Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ Ελλάδα πρώτευσε ως διεθνής προορισμός το 2014
Τάσεις

Η Ελλάδα πρώτευσε ως διεθνής προορισμός το 2014

Οι προορισμοί με τις κορυφαίες επιδόσεις για το 2014 ήταν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε η Valeria Croce, επικεφαλής Έρευνας στην στην European Travel Commission. Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο απολαμβάνουν επίσης διψήφια αύξηση στις αφίξεις από τη ρωσική αγορά.

Ο τουρισμός προς ευρωπαϊκούς προορισμούς ήταν και πάλι ισχυρός και ανθεκτικός και το 2014, με αύξηση του αριθμού των τουριστών διεθνείς, παρά τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών (επισκέπτες με διανυκτέρευση) σε ευρωπαϊκούς προορισμούς αυξήθηκαν κατά 4,2% σε 413 εκατομμύρια κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Για το σύνολο του 2014 ο UNWTO προβλέπει αύξηση 3-4% για την Ευρώπη. “Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ πάνω από την τάση μακροπρόθεσμης ανάπτυξης”, σχολίασε ο John Kester, διευθυντής του Προγράμματος Τοπυριστικών Τάσεων του UNWTO.

Η νότια και βόρεια Ευρώπη ήταν οι δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες υποπεριοχές, η κάθε μία με αύξηση 7% στις διεθνείς αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014. Η δυτική Ευρώπη είχε βραδύτερη ανάπτυξη, με αύξηση 3% σε σχέση με τους πρώτους οκτώ μήνες του 2014, ενώ οι αφίξεις στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη μειώθηκαν κατά 1%, λόγω της επιβράδυνσης του ρωσικού εξερχόμενου τουρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του UNWTO.

Οι προορισμοί με τις κορυφαίες επιδόσεις για το 2014 ήταν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε η Valeria Croce, επικεφαλής Έρευνας στην στην European Travel Commission. Επιπλέον, “υπήρξε μια επιστροφή στις σύντομες αποδράσεις στην Ευρώπη, ενώ η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία αποδεικνύονται δημοφιλείς για διαμονές μεγαλύτερης διάρκειας”, επισήμανε.

Οι υπερπόντιοι τουρίστες συνέχισαν να έρχονται στην Ευρώπη σε ικανοποιητικούς αριθμούς. “Η αγορά εξερχόμενου τουρισμού των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι πολύ σταθερή και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, όπως είναι ο Καναδάς”, σχολίασε η Croce.

Επιπλέον, η Ευρώπη “βλέπει” διψήφια αύξηση στον αριθμό των Κινέζων τουριστών, καθώς και από μικρότερες αγορές, όπως η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η ανάπτυξη από την ιαπωνική και τη βραζιλιάνικη αγορά έχει αποδυναμωθεί.

Για το 2015 τα ταξίδια στο εξωτερικό αναμένεται να αυξηθούν περίπου 3%, σύμφωνα με το World Travel Monitor.

Οι προοπτικές της ρωσικής αγοράς
Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο απολαμβάνουν επίσης διψήφια αύξηση στις αφίξεις από τη Ρωσία, ενώ τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ και την Ταϊλάνδη αυξήθηκαν το ίδιο σημαντικά. Αντίθετα, λιγότεροι Ρώσοι ταξίδεψαν στην Ισπανία και τη Γερμανία (ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός για τους Ρώσους) το 2014.

Οι Ρώσοι επίσης ξοδεύουν περισσότερο στα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Η μέση διάρκεια παραμονής για ένα ταξίδι στο εξωτερικό αυξήθηκε σε 12 διανυκτερεύσεις το 2013 από 11 το 2007, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 35% ανά διανυκτέρευση κατά μέσο όρο. Ακόμη, οι Ρώσοι κλείνουν τις διακοπές πολύ περισσότερο εκ των προτέρων από ό,τι στο παρελθόν. Όπως και σε πολλές χώρες, οι κρατήσεις μέσω διαδικτύου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια και τώρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των κρατήσεων, ενώ οι κρατήσεις μέσω ταξιδιωτικών γραφείων παρέμειναν σταθερές, στο 40% περίπου της αγοράς.

Αν και σε δύσκολο πλαίσιο, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία και των διεθνών κυρώσεων, οι προοπτικές για τη ρωσική εξερχόμενη τουριστική αγορά διαβλέπεται με χαμηλή αλλά σταθερή ανάπτυξη για το 2015. Ένας Ρώσος στους τρεις αναφέρει ότι η ουκρανική κρίση και οι συνέπειές της θα έχουν αντίκτυπο στην ταξιδιωτική συμπεριφορά του το 2015, σύμφωνα με το World Travel Monitor. Η κύρια επίπτωση είναι πιθανό ότι θα είναι οι Ρώσοι να κάνουν κράτηση για λιγότερο ακριβά ταξίδια ή να προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν χρήματα για τα ταξίδια τους φέρους (18%), τα ταξίδια μέσα στην ίδια τους τη χώρα αντί για το εξωτερικό (10%) ή να μην ταξιδέψουν καθόλου (5%).

Ωστόσο, η συνολική διάθεση παραμένει θετική, με το 67% των Ρώσων να σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το ίδιο ή περισσότερο από ό,τι το 2014, ενώ το 23% θα μπορούσε να ταξιδέψει λιγότερο και μόνο το 10% δε θα ταξιδέψει στο εξωτερικό. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, προβλέπεται ότι ο ρωσικός εξερχόμενος τουρισμός θα αυξηθεί κατά 4% το 2015 – μια χρονιά ισχυρής αύξησης παρά την κρίση στην Ουκρανία και εκφράζοντας τη Ρωσία ως μια σχετικά σταθερή και ώριμη ευρωπαϊκή αγορά εξερχόμενου τουρισμού.

ITB 2015 WTTR Report

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024