Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΗ διαχείριση του τουρισμού μετά την κρίση – Μια μεσογειακή προοπτική
Σεμινάρια

Η διαχείριση του τουρισμού μετά την κρίση – Μια μεσογειακή προοπτική

'Η διαχείριση του τουρισμού μετά την κρίση – Μια μεσογειακή προοπτική' είναι ο τίτλος του προγράμματος για στελέχη επιεχειρήσεων στο χώρο τυου τουρισμού, που πραγματοποiείται από 21 έως 24 Mαΐου 2015, στη Ροδο.

Η περίοδος μετά το 2008 υπήρξε μια περίοδος κρίσης για πολλές χώρες του κόσμου, και η περιοχή της Μεσογείου δεν αποτελεί εξαίρεση. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, με την μακρόχρονη ανάμειξή τους στο διεθνή τουρισμό, οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο αντιμετώπισαν πολλά παρόμοια θέματα σε σχέση, για παράδειγμα, με τη ζήτηση της αγοράς, τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και την διασφάλιση των επενδύσεων, την ανάπτυξη του προϊόντος και της απασχόλησης. Τώρα που η παγκόσμια οικονομία δείχνει να ανακάμπτει από την οικονομική κρίση, οι ίδιες χώρες εκτιμούν τους πόρους και τις δυνατότητές τους για το μέλλον τους στον τομέα του τουρισμού και αναζητούν τρόπους για την διασφάλιση ή την αποκατάσταση της θέσης τους ως ηγετικοί παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί. Το παρόν Πρόγραμμα για στελέχη επιχειρήσεων στο χώρο του τουρισμού συγκεντρώνει ως ομιλητές μερικούς από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς επιστήμονες στον τομέα του τουρισμού προκειμένου να συνεργαστούν με στελέχη του τουρισμού από ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Οι στόχοι του Προγράμματος Η διαχείριση του τουρισμού μετά την κρίση – Μια μεσογειακή προοπτική, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι:

  • να διερευνήσει τα βασικά ζητήματα για τον τουρισμό στην περιοχή
  • να μοιραστεί τις εμπειρίες και τις εξελίξεις από την περιοχή και από άλλα μέρη του κόσμου
  • να προσδιορίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τουρισμό της Μεσογείου.

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για όσους ασχολούνται με τον τουρισμό σε ανώτερο επίπεδο, στον ιδιωτικό, δημόσιο ή τον εθελοντικό τομέα και από την περιοχή της Μεσογείου. Είναι κατάλληλο για άτομα με στρατηγικές ευθύνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των οργανισμών τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις. Οι συμμετέχοντες θα προέρχονται από τον τομέα της φιλοξενίας, των αξιοθέατων, τον τομέα των μεταφορών και από οργανισμούς που σχετίζονται με το εμπόριο στον τουριστικό τομέα, από τους φορείς διαχείρισης και marketing τουριστικών προορισμών, από κρατικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τον τουρισμό. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα προέρχονται από τον χώρο των ερευνητών, των αναλυτών των αγορών και των επενδυτών.

Τέσσερις μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες διαμορφώνουν τα θεμελιώδη στοιχεία του πλαισίου για τη μελλοντική ανάπτυξη του τουρισμού, δομούν το πρόγραμμα:

  • Αγορές και Marketing: θα διερευνηθεί το τι συμβαίνει στις αγορές σχετικά με τον τουρισμό, με παραδείγματα από διάφορα μέρη του κόσμου, και πώς οι νέες τεχνολογίες μεταβάλλουν το περιβάλλον του marketing.
  • Ανθρώπινοι Πόροι: θα εξεταστεί το μεταβαλλόμενο πλαίσιο της απασχόλησης και της εκπαίδευσης στον τουρισμό καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες.
  • Ανάπτυξη Προορισμού: θα αναλυθεί η φύση και οι απαιτούμενες αλλαγές στην ανάπτυξη των προορισμών για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών των κύριων ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders).
  • Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας: θα συζητηθεί το τι συνιστά έναν ανταγωνιστικό προορισμό και πώς η ανταγωνιστικότητα επιτυγχάνεται και διατηρείται.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τα μέλη της Διεθνούς Ακαδημίας για τη Μελέτη του Τουρισμού (IAST) στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου της που θα λάβει χώρα το 2015 στη Ρόδο.

  • David Airey: Καθηγητής Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο του Surrey, UK. Ασχολείται με τις τουριστικές σπουδές για περισσότερα από 40 χρόνια.
  • Tom Baum: Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Business School του Πανεπιστημίου του Strathclyde.
  • Δημήτριος Μπούχαλης: Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου eTourism και αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας στον Τουρισμό και την Φιλοξενία, στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth στην Αγγλία.
  • Geoffrey Crouch: Καθηγητής Τουριστικής Πολιτικής και Marketing στο La Trobe Business School, του Πανεπιστημίου La Trobe, Μελβούρνη, Αυστραλία.
  • Γεώργιος Δρακόπουλος: Εμπειρογνώμων τουρισμού, σήμερα είναι ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών και σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
  • Larry Dwyer: Καθηγητής Οικονομικών Τουρισμού και Ταξιδίων στο Australian School of Business, Πανεπιστήμιο New South Wales, Αυστραλία.
  • Alison Gill: Kαθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, Βανκούβερ, Καναδά στο Τμήμα Γεωγραφίας και στη Σχολή Πόρων και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.
  • Χαράλαμπος Λουκαράς: Οικονομολόγος και κάτοχος M.Sc. στο Τουριστικό Marketing και Management.
  • Alastair Morrison: Kαθηγητής που ειδικεύεται στον τομέα του σχεδιασμού του τουρισμού και της φιλοξενίας, την ανάπτυξη, και το marketing στο School of Hospitality and Tourism Management του Πανεπιστημίου Purdue, USA.
  • Ανδρέας Παπαθεοδώρου: ναπληρωτής Καθηγητής στη Βιομηχανική και Χωρική Οικονομική με έμφαση στον τουρισμό και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΕΤΕΜ) στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Αιγαίου.
  • Pauline J. Sheldon: Ομότιμη καθηγήτρια στο School of Travel Industry Management στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, USA και συν-ιδρυτής της Πρωτοβουλίας για το μέλλον της Τουριστικής Εκπαίδευσης (TEFI).
  • Μαριάννα Σιγάλα: Αναπληρώτρια καθηγήτρια Διαχείρισης Υπηρεσιών στον Τουρισμό στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Αιγαίου.
  • Θεόδωρος Σταυρινούδης: Επίκουρος Καθηγητής στη Διοίκηση Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
  • Πάρις Τσάρτας: Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024