Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΣοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις ΑΣΤΕ επισημαίνουν οι καθηγητές τους
Τουριστική εκπαίδευση

Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις ΑΣΤΕ επισημαίνουν οι καθηγητές τους

Υπάρχει ανάγκη στελέχωσης του συνόλου των βαθμίδων καθηγητών και στις δυο Σχολές, καθώς και ανάγκη επανασχεδιασμού των Σχολών στα πλαίσια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ένταξή τους στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.

Ο Σύλλογος Καθηγητών ΑΣΤΕ ΑΝ&Ρ συμπαραστέκεται στην ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΣΤΕΚ Αγ. Νικολάου (πρώην ΑΣΤΕΑΝ) και αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Σύλογος χαιρετίζει την πράξη του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΣΤΕΚ και πιστεύει στην εξέλιξη της, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση και ανωτατοποίηση των ΑΣΤΕ, την ουσιαστική και παραγωγική για την ελληνική κοινωνία, τριτοβάθμια τουριστική εκπαίδευση σε διεθνή εκπαιδευτικά πρότυπα.

Με επιστολή του, ο Σύλλογος Καθηγητών (στις 11 Φεβρουαρίου 2015) κάλεσε σε συνάντηση εργασίας τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, με σκοπό να τους ενημερώσουμε για την τρέχουσα κατάσταση στις ΑΣΤΕ και να θέσουμε υπ’όψη τους τα σοβαρά προβλήματα, τα οποία απασχολούν το σύνολο του διδακτικού προσωπικού των Σχολών.

Αναλυτικότερα, ο Σύλλογος θα ήθελε να ενημερώσει σχετικά με:

  1. Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Σχολές και να συζητηθούν πιθανές αλλαγές-διαφοροποιήσεις σε αυτό, προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της διοικητικής πρακτικής των Σχολών.
  2. Την ανάγκη στελέχωσης του συνόλου των βαθμίδων καθηγητών και στις δυο Σχολές.
  3. Την ανάγκη επανασχεδιασμού των Σχολών στα πλαίσια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ένταξή τους στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.

Η ενημέρωση αυτή δε διαγράφει τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν στις ΑΣΤΕ όπως π.χ.:

  1. Την έλλειψη για δεύτερη συνεχή χρονιά εκπαιδευτικών βιβλίων.
  2. Την αδυναμία συμμετοχής των αποφοίτων σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.
  3. Την απενεργοποίηση λειτουργίας της πλειοψηφίας των εργαστηρίων του προγράμματος σπουδών της ΑΣΤΕΡ.
  4. Το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών.
  5. Την απουσία δελτίου φοιτητικού εισιτηρίου.
  6. Τις ελλείψεις σε βασικές κτιριακές λειτουργίες(επισκευές, διακεκομμένη για μεγάλα χρονικά διαστήματα καθαριότητα, προβληματική θέρμανση κλπ.)
  7. Τη διαφοροποίηση των αμοιβών του Ε.Π. από τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
  8. Τον αποκλεισμό του ΕΠ από τη συμμετοχή στη διαμόρφωση νέου προγράμματος σπουδών.
  9. Την έλλειψη Επιστημονικού Συμβουλίου.

“Ο Σύλλογος μας έχει τοποθετηθεί και έχει προτείνει λύσεις για όλα τα θέματα που αναφέραμε, με τελευταίες επιστολές την καταγγελία μας στις 03/12/2014 και τη διαμαρτυρία μας στις 27/02/2014, η οποία κατατέθηκε για Δημόσια Διαβούλευση του Νομοσχεδίου για την Τουριστική Εκπαίδευση. Παρόλα αυτά οι προτάσεις μας αγνοούνται, για λόγους που σίγουρα δεν εξυπηρετούν την ωφέλεια των Σχολών.

Τα θέματα που θίγουμε αποτελούν ένα μέρος των προβλημάτων που υπάρχουν στις ΑΣΤΕ”, λέει ο Σύλλογος Καθηγητών.

“Απουσίαζε κατά το παρελθόν η βούληση για να ξεφύγουμε από μια κατάσταση η οποία επιδεινώνεται κάθε χρόνο από την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, και την πρόφαση των υπευθύνων ότι δεν πληρούν οι ΑΣΤΕ προϋποθέσεις που έχουν τα ΤΕΙ. Παρά τις κατά καιρόν εξαγγελίες και υποσχέσεις οι αρμόδιοι κωφεύουν στις εκκλήσεις μας και όλες οι προτάσεις μας μένουν κλεισμένες σε κάποια συρτάρια.   

Παρά τις υπάρχουσες αντιξοότητες, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ και ελπίζουμε πως θα βρίσκουμε πάντα υποστηριχτές στο έργο μας, που βρίσκεται εξάλλου σε απόλυτη εναρμόνιση με την ανάγκη της χώρας μας για υψηλού επιπέδου και σύγχρονα προγράμματα σπουδών στην τουριστική εκπαίδευση”.

 

Επιστολή Συλλόγου Σπουδαστών ΑΣΤΕΚ

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024