Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΠάνω από 4.300 νεκροί στο Νεπάλ – Τουρίστες και ορειβάτες μεταξύ των θυμάτων
Φυσικές καταστροφές

Πάνω από 4.300 νεκροί στο Νεπάλ – Τουρίστες και ορειβάτες μεταξύ των θυμάτων

Πλήγμα στον παγκόσμιο ορειβατικό τουρισμό αποτελεί ο καταστροφικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ, καθώς, εκτός από τις ανθρπωινες απώλιες, ολόκληρη η γεωγραφία της οροσειράς έχει πλέον αλλάξει και χρειάζεται επανασχεδιασμός των μονοπατιών και των διαδρομών και ανασυγκρότηση των υποδομών.

Η αστυνομία του Νεπάλ έδωσε στη δημοσιότητα τον μέχρι σήμερα απολογισμό του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε τη χώρα προχθές, ενώ οι αρχές πασχίζουν να προσφέρουν βοήθεια στους χιλιάδες τραυματίες και άστεγους. Ο νεκροί εξαιτίας του σεισμού είναι τουλάχιστον 4.300 και οι τραυματίες 8.000. Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο (ίσως και έως 10.000), καθώς οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δυσκολεύονται να φθάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές της φτωχής ορεινής χώρας των 28 εκατ. κατοίκων.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται 17 ορειβάτες και βοηθοί τους, οι οποίοι χτυπήθηκαν στη βάση στρατοπέδευσης του Έβερεστ από τη χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο σεισμός. Στους νεκρούς ορειβάτες συγκαταλέγεται και ο Dan Fredinburg, υψηλόβαθμο στέλεχος της Google που μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους είχαν ξεκινήσει για να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Οι τραυματίες πλησιάζουν τους 5.000, μεταξύ των οποίων οι 61 στο Έβερεστ. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 ορειβάτες βρίσκονταν τη στιγμή του σεισμού στην ευρύτερη περιχοή των Ιμαλαΐων.

Χίλια είναι τα θύματα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας Κατμαντού, μόλις 81 χλμ. από το επίκεντρο του ισχυρότερου σεισμού που έχει πλήξει το Νεπάλ τα τελευταία 80 χρόνια. Έως τώρα, καταμετρούνται 66 θύματα στην Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Από τον σεισμό κατέρρευσε και ο ιστορικός πύργος Νταραχάρα, στο Κατμαντού, ο οποίος είχε χτιστεί το 1832 για τη βασίλισσα του Νεπάλ.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κατμαντού είναι ανοιχτό.

Την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο, χωρίς ρεύμα ή νερό, και με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για την εκδήλωση σφοδρών καταιγίδων, εκφράζονται φόβοι για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει θέσει τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχει απευθύνει έκκληση για παροχή βοήθειας, εν μέσω φόβων πως η τραγωδία θα εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση, σε μια από τις φτωχότερες χώρες της ανατολικής Ασίας, όπου οι υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας βρίσκονται ήδη στα όριά τους.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024