Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΕΕ: Οι online κρατήσεις θα αντιμετωπίζονται ως οργανωμένο πακέτο
Online booking

ΕΕ: Οι online κρατήσεις θα αντιμετωπίζονται ως οργανωμένο πακέτο

Νέα Οδηγία της ΕΕ θα μεταθέσει τον μεγαλύτερο όγκο των κρατήσεων τύπου UK Flight-Plus (που αφορά κρατήσεις πτήσεων συνδυαστικά με άλλες ταξιδιωτικές υπηρεσίες) στον ορισμό του πακέτου διακοπών. Εισάγει επίσης μια νέα κατηγορία προστατευμένων κρατήσεων, μια επικουρούμενη οργάνωση ταξιδίων (ΑΤΑ), για πωλήσεις μέσα από πολλά sites.

Σύμφωνα με νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το καθεστώς προστασίας που ισχύει στα παραδοσιακά προκαθορισμένα πακέτα διακοπών θα πρέπει να επεκταθεί και στις συνδυαστικές ξεχωριστές ταξιδιωτικές υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του διαδικτύου.

Η νέα οδηγία περιλαμβάνεται στο Πακέτο των Ταξιδιωτικών Ρυθμίσεων, που περικλείει στη νέα Οδηγία για τα Οργανωμένα Ταξίδια (Package Travel Directive), στην οποία κατέληξε επί της αρχής το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών. Το Συμβούλιο συμφώνησε σε μια “γενική προσέγγιση” της οδηγίας την περασμένη Πέμπτη.

Ο Οδηγία θα μεταθέσει τον μεγαλύτερο όγκο των κρατήσεων τύπου UK Flight-Plus (που αφορά κρατήσεις πτήσεων συνδυαστικά με άλλες ταξιδιωτικές υπηρεσίες) στον ορισμό του πακέτου διακοπών. Εισάγει επίσης μια νέα κατηγορία προστατευμένων κρατήσεων, μια επικουρούμενη οργάνωση ταξιδίων (ΑΤΑ), για πωλήσεις μέσα από πολλά sites. Για παράδειγμα εκεί όπου ο πελάτης κάνει κράτηση για μια πτήση, μπορεί να λαμβάνει προσφορά διαμονής σε σύνδεσμο που οδηγεί σε ξεχωριστό site κρατήσεων. Αυτές οι αλλαγές απαιτούν την οικονομική προστασία του πελάτη, παρότι δεν αποτελούν οργανωμένο πακέτο διακοπών.

Η European Technology and Travel Services Association (ETTSA), η οποία αντιπροσωπεύει κορυφαίους OTAs όπως η Expedia, προειδοποίησε ότι η Οδηγία μπορεί να είναι “ζημιογόνος”. Ο Christoph Klenner, γενικός γραμματέας της ETTSA δήλωσε: “(Η Οδηγία) προσπαθεί να ‘χωρέσει με το ζόρι’ κάθε είδος συμφωνίας μεταξύ των OTAs μέσα σε ένα πλαίσιο σχεδιασμένο για παραδοσιακούς Tour Οperators της δεκαετίας του ’90”.

Η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Βρετανίας (ABTA), επισημαίνει ότι οι αλλαγές θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την έναρξη της διαδικασίας υποβολής προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό της Οδηγίας.

Η Ένωση Ευρωπαίων Τουριστικών Πρακτόρων & Tour Operators (ECTAA), προειδοποιεί ότι “η Οδηγία θα πλήξει ολόκληρη την τουριστικής βιομηχανία και ειδικά τους τουριστικούς πράκτορες και TOs”. Η HOTREC εξέφρασε και αυτή την έντονη ανησυχία της, χαρακτηρίζοντας την Οδηγία “καταστροφική”.

Η ABTA, η οποία έχει πιέσει μέσω του lobby της για να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο της Οδηγίας οι “click-through” πωλήσεις, υποστήριξε: “Οι τροποποιήσεις του Συμβουλίου αποτυγχάνουν να συλλάβουν επαρκώς τις συνδεδεμένες online πωλήσεις”.

Η HOTREC δήλωσε ακόμη ότι “το κείμενο της Οδηγίας είναι απλά ανέφικτο. Έμμεσα και ακούσια απαγορεύει πολλές προωθητικές προσφορές για πρώιμες και όψιμες αυτόνομες κρατήσεις ξενοδοχείων… και θα μετατρέψει σε ‘πακέτα’ πολλές ξενοδοχειακές υπηρεσίες, που επί του παρόντος δε θεωρούνται ως τέτοια”.

Τέλος, η ECTAA σημείωσε: “Οι διοργανωτές οργανωμένα ταξίδια και οι πράκτορες θα πρέπει να βαρύνονται με κανόνες που δεν έχουν αξιολογηθεί σωστά και δεν ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις που παρέχουν ταξιδιωτικές υπηρεσίες”.

Παρόλ’ αυτά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιμένει ότι “η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών TOs και τουριστικών πρακτόρων (…) πρόκειται να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την τροποποίηση”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024