Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Έρευνα

Πολιτισμός, διασκέδαση και φιλικοί κάτοικοι τα δυνατά σημεία της Αθήνας ως προορισμού

Βίκυ Καραντζαβέλου - 03 Απρίλιος 2015, 11:55

Χαμηλή προκύπτει η βαθμολογία αξιολόγησης των υποδομών της Αθήνας, η δημόσια καθαριότητα, η εικόνα σε πλατείες και πεζοδρόμια και επισημαίνονται η ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση -που ωστόσο παρουσιάζουν βελτίωση μέσα στη δεκαετία, σύμφωνα με την έρευνα ικανοποίησης των επισκεπτών της Αθήνας, που παρουσιάστηκε από την ΕΞΑΑΑ και την GBR Consulting.


Το 2014 η Αθήνα ενίσχυσε τη δυναμική της και αποτέλεσε ελκυστικό προορισμό για city break, με αποτέλεσμα τα επίπεδα πληρότητας στα αθηναϊκά ξενοδοχεία να αυξηθούν κατά 21% το 2014 σε σχέση με το 2013 και φτάνοντας τα επίπεδα του 2008. Παρόλο όμως που η πληρότητα αποκαταστάθηκε, δεν συνέβη το ίδιο και με τις τιμές των δωματίων καθώς η αύξηση ήταν μόλις 5,6% και εξακολουθεί να είναι κατά 17% χαμηλότερη από τα επίπεδα ARR του 2008. Η δυναμική της Αθήνας φαίνεται να διατηρείται και το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, καθώς παρατηρείται αύξηση πληρότητας (Occ) της τάξης του 14,5% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2014, με την τιμή δωματίου (ARR) να κινείται οριακά αυξημένη 2,4% και το RevPAR στο 17,2%.


 
Τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης που επεξεργάστηκαν η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και η GBR Consulting και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της 45ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης χθες, Πέμπτη 2 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Athens Hilton, ταυτόχρονα με την “Έρευνα ικανοποίησης των επισκεπτών της Αθήνας”, η οποία συμπλήρωσε 10 χρόνια συνεχούς και συνεπούς διεξαγωγής της. Τα στοιχεία που προκύπτουν αποτελούν “μια μοναδική βάση δεδομένων πάνω στην οποία οφείλουμε να κτίσουμε αλλά και να πολεμήσουμε  αδυναμίες και χρόνια προβλήματα” επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός. Όπως είπε χαρακτηριστικά “ακούμε συχνά πως δεν πρέπει να λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο θα πρέπει όμως να μη λογαριάζουμε χωρίς τον επισκέπτη...”.


Ο κ. Stephan Merkenhof, Managing Consultant της GBR Consulting.


Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έρευνας η συνολική βαθμολογία αξιολόγησης της Αθήνας είναι 7,8 με την ξενοδοχειακή υποδομή της πρωτεύουσας να βαθμολογείται σταθερά με 8,4 τα τελευταία τρία χρόνια. Ταυτόχρονα, η σχέση τιμής / ποιότητας για τα ξενοδοχεία βελτιώθηκε σημαντικά μετά από την απότομη μείωση τη διετία 2007-2008. Τα δυνατά σημεία της Αθήνας παραμένουν ο πολιτισμός, η διασκέδαση και η συμπεριφορά των κατοίκων. Ο κ. Stephan Merkenhof, Managing Consultant της GBR Consulting παρουσίασε αναλυτικά την έρευνα του 2014, τα συμπεράσματα της δεκαετίας σε καθοριστικά ερωτήματα καθώς και τα οικονομικά αποτελέσματα των ξενοδοχείων της Αττικής, από το 2005 στο 2014. Χαμηλή προκύπτει η βαθμολογία αξιολόγησης των υποδομών της πόλης, η δημόσια καθαριότητα, η εικόνα σε πλατείες και πεζοδρόμια και επισημαίνονται η ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση -που ωστόσο παρουσιάζουν βελτίωση μέσα στη δεκαετία. Κατά την περίοδο 2012 – 2014 σημειώθηκαν επίσης:  Σημαντική μείωση του ποσοστού όσων ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, αύξηση των επισκεπτών αναψυχής και σταθερότητα στο ποσοστό εκείνων που ταξιδεύουν για να συναντήσουν φίλους/συγγενείς. Όσον αφορά στο αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών στην πόλη, η διετία 2010-2011 εμφανίζει σημαντική μείωση ενώ τα επόμενα χρόνια το ποσοστό αυτό βελτιώνεται. Εντυπωσιακό ωστόσο είναι το ποσοστό των τουριστών που θα σύστηνε την Αθήνα σε φίλους και συγγενείς και φτάνει το 96%, ενώ το 42% δήλωσε ότι η εμπειρία του ήταν καλύτερη από αυτή που περίμενε.

“Ο τουρισμός έχει το χαρακτηριστικό της ‘κυκλικότητας’” επεσήμανε ο κ. Βασιλικός “και ο τουρισμός της Αθήνας πρέπει να αντιμετωπίσει τις παθογένειες και να θωρακιστεί απέναντι σε οποιαδήποτε κρίση προκύψει στο μέλλον. Η πρώτη και βασικότερη κίνηση είναι απλή: Η συνεργασία μεταξύ των φορέων και η χάραξη  μακροχρόνιας και σταθερής στρατηγικής, χωρίς πολιτική χροιά, πάνω και πέρα από αλλαγές κυβερνήσεων και διοικήσεων”.


O κ. Αλέξανδρος Βασιλικός πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ.


Η ΕΞΑΑΑ τα τελευταία χρόνια ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναστροφή της καταστροφικής πορείας των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας δημιουργώντας ένα ευρύ “Δίκτυο Συνεργειών & Συνεργατών” με στόχο την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και την προβολή της θετικής εικόνας του προορισμού στο εξωτερικό. Στις δράσεις (fam & press trips) από το 2012 έως σήμερα συμμετείχαν 72 ξενοδοχεία – μέλη της ΕΞΑΑΑ και περισσότερες από 100 ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς με πρωτεργάτη και σύμμαχο στο εγχείρημα την Aegean. Προσκλήθηκαν και φιλοξενήθηκαν 300 ξένοι δημοσιογράφοι και 1500 τουριστικοί πράκτορες από 24 χώρες στην Αθήνα που απέδωσαν αποτελέσματα ορατά και μετρήσιμα, με δεκάδες θετικά δημοσιεύματα, πολυσέλιδα αφιερώματα με  αντίστοιχα εξώφυλλα σε όλο τον κόσμο και τουλάχιστον 47video προβολής της θετικής εικόνας του προορισμού, του πολύπλευρου χαρακτήρα του και των θεματικών τουριστικών προϊόντων. =

“Το κόστος των φιλοξενιών, των αερομεταφορών, γευμάτων, δείπνων, ξεναγήσεων, μετακινήσεων, δώρων και διαγωνισμών αγγίζει το 1.000.000 ευρώ”, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΞΑΑ. “Καθόλου άσχημα για ένα εγχείρημα, το οποίο έγινε με μηδενικό budget. Δε θεωρούμε ότι εμείς αλλάξαμε τον κόσμο, αλλά σας λέω σήμερα με βεβαιότητα πως η άτυπη, αλλά ουσιαστική αυτή συσπείρωση και συνέργια αποτελεί αναμφίβολα μια από τις ουσιαστικότερες προσπάθειες που έχουν γίνει ποτέ για τον προορισμό μας”.

Ο κ. Βασιλικός επεσήμανε πως παρά την αναστροφή του κλίματος, την αύξηση των πληροτήτων του 2014 και τα θετικά μηνύματα για το 2015, θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι τα πράγματα είναι “ρόδινα” για την Αθηναϊκή ξενοδοχεία, καθώς θα χρειαστούν αρκετές καλές χρονιές για να αποκατασταθούν οι συσσωρευμένες απώλειες των περασμένων ετών, και εξήγησε ότι η Αθήνα–Αττική μπορεί να ανακάμψει ουσιαστικά μόνο υπό προϋποθέσεις: Ξεκάθαρο και σταθερό φορολογικό τοπίο, ρευστότητα, αντιμετώπιση παράνομης ενοικίασης διαμερισμάτων / παραξενοδοχία, ειδική υποδομή, νέες επενδύσεις με όραμα για τον προορισμό και μεγάλα events στην Αθήνα, στον αντίποδα όσων δημιουργεί και προσελκύει ο ανταγωνισμός (οι λοιποί διεθνείς προορισμοί).

Στην 45η Γενική Συνέλευση της ΕΞΑΑΑ μίλησαν ακόμη η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, ο τομεάρχης Τουρισμού Ν. Δ. κ. Μάνος Κόνσολας, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κα Ερμίνα Κυπριανίδου και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top