Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΠροβληματική η ανάθεση διαχείρισης του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας
Κύπρος

Προβληματική η ανάθεση διαχείρισης του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ της Διαχειριστικής Επιτροπής της Κυβέρνησης και της Κοινοπραξίας Ζήνων κινούνται πάντοτε στο πλαίσιο των απαιτήσεων του αρχικού εγγράφου προσφοράς και της πρότασης που υποβλήθηκε από την Κοινοπραξία το 2007.

Με κόκκινες γραμμές από τον Γενικό Ελεγκτή φαίνεται να ξεκινά η αναμενόμενη ανάθεση της διαχείρισης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας στην κοινοπραξία Ζήνων, τον Ιούνιο του 2015. Οι δύο κόκκινες γραμμές αφορούν τα έσοδα από εργασίες που προέρχονται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο και η δεύτερη αφορά την ευθύνη του κράτους σε περίπτωση κακοτεχνιών που είναι δυνατόν να προκύψουν στα κρηπιδώματα και στους λιμενοβραχίονες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυπριακής εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος”.

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας της Κύπρου, κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε πως, όσον αφορά στα έσοδα από το φυσικό αέριο, θέση της υπηρεσίας του είναι, πως από τη στιγμή που όταν η κοινοπραξία υπέβαλε την προσφορά της το 2007 δεν προβλέπονταν έσοδα από αυτό τον τομέα, τότε τα έσοδα αυτά ανήκουν στην Κυβέρνηση. “Θέση μας είναι ότι τα έσοδα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν στο κράτος και μετά το 2016, οπόταν λήγουν οι υφιστάμενες συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ κράτους και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα”, διευκρίνησε ο κ. Μιχαηλίδης.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε, ότι η δεύτερη θέση στην οποία υπάρχει ξεκάθαρη θέση είναι η μη ανάληψη από το κράτος μέρους του κινδύνου σε περίπτωση κατά την οποίαν διαπιστωθούν κακοτεχνίες στα υφιστάμενα κρηπιδώματα ή στους λιμενοβραχίονες που κατασκευάστηκαν σε άλλες εποχές. Θέμα για τους πιθανούς κινδύνους ήγειρε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία. “Διαφωνούμε πλήρως“, ξεκαθάρισε ο Ελεγκτής.

Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων εξέθεσε πριν λίγες μέρες ανακοίνωση για το δημοσιεύμα αναφέροντας ότι σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” σχετικά με το έργο της ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:

1. Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ της Διαχειριστικής Επιτροπής της Κυβέρνησης και της Κοινοπραξίας Ζήνων κινούνται πάντοτε στο πλαίσιο των απαιτήσεων του αρχικού εγγράφου προσφοράς και της πρότασης που υποβλήθηκε από την Κοινοπραξία το 2007. Οι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις έγιναν δε διαφοροποιούν το έργο, αλλά μόνο τον χρόνο στον οποίο θα υλοποιηθούν οι διάφορες αναπτύξεις. Για τον λόγο αυτό, η αξία των έργων που θα υλοποιηθούν στην Α΄ Φάση μειώνεται, κυρίως λόγω της μετάθεσης σε επόμενη φάση της κατασκευής της εξωτερικής προβλήτας (jetty), η οποία δεν περιλαμβανόταν στα αρχικά έγγραφα του διαγωνισμού, αλλά είχε προταθεί από την Κοινοπραξία στην προσφορά της.
2. Σε ό,τι αφορά στα έσοδα από τις εταιρείες υδρογονανθράκων, οι συμφωνίες ισχύουν μέχρι τη 31η Αυγούστου 2016. Η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει ότι η Κοινοπραξία δε θα λαμβάνει οποιαδήποτε έσοδα από τις Εταιρείες μέχρι τη λήξη των συμφωνιών, ενώ τα έσοδα θα λαμβάνονται από το Κράτος. Μετά τις 31/8/2016, για οποιεσδήποτε άδειες δοθούν σε εταιρείες υδρογονανθράκων, αρμόδια για χορήγηση τέτοιων αδειών θα είναι η Κυβέρνηση.
3. Όσον αφορά στη θέση του Γενικού Ελεγκτή για θέμα που ήγειρε η Κοινοπραξία για ανάληψη από το Κράτος μέρους του κινδύνου, σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθούν κακοτεχνίες σε υφιστάμενα κρηπιδώματα ή στους λιμενοβραχίονες που κατασκευάστηκαν σε άλλες εποχές, το Υπουργείο αναφέρει ότι δε θα ήθελε να σχολιάσει επιμέρους θέματα που συζητούνται στη Διαχειριστική Επιτροπή.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024