Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΑλλάζει ο χάρτης της κρουαζιέρας το 2014 στην Ελλάδα
Κρουαζιέρα

Αλλάζει ο χάρτης της κρουαζιέρας το 2014 στην Ελλάδα

Αλλαγές στα λιμάνια που πιάνουν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια έφερε το 2014 με δυσαρεστημένη τη Ρόδο, αλλά γεμάτο ελπίδες το Ηράκλειο της Κρήτης.

Με λιγότερες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων βρίσκει το 2014 τη Ρόδο αφού ο αριθμός τους έφτασε μόνο τα 314 κρουαζιερόπλοια. Η συρρίκνωση του θαλάσσιου τουρισμού είναι πια δεδομένο για το νησί αφού τα 314 κρουαζιερόπλοια που επισκέφθηκαν τη Ρόδο μετέφεραν ακόμα λιγότερους επιβάτες από ότι συνήθως.
 
Η κρουαζιέρα γνώρισε φέτος μεγάλη καθίζηση για το νησί, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι το έτος 2014 ήταν το χειρότερο της εξαετίας. Ενδεικτικό της συρρίκνωσης αυτής είναι ότι τα τελευταία χρόνια δηλ. από το 2009 μέχρι και σήμερα ο θαλάσσιος τουρισμός κατέγραψε μείωση στη Ρόδο που έφτασε το 50% τόσο στον αριθμό των κρουαζιεροπλοίων όσο και στον αριθμό των τουριστών που αυτά μετέφεραν, αναφέρουν τοπικά δημοσιεύματα. Το 2009, είχαν καταπλεύσει στη Ρόδο 634 κρουαζιερόπλοια ενω φέτος πέντε χρόνια μετά ο αριθμός τους έφτασε μόλις τα 314 όπως έχουμε ήδη αναφέρει. Οι επιβάτες τους είχαν ανέλθει τότε σε 723.885 άτομα και φέτος έφτασαν μόλις τα 311.182 άτομα, δηλαδή πολύ κάτω από τους μισούς.
 
Από την άλλη πλευρά, το λιμάνι του Ηρακλείου με τις προσεγγίσεις των κρουαζιεροπλοίων ακόμα και μέσα στις μέρες των χειμερινών εορτών φαίνεται ότι συμβάλει δυναμικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της Κρήτης. 
 
Λίγα 24ωρα πριν εκπνεύσει το 2014 οι επισκέπτες κρουαζιέρας στην πόλη του Ηρακλείου υπολογίζονται σε 265.000 ενώ δεν υπάρχει κενό από την μια χρονιά στην άλλη αφού η τελευταία προγραμματισμένη άφιξη πλοίου του 2014 είναι στις 31 Δεκεμβρίου και η πρώτη του 2015 στις 7 Ιανουαρίου.
 
Προκειμένου μάλιστα να αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών που χρησιμοποιούν το Ηράκλειο ως λιμάνι αφετηρίας-κατάληξης δρομολογίων κρουαζιέρας (homeport), ο Οργανισμός Λιμένος της πόλης αναπτύσσει στρατηγική συνεργασία με το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας γα τη δημιουργία του πρώτου επιβατηγού σταθμού, μέσα σε αεροδρόμιο για τουρίστες κρουαζιέρας, αναφέρουν τοπικά δημοσιεύματα.
 
Ο ρόλος του τουρισμού για την περιοχή είναι πολύ σπουδαίος ενώ γίνονται ιδιαίτερες προσπάθειες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών, δίνοντας έτσι ένα πνεύμα αισιοδοξίας. Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου προχώρησε στην συνολική αισθητική ανάδειξη της περιοχής.
 
Ομως για τη Ρόδο τα πράγματα φαίνεται να είναι τελείως διαφορετικά. Η μείωση του θαλάσσιου τουρισμού έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού. Και ενώ δεν προβλέπεται να πιάσει κανένα κρουαζιερόπλοιο τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, οι τουριστικοί επιχειρηματίες του νησιού ευελπισθούν ότι η κατάσταση τους επόμενους μήνες θα καλυτερεύσει.

Τέλος, στο τουρισμό της γύρω από την Καλαμάτα περιοχής δείχνει να συνεισφέρει η κρουαζιέρα. Με αυτά τα κρουαζιερόπλοια χιλιάδες τουρίστες από διάφορα μέρη της Ευρώπης έχουν την ευκαιρία είτε να περιηγηθούν στην πόλη, είτε να ταξιδέψουν σε γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαία Μεσσήνη, Μυστράς) τονώνοντας έτσι την τουριστική κίνηση. Μέσα στο 2015, 3 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν 24 φορές στο λιμάνι της Καλαμάτας  μεταφέροντας χιλιάδες τουρίστες και δίνοντας έναν αισιόδοξο τόνο στους τουριστικούς επαγγελματίες της περιοχής.

 

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024