Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕπιστολή του ΣΔΞΡ στην Έλενα Κουντουρά για τον φημολογούμενο φόρου διαμονής στα νησιά
Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου

Επιστολή του ΣΔΞΡ στην Έλενα Κουντουρά για τον φημολογούμενο φόρου διαμονής στα νησιά

Ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου απέστειλε επιστολή προς την υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, στην οποία τονίζει ότι με έναν φόρο διαμονής στα νησιά θα γίνει έμμεση αύξηση από 60% έως 100% στο ΦΠΑ διαμονής και τελικά τα νησιά θα επιβαρυνθούν με συντελεστή από 23% έως 54% υψηλότερο από ότι ισχύει στην λοιπή Ελλάδα.

Σε επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου εκφράζει την αντίθεσή του σε έναν πιθανό φόρο διαμονής στα νησιά άνω των 3.000 κατοίκων (από 3% στα 3στερα έως 5% στα 5στερα) και υποστηρίζει ότι το μέτρο αυτό, ενώ δεν πρόκειται να αποδώσει παραπάνω από 30-35 εκατ. ευρώ, “θα δημιουργήσει αβάσταχτη επιβάρυνση για την φετινή τουριστική περίοδο που τα συμβόλαια ήδη έχουν υπογραφεί και εκτελούνται”.

Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

“Αξιότιμη κα υπουργέ,

Αναγνωρίζοντας τις σοβαρές ενέργειες που έχετε κάνει μέχρι σήμερα για τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδος στο εξωτερικό και για την προσπάθεια αύξησης των αφίξεων των επισκεπτών προς τη χώρα μας, ο Σύλλογός μας επιθυμεί να εκφράσει την θερμή του συμπαράσταση.

Θέλουμε όμως να σας επισημάνουμε ότι η φημολογούμενη πρόταση για επιβολή φόρου διαμονής στα νησιά άνω των 3.000 κατοίκων

(από 3% στα 3στερα έως 5% στα 5στερα) υπονομεύει το έργο που έχετε κάνει μέχρι τώρα και το αναλύουμε ως εξής: Αυτήν την στιγμή το ΦΠΑ διαμονής για όλη την Ελλάδα είναι 6,5%. Εάν επιβληθεί ο νέος φόρος διαμονής στα νησιά της παραμεθορίου άνω των 3.000 κατοίκων (Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Κάλυμνος, Λέρος, Αστυπάλαια, Πάτμος, Ικαρία, Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη, Λήμνος κ.λπ.) τότε το αποτέλεσμα αυτού του τέλους διαμονής θα είναι να επιβαρυνθούν όλα αυτά τα νησιά και επιπρόσθετα τα νησιά των Κυκλάδων με έμμεσο ΦΠΑ διαμονής πολύ μεγαλύτερο από ότι ισχύει στην λοιπή Ελλάδα. Συγκεκριμένα σήμερα στην λοιπή Ελλάδα ισχύει 6,5% για όλες τις κατηγορίες και 5% στα νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Αυτόματα με τον νέο φόρο το 5% θα μετατραπεί σε 8% για τα 3στερα, 9% για τα 4στερα και 10% για τα 5στερα! Δηλαδή θα γίνει έμμεση αύξηση από 60% έως 100%  στο ΦΠΑ διαμονής και τελικά τα νησιά θα επιβαρυνθούν με συντελεστή από 23% έως 54% υψηλότερο από ότι ισχύει στην λοιπή Ελλάδα! Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι τουλάχιστον παράλογο, δηλαδή το κίνητρο που έχει δοθεί για την νησιωτικότητα να μετατραπεί σε αντικίνητρο.

Η νησιωτικότητα προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους θεσμούς της ΕΕ. Πέραν του ότι μια τέτοια διάκριση σε βάρος των νησιών μπορεί να κριθεί αντισυνταγματική, έρχεται και σε αντίθεση με όσα πρόσφατα δήλωσε σε συνέντευξή του και ο κ. πρωθυπουργός φέρνοντας σαν παράδειγμα την Κάλυμνο (16.500 κάτοικοι). Σας αναφέρουμε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς μας το μέτρο αυτό, ενώ δεν πρόκειται να αποδώσει παραπάνω από 30-35 εκατ. ευρώ θα δημιουργήσει αβάσταχτη επιβάρυνση για την φετινή τουριστική περίοδο που τα συμβόλαια ήδη έχουν υπογραφεί και εκτελούνται. Δηλαδή μια επιβάρυνση σε μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις των ακριτικών νησιών χωρίς ουσιαστικό οικονομικό αντίκρισμα για την Χώρα αλλά με μεγάλο κόστος για τις συγκεκριμένες

επιχειρήσεις των νησιών.

Κυρία υπουργέ,

αντιλαμβάνεστε ότι αν πρέπει να γίνει μια αναπροσαρμογή στις εισπράξεις του ΦΠΑ  από τον τουρισμό, αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να προέλθει μόνο από τα νησιά  του Αιγαίου. Είναι κατά τη γνώμη μας προτιμότερη μια λογική οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ διαμονής κατά 1,5% για όλη την επικράτεια, είτε να οριστεί ένα ποσοστιαίο τέλος διαμονής ενιαίο για όλες τις κατηγορίες, διότι οι υψηλές κατηγορίες έχουν υψηλότερες τιμές και άρα αναλογικά θα αποδώσουν και περισσότερα χρήματα. Βέβαια θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να μην ισχύσει για το 2015, αλλά από την επόμενη τουριστική περίοδο. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αρνητική δημοσιότητα και εκμετάλλευση που θα γίνει στο εξωτερικό λόγω της επιβολής του συγκεκριμένου μέτρου στα νησιά.

Παρακαλούμε να εξαντλήσετε τις προσπάθειές σας ώστε να πείσετε τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης και τον κ. πρωθυπουργό ότι οι λύσεις πρέπει να είναι ήπιες και στα πλαίσια της λογικής ώστε να κρατηθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της Χώρας μας και η συγκράτηση της οικονομίας των νησιών τα οποία δουλεύουν 5 μήνες για να επιβιώσουν 12“.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024