοπικής εμβέλειας και επιδρά σημαντικά στην οικονομία, τη συνοχή και τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής. Το έργο που υλοποιείται στον Παρνασσό είναι από τα μεγαλύτερα έργα  τουριστικής ανάπτυξης στη Χώρα μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Κεντρικοί στόχοι είναι η ανάδειξη του ορεινού όγκου Παρνασσού, η ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, η ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή”. Επίσης τόνισε ότι “με τον νέο υπερσύγχρονο αναβατήρα, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα εύκολης και άνετης πρόσβασης σε ΑΜΕΑ στην κορυφή του χιονοδρομικού, σε υψόμετρο 2.250μ., γιατί το βουνό δεν είναι μόνο για τους χιονοδρόμους, αλλά πρέπει να μπορούμε όλοι ανεξαιρέτως να απολαμβάνουμε την ομορφιά του, τη θέα, την αναψυχή που μας προσφέρει”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Το Hotel Marketing Masterclass στην Κύπρο

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top